En Sıcak Konular

Türkiye'ye savaş ilanıdır!

1 Haziran 2010 08:19 tsi
Türkiye'ye savaş ilanıdır! Anlamı ve sonuçları incelikle düşünülerek atılmış planlı bir adım

Lafı eğip bükmenin gereği yok. Bu bir savaş ilanı. Türkiye’nin bu mesajı üzerine alınmama lüksü olamaz. Ama elbette her zaman her savaşın silahlı kuvvetler eliyle gerçekleştirilmesi şartı yok. Orası ayrı.

İsrail’in insani yardım taşıyan gemilerdeki sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamın anlık bir gelişme olmadığı da ortada. Taammüden işlenmiş bir cinayet bu. Taşıdığı anlam ve üreteceği sonuçlar incelikle düşünülerek atılmış planlı bir adım.

Bence, herkesin söylediğinin aksine, bu bir “çılgınlık” değil. Hem küresel düzeyde hem de bölge çapında etkinliği giderek erimekte olan İsrail’in yapabileceği son girişimdir. Daha fazla güç kaybetmeden bir an evvel masaya sürülmesi gereken son oyun hamlesidir.

Hem İsrail’in, hem de arkasındaki uluslararası siyonizmin ABD başta olmak üzere dünyanın her tarafında birer birer mevzi kaybettiğini izlediğimiz bir dönem yaşanıyor. Bölgesindeki gücü ise özellikle Türkiye’nin alan dolduran yeni dış politikası tarafından sınırlanıyor, gitgide etkisizleştiriliyor. Bu durumda Tel Aviv’in önünde fazla seçenek yok. Hasımlarıyla arasındaki gerginliği artırarak bölgesindeki “İslami yayılma”nın mağduru görünmek ve böylelikle eski müttefiklerinin yanından ayrılmasına engel olmak istiyor.

Diğer yandan, küresel çapta yaşanan değişim dalgasıyla ortaya çıkan yeni şartlar Türkiye’yi de değiştiriyor ve etkiliyor. Türkiye artık İsrail’in taşkınlıklarını tolere edebilecek durumda değil. Hem ulaşmış bulunduğu ekonomik büyüklüğü itibarıyla, hem de toplumunun gelişen kültürel hassasiyetleri dolayısıyla Türkiye istese de istemese de kendi bölgesinin patronajını üstlenmek zorundaydı. Gelinen noktada İsrail ile çatışma da kaçınılmazdı. Son birkaç senedir yaşananlar sadece iktidarda bulunan kadroların dış politika tercihlerinden kaynaklanıyor değil; jeopolitik zorunluluklar Türkiye’ye yeni istikametler belirliyor, yeni kapılar açıyor.

Bu arada dünya üzerindeki güç dengeleri yerinden oynuyor. Bir taraftan Türkiye, bir taraftan da İsrail bu yeni konjonktürün baskısı altında kendilerine bir yön bulmak durumundalar.

...

İbrahim Kiras / Star'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 2,427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs