En Sıcak Konular

ABD bayraklı gemiyi de bastılar

31 Mayıs 2010 18:23 tsi
Gemi filosunda bulunan ABD bandıralı gemi de operasyonun hedeflerinden birisi oldu. ABD bandıralı gemide kaç yolcunun bulunduğu henüz bilinmiyor.

İsrail'in operasyonuna hedef olan yardım filosunda 7 gemi bulunuyordu. Bunlardan İrlanda bandıralı olanı, diğer gemilere yetişemediği için geride kalmıştı.

Kalan 6 geminin üçü Türk, ikisi Yunan ve biri de ABD bayrağı taşıyor. İsrail operasyon yapılan gemiler arasında sadece Mavi Marmara isimli Türk gemisinde direnişle karşılaşıldığını, diğerlerindeki arama işlemlerinin olaysız şekilde yapıldığını açıkladı.

İsrail'in düzenlediği operasyon sonucunda en az 10 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun Türk vatandaşı olduğu bildirilirken, İsrail ordusu operasyonda 7 askerinin de yaralandığını belirtmişti. 

Filoya operasyonun İsrail'in karasularına 77 mil mesafede düzenlendiği bildiriliyor. Dolayısıyla, bu operasyon İsrail karasularında değil teknik olarak uluslararası sularda yapıldı.

Birçok uluslararası hukuk uzmanına göre, bir ülkenin bayrağını taşıyan geminin uluslararası sularda vurulması casus belli (savaş nedeni) sayılabilir.

Uluslararası hukukta açıkça savaş nedenleri tarif etmek hukuka aykırı sayılsa da devletler olası gerginliklerde hangi durumları savaş nedeni sayacağını ilan edebilme hakkına sahip.

Dolayısıyla şimdi Türkiye ve Yunanistan'ın yanı sıra ABD'nin de kendi bayrağını taşıyan gemiye saldırı düzenleyen İsrail'e karşı takınacağı tutum merak ediliyor.

Hürriyet



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs