En Sıcak Konular

Dünya basınından tepkilerin özeti!

31 Mayıs 2010 15:25 tsi
Dünya basınından tepkilerin özeti! İsrail'in yaptığı saldırının ardından dünyadan da bir çok açıklama geldi. İşte dünya basınından günün özeti...

Rusya'dan İsrail'e sert tepki

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev uluslararası kamuoyunun İsrail yönetiminden askeri operasyonunun nedenlerini açıklayacak bilgileri beklediğini söyledi.

Kosaçev İnterfax ajansına yaptığı açıklamada, "Orta Doğu Dörtlüsü İsrail yönetimine sunulacak soruların belirlenmesi için, hızlı bir şekilde insani yardım konvoyunda meydana gelen olayla ile ilgili görüşmeler gerçekleştirmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

İnsani yardımın Gazze'de üç yıldan bu yana ablukada bulunan ve tıbbi malzeme ve yiyeceğe çok ihtiyacı olan insanlar için götürüldüğünü hatırlatan Kosaçev, "Bu insanı yardımdı, siyasi bir kampanya değil. Bu yüzden gemideki sivillere karşı askeri müdahaleyi açıklayacak hiç bir neden olamaz." dedi.

Kosaçev ayrıca İsrail'in konu ile ilgili cevabına göre olayın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde görüşülüp görüşülmeyeceğinin de belli olacağının altını çizdi.

Netenyahu: Operasyonun arkasındayız


İsrail Başbakanı Benjamin Natenyahu operasyonun arkasında olduğunu açıkladı

İngiltere'den İsrail'e itidal çağrısı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini" söyledi.

Hague yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında hayatını kaybedenlerden dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek şunları kaydetti:

"Büyükelçiliğimiz, İsrail hükümetiyle acil irtibat halinde. Daha fazla bilgi ve İngiliz vatandaşlarına acil olarak ulaşmayı talep ediyoruz.

Gazze'ye bu yolla girilmemesi gerektiğini çeşitli riskler nedeniyle sürekli tavsiye ediyoruz. Ancak aynı zamanda, İsrail'in itidal içinde ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesine açık bir ihtiyaç var."

Olayın nedenlerini, özellikle de ölüm ve yaralanmaların önlenmesi konusunda yeterli şeyin yapılıp yapılmadığını tespit etmenin önemli olacağını ifade eden Hague, şöyle devam etti:

"Bu olay, Gazze'ye girişe yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliğini göstermiştir. Gazze'nin yardımlara kapatılması kabul edilemezdir ve amaca zararı dokunmaktadır. Uluslararası toplumun bu trajediye, Gazze krizine acil bir şekilde kalıcı bir çözüm getirmekten daha iyi bir tepkisi olamaz."

Hague ayrıca, İsrail hükümetine Gazze'ye yardım için geçişlerin açılması çağrısında bulundu.

İsrail'li bakan: Büyük bir skandal

İsrailli bakan Ben Eliezer, konvoyun "provakasyon" olduğunu savunurken, "herkes bizi yargılayabilir" dedi

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze'ye yardım taşıyan filoya saldırısının "büyük bir skandala" yol açacağını söyledi.

Ben Eliezer, ziyaret ettiği Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili olarak, "Büyük bir skandal olacak, buna hiç şüphe yok" diye konuştu.

"Her şeyin baştan beri provokasyon olduğunu" iddia eden İsrailli Bakan, "Bunu yaklaşık iki ay önce planlamışlardı ve biz onlara 'Beyler bunu denemeyin, çünkü kendimizi savunma hakkımız var' diye anlatmak için her yolu denedik" dedi.

Eski savunma bakanı olan Ben Eliezer, "yolu kapatmak için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını" ifade ederek, "Herkes bizi yargılayabilir. Kan varsa, her şeyi açıklayamazsınız" diye konuştu.

BARAK DA 'PROVOKASYON' DEDİ

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da, Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptıkları saldırıyla ilgili, yardımın organizatörlerini suçladı.

Barak, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında, yardım filosunu "siyasi bir provokasyon" olarak nitelendirdi.

Filonun organizatörlerinin şiddet yanlısı oldukları yönündeki iddialarını yineleyen Barak, yaşanan olaydan yardımın organizatörlerinin sorumlu olduğunu savundu.

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun : Saldırıyı duyunca şoke oldum'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı "şoke olduğunu" söyledi.


 
Uluslararası Ceza Mahkemesi ile ilgili bir toplantı için Uganda'nın başkenti Kampala'da bulunan Ban, saldırıda insanların öldürülmesini kınadığını belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yaşamsal önemde olduğunu ifade etti.
Ban, İsrail'in bu kanlı saldırının nasıl olduğuna dair araştırma yaptıktan sonra acil olarak kamuoyuna açıklama yapacağına inandığını da kaydetti.

Levy: İsrail bir aptallık denizinde

İsrail ordusunun Gazze'ye yardım konvoyuna düzenlediği ve 20'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği saldırı ile ilgili haberler İsrail basınının da ana gündem maddesini oluşturuyor.

Konuyla ilgili yorumlar şimdiden İsrail gazetelerinin internet sitelerinde yayınlanmaya başladı.

Haaretz gazetesi yazarı Gideon Levy, henüz operasyon gerçekleşmeden konuyla ilgili yazdığı makalede "Gazze konvoyu İsrail'i bir aptallık denizine çekiyor" başlığını kullandı.

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Bu yardım filosu tabii ki barış getirmeyecek ve hatta Gazze'ye ulaşmayı bile başaramayacak. Harekat planı gemilerin Aşdod limanı kıyılarına götürülmesini içeriyor, ama bu bizi esasında aptallığın ve hatanın kıyılarına götürüyor.

İsrail yine, hiç girmese daha iyi olacak bir halkla ilişkiler savaşına giriyor beyhude yere ve kendisini utandırıyor. Gazze'nin verimsiz, hukuk dışı ve etik olmayan kuşatmasını sürdürmek ve barış filosunu Gazze'den uzakta tutmak mı istiyorlar. Bunda açıklayacak hiçbir şey yok. Özellikle açıklamalar, yalanlar ve taktiklere karnı tok bir dünyaya. Sadece İsrail'de insanlar bu lekeli açıklamaları kabul ediyor."

Sadece yardımı bloke edenler olarak görünmeyi bir kenara bırakın, bu defa kendi kuyumuzu kazmak için herşeyi yapan aptallar gibi görüneceğiz. Eğer barış filosunun organizatörlerinin amacı buysa, dün büyük bir kazanç elde ettiler."

ÜÇÜNCÜ İNTİFADA'YA NEDEN OLABİLİR

Yine Haaretz'in konuyla ilgili yayınladığı bir analizde, İsrail 3. intifadanın önüne geçmeli denildi.

Amos Harel imzalı makalede şöyle denildi:

"Pazartesi günü gerçekleşen kan banyosundan sorna, İsrail 3. bir intifadayı engellemek için hızla çalışmalı.

Eğer dedikodular doğruysa, Müslüman lider Raed Salah İsrail operasyonunda hayatını kaybedenler arasında. Bu da ülkenin Arap vatandaşlarının patlamasına neden olabilir.

İsrail'in uluslararası alanda sebep olduğu zararın ise artık küçük görülecek bir tarafı yok. Türkiye ile yaşanan "Büyükelçi'ye saygısızlık" krizi bile bugünkü operasyon ile karşılaştırıldığında küçük görünüyor.

Hamas ateşe körükle gidecektir. Batı Şeria'da da şiddeyli protestolar olması kaçınılmaz. Bütün bunlar Filistinlilerin ayaklanmasına, hatta 3. intifadaya neden olabilir."

TÜRKİYE KİMİN LİDER OLDUĞU MESAJI VERİLDİ

Yedioth Ahranoth gazetesinden Mordechai Kedar imzası ile yayınlanan makalede ise, "Dünyanın geleceği için savaş" başlığı kullanıldı.

"Savaş Gazze ile ilgili değil, bu radikal İslam ile liberal Batı arasındaki savaştır" denilen makale, şöyle devam etti:

"Gözleri yerinde olan herkes için, Gazze kıyılarında gerçekleşen savaşın Türkiye'nin yönetmeye çalıştığı ve Hamas, Hizbullah, İran'ı kapsayan İslami birlik ile İsrail tarafından temsil edilen liberal Batı eğilimi arasında olduğu açıktır. Bu savaş Gazze değil, Ortadoğu'nun geleceği ile ilgili.

İsrail filoyu durdurmak istiyorsa, bunu daha şık bir şekilde yapabilirdi. Ama burada büyük soru şudur: "Bu bölgenin lideri kim?" Görünüşe bakılırsa İsrail, İslamileşen ve Hamas'a benzer bir grup tarafından yönetilen Türkiye'ye bir mesaj vermek istedi. Yeniden Ortadoğu'yu yönetmek isteyen Osmanlı İmparatorluğu'nun güçleri, Gazze kıyılarında durduruldu."

Beyaz Saray'dan ilk açıklama

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya düzenlediği saldırıya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada "kayıplardan ve yaralananlardan dolayı derin bir üzüntü duyulduğu" belirtildi.

Amerikan yönetimi adına bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü William Burton, "Birleşik Devletler, yaralılardan ve meydana gelen ölümlerden derin üzüntü duymaktadır ve bu trajedinin etrafındaki durumu anlamaya çalışmaktadır." dedi.

Yunanistan’da İsrail'e tepkiler çığ gibi büyüyor

Yunanistan'da İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırılarına protestolar arka arkaya geliyor.

Yunan hükümetinin tepkisinden sonra, sivil toplum kuruluşları ve partiler düzenleyecekleri gösterilerle İsrail'i protesto edecek.

Yunanistan Savaşı Durdurun Koalisyonu, İsrail'in neden olduğu trajediyi protesto amacıyla bugün 19:00'da İsrail'in Atina Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi organize etti. Partilerin de destek vereceği gösteriye, binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Yunan siyasi partileri de, İsrail'in neden olduğu krize tepki gösterdi. Ana muhalefet Yeni Demokrasi, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve İsrail'i kınadı. Muhalefet partilerinden Sol İttifak (Sinaspismos) da, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren 50 ülkeden gönüllüye karşı yaptığı saldırı ile işlediği cinayetlere sert tepki gösterdi. Sol İttifak, Yunan hükümetine de çağrıda bulundu ve rehineler ile bütün gemilerin serbest bırakılması için girişimlerde bulunmasını istedi. Sol İttifak, Yunan vatandaşlarını bu akşam üzeri 19:00'da İsrail Büyükelçiliği önünde yapılacak gösteriye katılmaya da çağırdı. Bu arada Sol İttifak Atina milletvekili Theodoros Dritsas, İsrail'in neden olduğu gerginlik ve Yunan hükümetinin yaptığı girişimleri konusunda Dışişleri Bakanı'nın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de yayınladığı açıklamada, İsrail'i Gazze'ye yardım götüren insanlara karşı yaptığı vahşi cinayet saldırısı nedeniyle suçladı. KKE, Yunan halkına mağdur Filistinlilere destek çıkmaları mesajı verdi.

Tüm İşçiler Militan Cephe Sendikası (PAME), İsrail'in saldırılarını ağır ifadeler içeren bir bildiriyle kınadı. PAME, 1 Haziran'da Atina'nın büyük meydanlarından Omonya'da 18:30'da bir protesto gösterisi düzenleyeceğini duyurdu. Protestolar kapsamında göstericiler, İsrail'in Atina Büyükelçiliği'ne yürüyecek.

Yunan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, İsrail Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı. Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Venizelos, "Bugün çok zor bir gün yaşıyoruz." dedi. Yunan Savunma Bakanı, Yunanistan ve İsrail arasında devam eden ortak askeri tatbikatın sona erdiğini İsrail büyükelçisine resmen iletecek. Son gelişmeler hakkında büyükelçiden açıklama isteyecek. Bu arada Yunanistan, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın yarın başlaması beklenen Atina ziyaretini de iptal etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye yardım götüren gemilerde bulunan Yunan vatandaşlarının sağlık durumuna ilişkin kendilerine bir bilgi verilmediğini duyurdu. Farklı kaynaklar, MAVİ MARMARA gemisinde bulunan bir Yunan vatandaşının yaralandığını bildirmişti.

Yunan televizyon ve internet haber siteleri, İsrail'in saldırılarını ilk haber olarak verdi. Bütün tarafların tepkilerini aktaran basın-yayın organları, Türkiye'nin sert çıkışına geniş yer verdi.

İngiliz hükümeti sessiz kaldı, halk hükümeti protesto edecek

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemesine saldırması olayına Avrupa'da birçok ülke tepki gösterdi. Ancak İngiltere Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Dışişleri Bakanlığı'nın sessiz kalmasına tepki gösteren bazı sivil toplum örgütleri, bakanlık binası önünde protestoya hazırlanıyor.

 

Bu arada yardım gemisinde bulunan yaklaşık 700 kişi arasında 28 İngiliz vatandaşı bulunuyor. Ölenler arasında İngilizlerin olup olmadığı henüz bilinmiyor. Yardım gemisinde bulunan İngiliz vatandaşlardan bazılarının isimleri şöyle; Laura Macdonald Stuart, Ebrahim Musaji, Jamal Sayed, Mustafa Cengiz, Parveen Yaqub, Boudjema Bounoua, Muhammed Bounoua, Sakir Yildirim, Lort Philips Alexandra Mary, Sakah Nancy, Nader Daher, Peter Vanner, Ovenden Kevin, Clifford Gardner Hanley, Lazrag Salah.

Bu arada Londra'nın yanı sıra Manchester şehrinde de BBC binası önünde bir protesto düzenleniyor. Protestoda vatandaşlar İngiliz hükümetinin sessizliğini ve İsrail'in saldırısını kınayacak.


Profesör Dr. Ove Bring  ''İsrail'in müdahalesi kanunsuz''

İsveçli uluslararası hukuk uzmanı Profesör Dr. Ove Bring İsrail'in uluslararası karasularında herhangi bir gemiye müdahale etme hakkı olmadığını söyledi.

 

"İsrail'in yaptığı tamamen illegal bir hareket ve uluslararası hukuk açısından suç teşkil ediyor." değerlendirmesinde bulunan Bring, İsrail'in denizlerde oluşturduğu güvenlik bölgesini daha önce 68 mile çıkardığını ilan ettiğini ancak böyle bir şey yapmaya yasal olarak hakkı olmadığını da vurguladı.

Uluslararası karasularda gemilere ancak savaş zamanlarında müdahale edilebileceğini belirten Bring "Şu anda böyle bir savaş hali yok. Üstelik burada Gazze'ye tamamen insani nedenlerle yapılmak istenen bir yardım söz konusu, İsrail'in yaptığı açıkça uluslararası hukuku ihlal." şeklinde konuştu.


İtalya, İsrail saldırısını kınadı

İtalya, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Sivillerin öldürülmesini en sert şekilde kınıyorum. Bu kesinlikle ağır bir eylem." dedi.

İsrail'in Roma Büyükelçisi'ni izahat için bakanlığa çağırıldığını belirten Frattini, "Umarım Ortadoğu'da İsrail ve Türkiye'nin Ortadoğu barışı için işbirliği arayışı etkilenmez." dedi.


Fayyad: İşgal güçleri barış eylemcilerine karşı suç işledi

İsrail'in yardım gemilerine yönelik operasyonu, Ramallah'taki Filistin yönetiminin de tepkisini çekti.

 

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas saldırıyı kınarken, Filistin Başbakanı Salam Fayyad da saldırıyı kınadı ve İsrail ordusunun, "barış eylemcilerine karşı suç işlediğini" söyledi.

Yazılı açıklama yapan Fayyad, Filistin hükümetinin de olayı şiddetle kınadığını söyledi. Saldırının ise yine İsrail'in "masum insanlara, uluslararası hukuka ve kararlara karşı saygısızlığını gösterdiğini" ifade etti.

Avrupa Birliği'nden İsrail'e sert tepki

Avrupa Birliği (AB), İsrail donanmasının Gazze'ye yardım gemilerine saldırısıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton, İsrail'e Gazze Şeridi'ne insani yardımları serbest bırakması çağrısı yaptı.

İngiliz diplomat adına açıklama yapan bir AB Sözcüsü, Ashton'un olayda hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu belirtti. Sözcü, "Kendisi, AB adına, ne olup bittiğiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma istiyor. İsrail'in Gazze'ye derhal ve şartsız olarak insani yardım, ticari meta ve insanların giriş çıkışını serbest bırakması çağrısı yapıyor." ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, "Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi.

Açıklama için İsrail Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdıklarını kaydeden Bildt, ayrıca Avrupa Birliği'nin net bir mesaj vermesi için AB Dış Politika şefi Catherien Ashton ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı, netlik kazanması gereken konunun olayın uluslar arası sularda mı yoksa İsrail sularında mı gerçekleştiğinin olduğunu söyledi. Bildt, "Bu çok ciddi bir durum, ciddi sonuçları olacaktır. Bu yüzden gerçeklerin netleştirilmesi çok önemli" dedi.

İsveç İsrail Büyükelçisini çağırdı

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.

İsrail'in Stockholm Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını bildiren Bildt, durumu değerlendirdiklerini olay sırasında nelerin yaşandığını anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, ''Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi.

Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail'e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti.

Bu arada, Gazze'ye yardım götüren konvoydaki bir gemide İskandinav ülkeleri İsveç ve Norveç'ten de yardım kuruluşları temsilcilerin bulunduğu ve bunların arasında İsveç Meclisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ile birlikte 11 İsveçli'nin yer aldığı açıklandı.

Kaplan'ın mensubu olduğu Çevre Partisi'nin sözcüsü Peter Eriksson, durumun ''çok ciddi'' olduğunu ve uluslararası tepkinin ''çok güçlü'' olması gerektiğini söyledi.

Sözcü, gemide bulunan Kaplan ile saldırının başladığı sabah 05.00'e kadar sürekli telefonla görüşebildiklerini, ancak saldırıdan sonra temasın kesildiğini, bu nedenle endişeli olduklarını kaydetti.

Mehmet Kaplan ile birlikte İsveç'ten tanınmış doktorlar ile tarihçi, yazar ve yardım kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu belirtildi.

İsveç Sol Parti'den milletvekili Hans Linde imzasıyla yayımlanan açıklamada da İsveç'in İsrail'i kınaması istendi. Açıklamada, ''İsrail hükümeti, kendi tarih kitaplarını kanla yazıyor'' ifadesini kullanıldı.

AB KAPSAMLI SORUŞTURMA İSTEDİ

İsrail komandolarının "Gazze gemileri"ne düzenlediği kanlı baskın, dünyada büyük yankı uyandırdı. AB de, baskın için "kapsamlı soruşturma" istedi. AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail ordusunca "Gazze gemileri"ne yönelik kanlı baskın ile ilgili haberler üzerine duyduğu üzüntü dile getirirken, AB adına "kapsamlı soruşturma" talebinde de bulundu.

Ashton'un Sözcüsü, Yüksek Temsilci'nin, yaşam kaybı ve şiddetin nedeniyle "büyük üzüntü" duyduğunu, ölenlerin ailelerine taziyede bulunduğunu belirtirken Ashton için şunları söyledi: "AB adına olanlara ilişkin kapsamlı bir soruşturmayı talep ediyor. İnsani yardım, ticari mallar ve insanların Gazze'ye girip çıkması için derhal, sürdürebilir bir biçimde ve koşulsuz olarak geçişin açılması çağrısını da yaptı."

YUNANİSTAN'DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi. Gemilerdeki Yunan vatandaşlarının güvenliği hakkında bilgi istendiği, vatandaşların güvenlikleri için tüm önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığının tüm gelişmeleri yakından takip ettiği ve bütün gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi.

İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: SALDIRIDAN ENDİŞELİYİZ

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze'ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.

FİLİSTİNLİLERDEN ACİL BM TOPLANTISI TALEBİ

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi. Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi. Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

SURİYE, ARAP BİRLİĞİ'Nİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Suriye, İsrail'in yardım gemilerine yönelik saldırısının sonuçlarını tartışmak üzere Arap Birliği Konseyini olağanüstü toplantıya çağıran resmi bir muhtıra sundu

ARAP BİRLİĞİ İSRAİL SALDIRISINI KINADI

İsrail askerlerinin Gazze'ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı, Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, "İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz. Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Onlar askeri bir operasyonda değildi. Herkes bu olayı kınamalı" dedi. Musa, Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti.

Saldırı, İsrail'in sona yaklaştığını gösteriyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının "gayri insani" olduğunu söyledi. İran lideri, saldırının İsrail'in yok olmasına da yardım edeceğini savundu.

 

Ahmedinejad: Saldırı, İsrail'in sona yaklaştığını gösteriyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, daha önceleri de İsrail'in yok olacağına dair beyanatlarda bulunmuştu. İsrail de bu yüzden Ahmedinejad'ın sözlerini tehdit olarak kabul ederken, Tahran yönetiminin nükleer çalışmalarına nükleer silah üreteceği korkusuyla karşı çıkıyordu.

İran Cumhurbaşkanı, IRIB'e yaptığı açıklamada "Siyonist rejimin Filistinlilere karşı gayri insani hareketleri ve Gazze halkına insani yardımı önlemesi, Siyonist rejimin gücünü değil zayıflığını gösteriyor." dedi. Ahmedinejad, "Bütün bunlar iğrenç ve sahte rejimin sonunu ve yok olmaya yaklaştığını gösteriyor." diye konuştu.


Rusya basını: İnsani yardım kervanına saldırı

Rus basını, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargoyu delmek için yola çıkan yardım gemilerine gerçekleştirdiği kanlı saldırıya geniş yer verdi. Rusya basını söz konusu haberi 'flaş' şeklinde verdi.

 

Ülkenin önde gelen haber sitelerinden Gazeta.ru müdahaleyi "'Özgürlük filosu' ateşe verildi ve tutuklandı" başlığıyla duyurdu. Devlet ajansı İtar-Tass ise "İsrail Deniz Kuvvetleri insani yardım kervanına saldırdı" başlığını kullandı. "İsrailli askerler insani yardım taşıyan gemilere saldırdı" başlığı kullanan Kommersant gazetesi web sitesinde, "İsrail askerleri helikopterlerle Türk gemisine çıkarma yaptı. Askerler beklemeksizin silahsız vatandaşlara ateş etti" ifadelerini kullandı.

İsrail'in yardım kervanına saldırıları sonucu en az 16 kişinin öldüğünü belirten Eho Moskvı radyosu da olayı ilk haber olarak verdi. RBK televizyonu da İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere ateş ettiğini belirtti. Rossiya 24 kanalı ise ilgili haberle birlikte Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın kınama notuna da yer verdi.

