En Sıcak Konular

Gazze'den 3 kişi İstanbul'da

1 Haziran 2010 08:02 tsi
Gazze'den 3 kişi İstanbul'da Gazze'ye insani yardıma götürürken İsrail saldırısı sonucu gözaltına alınanlardan 3 kişi Türkiye'ye döndü.

Havalimanında basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaşan 3 kişiden Bayram Kalyon, İsrail ordusunun ağır silahlarına karşılık, kendilerini su ile savunmaya çalıştığını söyledi. Kalyon, "Korktunuz mu?" sorusuna ise "Biz korkmadık. İsrail askerleri korktu." dedi.

THY'nin tarifeli uçağıyla Tel Aviv'den İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen ve insani yardım için giden 'Gazze' gemisinde bulunan Bayram Kalyon, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bulundukları gemide 6'sı mürettebat 18 kişinin bulunduğunu söyledi.

Kalyon, ''İsrail ordusu sabah erken saatlerde gün ışımasına yakın havadan helikopterler, denizden botlarla gemiye çıkarma yaptı. Ben o anda makine dairesindeydim. Silah seslerini duyduk. Sonra kapıları, camları kırarak ve ateş ederek bizi gözaltına aldılar.'' dedi.

"SU İLE NASIL KARŞI KOYABİLİRDİK Kİ?"

İsrail'in, kendilerinin "askerlere karşı direndikleri" yolunda açıklamalar yaptığını hatırlatan Kalyon, ''Bizi askerlere karşı saldırıda bulunduk diye suçluyorlar. Oysa bizim elimizde sadece su şişeleri vardı. Su ile nasıl karşı koyabilirdik ki?'' ifadelerini kullandı.

"BİZ KORMADIK ONLAR KORKTU"

Bayram Kalyon, gözaltına alındıktan sonra ismini bilmedikleri bir limana götürüldüklerini ve İsrail askerleri tarafından gemide ve limanda sorgulandıklarını anlatarak, gözaltına alınan her kişinin başında iki askerin beklediğini; kendi aralarında bile konuşmalarına izin verilmediğini söyledi.

Gözaltında bulundukları sürede kendilerine çok kötü davranıldığını belirten Kalyon, "İsrail askerleriyle göz göze geldiğinizde ne hissettiniz?" sorusuna ise, "Biz korkmadık, onlar korktu." yanıtını verdi.

Gazze gemisinde bulunanlardan Mutlu Tiryaki de, İsrail askerlerinin ilk önce iletişimlerini kestiklerini belirterek, ''Bize saldırdılar. Biz de sivil olduğumuzu, herhangi bir şekilde silah taşımadığımızı, insani yardım taşıdığımızı belirttik.'' diye konuştu.

Askerlerin ondan sonra 'Mavi Marmara' gemisine operasyona başladıklarını dile getiren Tiryaki, ''Zaten bir anda ne olduğunu anlamadık. Mavi Marmara gemisine operasyon yapmadan yaklaşık 1 saat önce savaş gemisi bizimle irtibatımızı kesti ve bir uyarı yaptı ardından operasyon başladı.'' diye konuştu.

Tiryaki, bir soru üzerine, gemilerinin İsrail karasularına 68 mil uzaklıktayken operasyonun başladığını anlatarak, içinde bulundukları 'Gazze' gemisinin 77 milde İsrail güçlerince ele geçirildiğini kaydetti.

'Mavi Marmara' gemisine operasyon yapıldığı anda kendilerine gelen direktif gereği kaçmaya başladıklarını aktaran Tiryaki, olay anını şöyle anlattı;

"Bize 'kaçın' dediler, biz de uzaklaşmaya başladık ve 77 mildeyken bizi yakaladılar. Hücumbotlarla girdiler, sancak tarafından gemiye çıktılar. Biz güverteye çıktık ve güvertede elimizi kaldırdık. Bize karşı herhangi bir tepki, herhangi bir müdahale olmadı. Ama Mavi Marmara gemisinde gözlemlediğimiz kadarıyla rastgele bir ateş söz konusuydu. Marmara gemisinin kaptanıyla en son konuştuğumuzda 'Bize rastgele ateş açıyorlar. Kapıları kırarak içeri giriyorlar. Haberiniz olsun' dedi. Bunun üzerine biz de kaçmaya çalıştık." dedi.

Atatürk Havalimanı'ndaki işlemleri tamamlanan Mutlu Tiryaki, Bayram Kalyon ile Asım Emir daha sonra bilgilerine başvurulmak üzere polis merkezine götürüldü.

cihan



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs