En Sıcak Konular

Dünya ayakta o hariç

1 Haziran 2010 08:40 tsi
Dünya ayakta o hariç

İsrail'in, insanlık dışı saldırısı dünyada da büyük tepkiye yol açtı. AB, ayrıntılı soruşturma isterken, Filistin'de 3 günlük yas ilan edildi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı baskın gündemi altüst etti. Uluslararası hukuku hiçe sayan saldırıya, dünyanın dört bir yanından tepki yağdı. ABD, kanlı baskının ardından ilk açıklamasını yaptı. Beyaz Saray, can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu dile getirirken, olayın araştırıldığı belirtildi.

BM: ŞOKE OLDUK

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırı üzerine "şoke olduğunu" söyledi. Ban, İsrail'in bu kanlı saldırının nasıl olduğuna dair araştırma yaptıktan sonra acil olarak kamuoyuna açıklama yapacağını duyurdu.

AB SORUŞTURMA İSTEDİ

Avrupa Birliği (AB) saldırıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi. Avrupa Birliği Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek temsilcisi Catherine Ashton, ölüm ve şiddet haberlerinden derin üzüntü duyduğunu ve yakınlarını kaybedenlerin ailelerin acılarını paylaştığını belirtti. Avrupa Birliği dönem başkanı İspanya saldırıyı sert bir dille eleştirirken, İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil dışişleri bakanlığına çağırdık" dedi. Yardım gemilerinde bulunan 3 İspanyol vatandaşından haber alınamıyor.

İSVEÇ ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

Yardım gemilerinde Türk milletvekili Mehmet Kaplan'la birlikte 11 vatandaşı bulunan İsveç, protesto için İsrail elçisini çağırdı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, saldırıyı ''Çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.

DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, operasyondan derin endişe duyduğunu söyledi. Guido Westerwelle, Alman hükümeti olarak saldırıyı şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade ederek İsrail'den saldırının kapsamlı şekilde araştırılmasını talep etti. Almanya, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması çağrısında da bulundu. Yardım gemilerinde 2'si Federal milletvekili 5 Alman bulunuyor.

İNGİLTERE’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

İngiltere, ilk resmi tepkisini Dışişleri Bakanı William Hague aracılığıyla verdi. William Hague, İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi. Hague şu ifadeleri kullandı: "Büyükelçiliğimiz, İsrail hükümetiyle acil irtibat halinde. Daha fazla bilgi ve İngiliz vatandaşlarına acil olarak ulaşmayı talep ediyoruz. Gazze'ye bu yolla girilmemesi gerektiğini çeşitli riskler nedeniyle sürekli tavsiye ediyoruz. Ancak aynı zamanda, İsrail'in itidal içinde ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesine açık bir ihtiyaç var. Bu olay, Gazze'ye girişe yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliğini göstermiştir. Gazze'nin yardımlara kapatılması kabul edilemezdir ve amaca zararı dokunmaktadır. Uluslararası toplumun bu trajediye, Gazze krizine acil bir şekilde kalıcı bir çözüm getirmekten daha iyi bir tepkisi olamaz."

SARKOZY SALDIRIYI KINADI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, saldırıyı kınadı. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in orantısız güç kullanmasını kınadı" ifadesi kullanıldı. Sarkozy, trajediye neyin yol açtığının derhal açığa çıkmasını istedi.

İTALYA AÇIKLAMA İSTEDİ

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" derken Hollanda, uluslararası yardım filosuna yapılan saldırı için İsrail büyükelçisinden "açıklama" yapmasını ve bir soruşturma açılmasını istedi. Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, "Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor" dedi.

NORVEÇ: KABUL EDİLEMEZ

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ise, saldırıyı kabul edilemez bulduklarını açıkladı. Stoltenberg, İsrail'in Oslo büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrıldığını duyurdu. Stoltenberg, "Koşulları ne olursa olsun sivil yardım görevlilerine karşı askeri saldırı düzenlemek kabul edilemez, filoda 3 Norveçli bulunuyordu, akıbetleri bilinmiyor" dedi.

BELÇİKA: ÜZÜNTÜ VERİCİ

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu vurgulayarak bu ölçüde ağır güçle müdahalenin son derece üzüntü verici olduğunu söyledi.

“OPERASYONUN ARKASINDAYIM”

İsrail komandolarının Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan uluslararası filoya kanlı baskını sırasında Kanada ve ABD'yi kapsayan gezisini sürdüren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıya "tam destek" verdi İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kanada'da bulunan Netanyahu'nun İsrail'in üst düzey diplomatik ve güvenlik yetkilileriyle telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun bu görüşmelerde orduya "tam destek" verdiği kaydedildi. Durumdan organizatörlerin sorumlu olduğunu savunan Netanyahu, "Yardım filosuna yönelik operasyonların arkasındayız" diyerek saldırıya destek verdi. Öte yandan, İsrail Başbakanlığı'nın ilgili biriminden yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısına tepki olarak yapılan protesto gösterilerine dikkat çekilerek, İsrail vatandaşlarına ''Türkiye'ye gitmekten kaçınmaları'' çağrısı yapıldı. Açıklamada, halen Türkiye'de bulunan İsrail vatandaşlarından ise ''dikkat çekmemeleri'' ve ''kalabalık yerlere gitmemeleri'' istendi.

FiLiSTiN’DE 3 GÜNLÜK ULUSAL YAS iLAN EDiLDi

Mısır, Lübnan, Pakistan ve Ürdün başta olmak üzere birçok ülkede, kanlı saldırıyı protesto gösterileri düzenlendi. Saldırıyı sert bir dille kınayan Filistin'de ise üç gün ulusal yas ilan edildi.

İsrail'in uluslararası hukuku hiçe sayan saldırısı Filistin, Mısır, Lübnan, Pakistan ve Ürdün başta olmak üzere birçok ülkede protesto edilirken ülke liderle de saldıyı kınadı. Filistin'de üç günlük ulusal yas ilan edildi.

ABBAS: BU KATLİAMDIR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "katliam" olarak niteledi ve Filistin'de üç günlük yas ilan etti. Yakın bir tarihte Türkiye'ye geleceği bildirilen Abbas, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, bu saldırıyı bir katliam olarak kabul ettiklerini söyledi ve Filistin topraklarının tamamında üç günlük yas ilan etti. Abbas, "yapılacak toplantıda zor kararlar alacaklarını" söyledi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri ise ortak yaptıkları açıklamada İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırıyı kınadılar.

VAHŞİCE BİR SALDIRI

Esad ve Hariri’nin ortak bildirisinde, "Suriye Arap Cumhuriyeti ve Lübnan Cumhuriyeti, İsrail'in bu sabah, yıllardır abluka altında yaşayan Filistin halkına insani yardım taşıyan 'Özgürlük Filosu' gemilerinde bulunan sivillere karşı düzenlediği vahşi saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verildi. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, sabah saatlerinde Şam'da bir araya gelen Esad ve Hariri'nin bölgesel gelişmeleri de değerlendirdiklerini bildirdi. Saldırıyı şiddetle kınayan Pakistan hükümeti, "Vahşice yapılan bu saldırı insan halklarının ihlali" açıklamasını yaparken, 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olan Mısır, saldırı üzerine İsrail'in Kahire'deki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Filistinliler astı, İsrailliler indirdi

Arap Birliği, saldırı sonrası Filistin’in çağrısı üzerine bugün için olağanüstü toplanma kararı alırken, saldırı birçok ülkede protesto edildi. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yüzlerce kişi, saldırıyı protesto etti. Lübnanlı, Filistinli ve Türkler’den oluşan grup, Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde düzenlediği gösteride İsrail'i lanetledi, Türkiye'yi öven sloganlar attı. Yaklaşık bir saat süren protesto gösterinde dev Türk bayrağı açıldı. Bu arada konvoydaki Lübnan sorumlusunun yaralılar arasında olduğu belirtiliyor. İsrail'in uluslararası sularda Gazze'ye yardım götüren konvoya düzenlediği kanlı saldırının ardından Filistinliler de sokaklara döküldü.

SINIRA TÜRK BAYRAĞI

Gazze’de yoğun protesto gösterileri yapıldı. Çok sayıda kişi ellerindeki Türk ve Filistin bayraklarıyla birlikte sokaklara çıktı ve Türkiye lehine sloganlar attı. Bu arada sınıra asılan Türk bayrağı da dikkat çekti. Filistinliler’in sınıra astığı Türk bayrağı, bir süre sonra İsrailli askerler tarafından indirildi.

bugün



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,842 µs