İspanya Başbakanı: Müdahale ciddi ve endişe verici

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine yaptığı müdahaleyi 'ciddi ve endişe verici' olarak nitelendirdi.

 

Zapatero, dışişleri bakanlığına çağırılan İsrail Büyükelçisi'yle görüşmenin devam ettiğini söyledi.

BM insan hakları şefi: Şok oldum

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyoncusu Navi Pillay, İsrail ordusunun Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlediği operasyonun "kendisini şoke ettiğini" söyledi.

 

Pillay, BM İnsan Hakları Konseyi'ne yaptığı açıklamada "İnsani yardımın bu sabah filonun Gazze'ye yaklaştığı sırada ölümlere yol açacak şekilde şiddetle karşılaşması beni şoke etti." dedi.

Konsey, bu sabah ay sonuna kadar süremsi beklenen başka bir gündemle toplanmıştı. Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye yönelik ambargosunu da eleştiren Pillay, "Kuşatmanın her gün insan haklarını çiğnemeye devam ettiğini" söyledi. Pillay, Gazze'de şu anki durumun normal yaşamı sürdürmeye yetmediğine dikkat çekti.


Aşırı sağ partiden İsrail katliamına destek

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırmasına aşırı sağ Danimarka Halk Partisi (DF) destek verdi.

Partinin dış politikalardan sorumlu sözcüsü Sören Espersen, saldırının İsrail karasularında gerçekleştiğini savunarak, "Kendi karasularına izinsiz giren gemiler hakkında tüm ülkeler İsrail gibi davranırdı. Aynı tepkiyi ABD, Çin, Rusya, Fransa ve Danimarka'da gösterirdi." dedi.

İsrail askerlerine gemiden ateş açıldığı konusunda kendisinin ikna olduğuna belirten aşırı sağcı vekil, "İsrail'in kendi karasularında askerlerine ateş açılması kabul edilemez bir durumdur." dedi.

İsrail'in yaptığı katliamı destekleyen görüşler ortaya koyan Espersen gemiden bir karşı koyma olmadan İsrail askerlerinin saldırdığının ortaya çıkması durumunda ise "İsrail artık sınırı aşmıştır." yorumunu yaptı.

Sörensen İsrail'i açık destek verdikten sonra ihtiyatlı konuşmayı da elden bırakmayarak, "Eğer gemide herhangi bir silah bulunamazsa İsrail'in yaptığı kabul edilmez. Ancak gemide herhangi bir saldırı girişiminde bulunmayan sivil halka karşı İsrail askerlerinin ateş açtığını düşünemiyorum." diyerek saldırıyı haklı göstermeye devam etti.

İsrail saldırına en sert tepkiyi Birlik Listesi verdi. Birlik Listesi dış politika sözcüsü Fran Aaen, Danimarka'nın derhal İsrail'i kınaması gerektiğini belirterek, "Gazze'yi kuşatarak yardımları engelleyen İsrail için artık uluslar arası toplum harekete geçmelidir." dedi.

Gazze'ye yardım konvoyuna davet edilen isimlerden biri de Sosyalist Halk Parti'nin Pakistan asıllı milletvekili Kemal Kureyşi'ydi. Kureyşi, meclisin yoğun programından dolayı davete icabet edemediğini belirterek, "Bu saldırı beni derinden sarstı. Çok gereksiz bir provokasyon İsrail'in yaptığı. Bu günlerde 'İsrail'in dostuyum' demek artık tüm dünyada zorlaşmıştır. Konuyu Danimarka dışişleri bakanlığı ve AB'ye kesinlikle taşıyacağım." diye konuştu.


Almanya Dışişleri Bakanlığı: Hayret ve şaşkınlığa düştük

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in gemilere yaptığı saldırıdan büyük endişe duyduklarını belirtti.
Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle adına Cihan'a açıklama yapan bir sözcü, bölgeden gelen ilk haberlerin kendilerini hayret ve şaşkınlığa düşürdüğünü belirtti. Sözcü, olayla ilgili kapsamlı bilgi edinmeye çalıştıklarını söyledi.


İngiliz savaş karşıtı derneğinden İsrail'e kınama

İngiliz Savaşı Önleme Koalisyonu, İsrail'in yardım gemilerine saldırısını sert bir şekilde kınandı. Yazılı bir açıklama yapan dernek yetkilileri, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın saldırıya yönelik tepkisini de aktardı.

 

Yardım gemisine yapılan saldırıda en az 10 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan açıklamada, "Bu olay İsrail'in uluslararası hukuka göre kınandığını gösteren en son olaylardan biridir. Gemideki yüzlerce yardım sever silahsız ve iyi niyetliydi." denildi.

İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesinde uluslararası hukuk ve toplumun görüşlerini hiçe saydığı belirtilen açıklamada, "Gazze'nin 2009'da bombalanması ve hala devam eden blokaj tüm dünyanın tepkisi çekiyor. Yapılan yardım girişimleri, blokaj altında yaşayan Gazzelilere yardım eli uzatmayı amaçlıyordu. " ifadelerine yer verildi.

Savaşı Önleme Derneği, İsrail'in gemiye saldırma kararını ise, 'küstahça' olarak değerlendirdi. Açıklamada ayrıca İsrail'in söz konusu bölgeye her türlü iyi niyetli yardımı önlemeyi hedeflediğini aktardı. Dernek, başta İngiliz hükümti olmak üzere tüm AB liderlerinden olayı kınamalarını talep etti.

İrlanda Dışişleri Bakanı: Türk gemisine saldırıdan endişeliyiz

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

 

Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze'ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.


Mahmud Abbas: İsrail'in yaptığı katliam

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine düzenlediği saldırıyı 'katliam' olarak nitelendirdi.

 

ABBAS FİLİSTİN'DE 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "katliam" olarak niteledi ve Filistin'de üç günlük yas ilan etti.

Abbas, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, bu saldırıyı bir katliam olarak kabul ettiklerini söyledi ve Filistin topraklarının tamamında üç günlük yas ilan etti.

Abbas, "bu akşam zor kararlar alacaklarını" söyledi. Ramallah'daki Filistinli resmi kaynaklar, Filistin yönetiminin yerel saatle 18.00'da toplanmasının öngörüldüğünü bildirdi.


Yunanistan, İsrail ile ortak tatbıkatı iptal etti

Yunanistan, İsrail'in Atina Büyükelçisi Ali Yihiye'yi dışişleri bakanlığına çağırarak müdahaleye tepki gösterdi. İsrail Büyükelçisi'nden bilgi ve açıklama istediklerini kaydeden Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, iki ülke arasında devam eden ortak tatbikatın sona erdiğini açıkladı.

 

Dışişleri Bakan Vekili Druças, İsrail'in Atina Büyükelçisi Ali Yihiye ile dışişleri bakanlığı konutunda görüştü. Druças, dayanışma amacıyla Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere yapılan saldırıya ilişkin hükümetin tepkisini iletti. Druças, saldırıya ilişkin ve Yunan vatandaşlarının durumuna dair İsrail'den bilgi ve açıklama istedi. Bununla yetinmeyen Atina, İsrail'e yönelik ilk protestoları da hayata geçirdi. Atina, 25 Mayıs'ta başlayan Yunanistan ve İsrail ortak askeri tatbikatının sona erdiğini bildirdi. 25 Mayıs'ta başlayan ve ''Minoas 2010'' adını taşıyan tatbikat, 3 Haziran'da son bulacaktı. İki ülkenin askeri işbirliği çerçevesinde eğitim amacı taşıyan tatbikat Ege, İyon Denizi ve ana karada icra ediliyordu.

Bir tepki daha gösteren Yunan hükümeti, önümüzdeki günlerde Atina'ya bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanan İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın bu gezisinin iptal edildiğini duyurdu.

Arjantin: Haklısınız üzgünüz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Arjantin ziyaretini iptal etmesine yol açan Buenos Aires’deki Atatürk anıtı açılışının engellenmesi ile ilgili olarak Arjantin cumhurbaşkanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez Kirchner’in Başbakan Erdoğan’ı arayarak, “Tepkinizde haklısınız. Ama Arjantin yasalarına göre merkezi hükümet yerel yetkililerin kararlarına karışamıyor” dediği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Kirchner’in üzüntülerini de dile getirdiği ifade edilen açıklamada, Erdoğan’ın buna karşılık, “Bu yaklaşım kabul edilemez, sebebi ne olursa olsun” ifadesini kullandığı belirtildi.

Valinin ileri-geri adımları

Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana da, Buenos Aires Valisi Mauricio Macri’nin hükümeti zor duruma düşürmek için böyle bir karar aldığını iddia ederek, “Buenos Aires valisinin ileri geri adımları yüzünden Türkiye gibi önemli bir ülkenin ülkemize olan ziyareti ve bu ziyaretin yaratacağı ekonomik ve politik fırsatlar heba edildi” açıklamasında bulundu. “Özel otonomiyle” yönetilen Buenos Aires’de hükümetin yetkisi dışında kentle ilgili kararlar alabilen Vali Mauricio Macri ise olayla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Arjantin basını: Skandal

Erdoğan’ın, Arjantin ziyaretini iptal etmesi bu ülke basınında geniş yer buldu. Arjantin Cumhurbaşkanlığı ile Buenos Aires Hükümeti arasındaki çekişmelere dikkat çeken Clarin Gazetesi, “Ziyaretin iptali, büyük bir skandal” derken, La Nacion da, Erdoğan’ın “öfkelendiği”ni savunduğu haberinde, Türk Büyükelçisi Hayri Hayret Yalav’ın “Bize herhangi bir gerekçe göstermediler” tepkisini de aktardı. Ermeni topluluğunun bakılarına dikkat çeken Clarin Gazetesi, “Ziyaretin iptali, büyük boyuttaki bir skandalı tetikledi. Çünkü Ermenistan ile Türkiye arasında olduğu gibi sorunlu durumların karşısında burada işlerin ne kadar kötü idare edildiğini gözler önüne serdi ve aynı zamanda ulusal ile kent hükümetleri arasındaki çatışmaları bir kez daha ortaya koydu” yorumunu yaptı. Diğer büyük gazete La Nacion da, Arjantin Cumhurbaşkanlığı (Pembe Saray) ile Buenos Aires hükümeti arasındaki çekişmelere dikkat çekti.
 

Livni’den İsrail hükümetine yardım teklifi

İsrail'in Kadima Partisi lideri eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail askerlerinin Gazze'ye giden gemilere saldırısının ardından Türkiye ile yaşanan diplomatik kriz için yardım teklifinde bulundu.

 

Livni, yaşanan krizin aşılmasında Dışişleri Bakanı Avigdor Leiberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak'a yardım edebileceğini bildirdi.

Kadima Partisi'nden Kadima konseyi Başkanı Haim Ramon da Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetine Gazze'ye gelen gemiler konusunu idare edememekle suçladı.

Halen Kanada'da bulunan Netanyahu'nun, bu hafta içinde Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bekleniyordu. Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman ile koalisyon ortağı olan Netanyahu'nun hükümeti, Türkiye ile daha önce yaşanan "alçak koltuk" krizinden dolayı muhalefetin sert tepkisine maruz kalmıştı. İsrail yönetimi, acemilikle ve diplomasiyi bilmemekle suçlanmıştı.

İsrail Sanayi Bakanı Eliezer: Kayıplardan dolayı üzgünüm

İsrail kabinesinden bir bakanın, İsrail askerlerinin Türk yardım gemisine saldırısından dolayı "üzüntü duyduklarını" söyledi.

 

İsrailli bakan, geminin ele geçirilmesinden ve yaşanan kayıplardan dolayı "üzgün olunduğunu" dile getirdi.

İsrail Ticaret ve Sanayi Bakanı Binyami Ben-Eliezer, İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada "Görüntüler elbette hoş değil. Sadece tüm kayıpları için üzüntümü söyleyebilirim." dedi.

Öte yandan İsrail'den şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.


İsrailli bakan: Kayıplardan dolayı pişmanız

İsrail kabinesinden bir bakanın, İsrail askerlerinin Türk yardım gemisine saldırısından dolayı "pişmanlık duyduklarını" söyledi.

 

İsrailli bakan, geminin ele geçirilmesinden ve yaşanan kayıplardan dolayı "pişman olunduğunu" dile getirdi.


Tel Aviv'den ilk açıklama: Müdahale hakkımızdır!

İsrail askerlerinin Gazze gemilerine yönelik saldırısının ardından Tel Aviv yönetiminden ilk resmi açıklama geldi. Bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon, operasyonu savunurken yardımların ulaştırılmasına yönelik çabalarının ise dikkate alınmadığını söyledi. Danny Ayalon, "Durumu sakinleştirmek için tüm taraflar birlikte çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Gazze'ye uygulanan ambargoyu da savunan Danny Ayalon, kuşatmanın "Hamas'ın terörü nedeniyle doğru gerekçelere sahip" olduğunu iddia etti. Gemilerle gelen yardımı Gazze'ye ulaştırmayı teklif ettiklerini; ama bunun kabul edilmediğini kaydeden Ayalon, gemilerin ablukayı delmeleri halinde ise bunun bölgeye silah sokulması için bir kapı açacağını savundu.

"Bizim mükerrer çağrılarımıza dikkate alınmadı." diyen Ayalon, bu kuşatmayı kırmalarına müsaade edilmeyeceğini ve denizcilik kanunu uyarınca bunun İsrail'in hakkı olduğunun da defalarca söylendiğini belirtti. "Gemidekiler bu çağrılara kulak vermedi." diye konuşan Ayalon, ardından "Savunma güçlerimiz gemileri takip etmeye ve barışçıl yollarla bu işi sonlandırmaya karar verdi."dedi. Ayalon, gemilerde yaşananlarla ilgili olarak ise detaylı bir bilgi vermedi.

Cihan/ NTV



Bu haber 1,398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,376 µs