En Sıcak Konular

'İsrail'in yaptığı barbarlık'

31 Mayıs 2010 20:18 tsi
'İsrail'in yaptığı barbarlık' Bugün New York'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in barbarlık yaptığının altını çizdi.

İsrail askerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik kanlı askeri baskınına Türk tarafının tepkileri devam ediyor. Bugün New York'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in barbarlık yaptığının altını çizdi. Bakan Davutoğlu, İsrail'in uluslar arası sularda tamamen sivil girişimlerden müteşekkil yardım gemisine düzenlediği kanlı baskını ''korsanlık ve barbarlık'' diye niteledi. Davutoğlu, ''Bu sorun yalnızca Türkiye ile İsrail arasında değil, İsrail ile tüm uluslararası toplum arasında bir sorundur. Yardım gemilerinde yalnızca Türk vatandaşı değil aynı zaman da 32 ülke vatandaşları bulunuyordu.'' diye konuştu.

Bakan Davuoğlu şöyle devam etti; ''İsrail'in son derece saldırgan bir tutumla insani yardım gemilerine askeri baskın düzenlemesi sonucunda ortaya çıkan durumu değerlendirmek üzere Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdık. Bu toplantı New York saati ile 1'de (TSİ ile 20:00) başlayacak toplantıda bende bir konuşma yapacağım. Her şeyden önce bu mesele İsrail ile ulsulararası toplum arasında bir meseledir. Sivil ve ulsulararası nitelikte bir yardım konvoyuna askeri bir düşman unsur gibi böylesine bir saldırı, hele hele ulslararası sularda saldırıda bulunmak her türlü uluslar arası hukuka aykırıdır. BM'nin temel felsefesine aykırıdır. Bu ancak ve ancak bir korsanlık, bir barbarlık durumunda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Türkiye olarak buna herhangi bir gerekçe bulunmasına, herhangi bir gerekçe gösterilmesine izin veremeyiz.''

Yardım gemilerinde bulunan 32 farklı ülkenin dışişleri bakanları ile temas kurmaya çalıştıklarını belirten Bakan Davutoğlu, aynı şekilde Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı ile de telefon görüşmesi yapacağını dille getirdi. Şili'den New York'a gelişi sırasında uçakta bazı temaslarda bulunduğu bilgisini veren Bakan, bu çerçevede İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile de görüşerek Türkiye'nin protestosunu çok açık dile ile kendisine ilettiğini söyledi. İsrail'in bir askerinin hayatı için 5 yıldır mücadele ettiğini Barak'a hatırlattığını aktaran Davutoğlu, Türk ve diğer toplumlardan 10 sivilin hayatının kendisinden (İsrail'den) mutlaka sorulacağını ilettiğini ifade etti. Davutoğlu yine Ehud Barak'a, kendisinden yaralı olan Türk ve dğer ülke vatandaşlarının ülkelerine biran önce gönderilmesi için ellerinden geleni yapmasını istediğini ifade ettiğini söyledi.

İsrail ordusunun operasyon yaptığı Mavi Marmara adlı yardım gemisinin de diğer 5 yardım gemisinin çekildiği Aştod limanına bir saate kadar (TSİ saati ile 20:00) kadar çekileceğini belirten Bakan, bunlarında bir an önce serbest bırakılmasını Ehud Barak'a ilettiğini söyledi. Davutoğlu, ''Doğu Akdeniz' ve ulsulararası suları kendi kara suları gibi görerek, müdahale etme hakkınkimse sahip değildir. Hele hele askeri nitelik taşımayan tamamen insani yardım içerikli bir yardıma böyle bir askeri operasyon düzenlemenin mutlaka bir müeyyidesi olması gerekmektedir. Biz BM'i bu çerçevede göreve çağrıcağız.'' dedi.

Türkiye'nin İsrail'in hukuk tanımaz tavrının uluslararası camiadan cezalandırılabilmesi için diplomatik girişleri sonuna kadar sürdüreceklerini kaydeden Davutoğlu, bu bağlamda İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Arap Ligi ile BM Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdığına dikkat çekti.

(CİHAN)



Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,777 µs