En Sıcak Konular

Dünya saldırıya tepki gösterdi

31 Mayıs 2010 10:17 tsi
Dünya saldırıya tepki gösterdi İsrail komandolarının "Gazze gemileri"ne düzenlediği kanlı baskın, dünyada büyük yankı uyandırdı. Dünyanın birçok ülkesi yapılan saldırı karşısında tepki gösterdi.

AB KAPSAMLI SORUŞTURMA İSTEDİ

İsrail komandolarının "Gazze gemileri"ne düzenlediği kanlı baskın, dünyada büyük yankı uyandırdı. AB de, baskın için "kapsamlı soruşturma" istedi. AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail ordusunca "Gazze gemileri"ne yönelik kanlı baskın ile ilgili haberler üzerine duyduğu üzüntü dile getirirken, AB adına "kapsamlı soruşturma" talebinde de bulundu.

Ashton'un Sözcüsü, Yüksek Temsilci'nin, yaşam kaybı ve şiddetin nedeniyle "büyük üzüntü" duyduğunu, ölenlerin ailelerine taziyede bulunduğunu belirtirken Ashton için şunları söyledi: "AB adına olanlara ilişkin kapsamlı bir soruşturmayı talep ediyor. İnsani yardım, ticari mallar ve insanların Gazze'ye girip çıkması için derhal, sürdürebilir bir biçimde ve koşulsuz olarak geçişin açılması çağrısını da yaptı."

YUNANİSTAN'DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi. Gemilerdeki Yunan vatandaşlarının güvenliği hakkında bilgi istendiği, vatandaşların güvenlikleri için tüm önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığının tüm gelişmeleri yakından takip ettiği ve bütün gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi.

İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: SALDIRIDAN ENDİŞELİYİZ

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze'ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.

FİLİSTİNLİLERDEN ACİL BM TOPLANTISI TALEBİ

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi. Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi. Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

SURİYE, ARAP BİRLİĞİ'Nİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Suriye, İsrail'in yardım gemilerine yönelik saldırısının sonuçlarını tartışmak üzere Arap Birliği Konseyini olağanüstü toplantıya çağıran resmi bir muhtıra sundu

ARAP BİRLİĞİ İSRAİL SALDIRISINI KINADI

İsrail askerlerinin Gazze'ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı, Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, "İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz. Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Onlar askeri bir operasyonda değildi. Herkes bu olayı kınamalı" dedi. Musa, Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti.

İSVEÇ İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI, AB'NİN TEPKİSİNİ İSTEDİ

İsveç, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Avrupa Birliği'nin de olaya tepki göstermesini istedi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, "Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi.

Açıklama için İsrail Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdıklarını kaydeden Bildt, ayrıca Avrupa Birliği'nin net bir mesaj vermesi için AB Dış Politika şefi Catherien Ashton ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı, netlik kazanması gereken konunun olayın uluslar arası sularda mı yoksa İsrail sularında mı gerçekleştiğinin olduğunu söyledi. Bildt, "Bu çok ciddi bir durum, ciddi sonuçları olacaktır. Bu yüzden gerçeklerin netleştirilmesi çok önemli" dedi.

Zaman



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs