En Sıcak Konular

Abluka altındaki Gazze'ye 'meyve suyu' bile yasak

31 Mayıs 2010 21:03 tsi
İsrail hükümetinin Gazze Şeridi'ne girmesi yasak mallar listesinde 'meyve suyu'nun da aralarında olduğu birçok ürün bulunuyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İsrail hükümetinin Gazze kuşatması ile ilgili olarak mahkemeye sunduğu gizli belgeleri ele geçirdi.

Belgelerde bir buçuk milyon nüfusu olan Gazze'deki Filistinlilerin günlük kalori ihtiyacına ilişkin bilgiler bile yer alıyor. İsrail, Gazze'ye günlük 15 bin ton civarında yardımın girişine izin verdiklerini açıklasa da BM'ye göre bu miktar bir buçuk milyon Filistinlinin günlük yüzde 25'lik ihtiyacını bile karşılamıyor.

Belgelerde, Gazze'ye uygulanan ablukanın Hamas'la mücadelenin en önemli ayaklarından birini oluşturdu belirtiliyor. Belgelerde ayrıca İsrail'in Gazze'ye girişine izin verdiği bazı malların belirli bir süre sonra yasakladığını, bunun da ayrı bir taktik olduğunu ve yardım kuruluşlarının kafasını karıştırdığı dikkat çekiyor.

İsrailli sivil toplum örgütü Gisha, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail hükümeti aleyhine dava açmıştı. Dava kapsamında ilgili mahkeme, Gazze'ye giren yiyecek ve içecek dahil tüm malların listesini açıklamalarıyla birlikte istemişti.

İsrailli yardım kuruluşu Gisha'nın Direktörü Sari Bashi, kendisinin bir güvenlik uzmanı olmadığını ancak çocukların plastik oyuncaklardan mahrum bırakılmasına anlam veremediğini söyledi. Bashi, "Anlamıyorum neden tarçının girişine izin veriliyor da kişniş otunun girişine izin verilmiyor. Kişniş otu çok mu tehlikeli bir ot? Bu ot Gazze'nin ekonomisi için tarçından daha mı fazla kritik bir ürün? Buna anlam veremiyorum." dedi.

Mahkemeye sunulan 'sınırlı' sayıdaki belgelerde Gazze'ye yardım ulaştırmak isteyenlerin müracaatları, Gazze'deki ihtiyacın nasıl tespit edildiği ve nelerin girişine izin verilip nelere izin verilmediğini gösteren ürün listesi bulunuyor.

(CİHAN)



Bu haber 862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs