En Sıcak Konular

Dikkat! Çocuk koltuğu uygulaması başlıyor

31 Mayıs 2010 10:10 tsi
Uzmanlar, çocuk koltuğu fiyatlarının yüksekliği ve olayın Türkiye için yeni olması nedeniyle vatandaşa önce bilgilendirme yapılması gerektiğini düşünüyor.

Türkiye yarından itibaren, yeni bir uygulamayla karşı karşıya. 150 cm'den kısa ve 36 kg'dan az kiloya sahip çocuklar otomobillerin arka koltuğunda özel araç koltuğuyla seyahat etmek zorunda olacak. Polis, kurala uymayanlara 55 TL ceza kesecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen düzenleme sonrası zorunlu hale gelen çocuk koltuğu uygulaması, vatandaşın kafasını karıştırmış durumda. Zira yasada çocuklar için bir yaş sınırlaması yerine koltuk kullanımı için boy ve kilo standartları belirlendi. 9 Haziran 2008'de Resmî Gazete'de yayımlanan ve 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesindeki değişikliğe göre, araçlarda 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklar için ağırlığına uygun 'çocuk bağlama sistemleri'nin kullanılması zorunlu oluyor. Kurala uymayanlara trafik polisleri 55 TL para cezası kesecek. Emekli emniyet müdürlerinden doktorlara kadar birçok uzman, yeni uygulamanın ceza kesmek yerine bilinçlendirme kampanyaları ile anlatılması gerektiğini belirtiyor.

Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı emekli 1. Sınıf Emniyet Müdürü Yalçın Çakıcı, yönetmelikteki amacın çocukların güvenli bir şekilde yolculuk yapmasının sağlanması olduğunu belirtiyor. Trafikte uygulanacak çocuk koltuğu uygulamasının yararlı olacağına inandığını ifade eden Çakıcı, "Çocuklarımız için konulmuş güvenlik önlemleri zaman içerisinde oturacaktır. Çocukların özel koltukta oturarak seyahat etmesinde yarar var. Bu yönetmeliğin gerekliliğine inanıyorum. Yönetmelikteki amacın kamuoyuna hizmet amaçlı olması gerek." diye konuştu. Avrupa ülkelerinde zorunlu olan çocuk koltuğu uygulamasının ülkemizde yeni bir konu olduğuna değinen Çakıcı, "Bu nedenle ilk etapta vatandaşların bilgilenmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor. Bu konunun tamamen vatandaşın kendi güvenliği ile ilgili olduğu anlatılmalı. Uygulamanın kabulü zaman alacaktır. Ama ilk etapta ceza yerine vatandaşa konunun teferruatı ile anlatılması gerek." açıklamasında bulundu.

10 yaşın altındaki çocukları etkileyecek

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doktor Talha Akil, 10 yaşın altındaki tüm çocukların araçlarda arka tarafta ve özel koltuklarda seyahat etmesi gerektiğini dile getirdi. Bebeklerin 1 yaşına kadarki sürede anne kucağında arabanın arka tarafına bakacak şekilde oturtulmaları gerektiğini belirten Akil, "9-18,5 kg ya da 1-4 yaş arasındaki çocuklar için hareketli çocuk koltukları kullanılmalı, otomobil koltuğunun yönü otomobilin önüne doğru dönük olmalıdır. Otomobil koltuğu, başı yanlardan desteklemeli. 4-8 yaşındaki ve 28-30 kg'a kadar olan çocuklarda henüz emniyet kemeri kullanmaya hazır olmayan çocuklar için destek koltukları kullanılmalıdır. 30 kg üstünde olan çocuklar emniyet kemeri kullanabilir." diye konuştu.

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Yozgat Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Osman Coşkun ise bilimsel verilerin emniyet kemeri olmadan gerçekleşen kazalarda yaşanan ölüm oranlarının diğerlerine nazaran artış gösterdiğini kaydetti. Yönetmeliğin vatandaşa kesinlikle çocukların güvenliği için çıkarıldığını anlatmak gerektiğini belirten Coşkun, "8 çocuğum var ve aracıma koltuk yerleştirme konusunda sorun yaşıyorum. Bu konuda vatandaşların hızla bilinçlendirilip bu uygulamanın gerekliliğini anlatmalıyız." şeklinde konuştu.

Çocukların kilolarına göre koltuk için uzman önerileri:

0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli tercih ediliyor. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştiriliyor.

4 yaşına kadar (10-18 kg) hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.

4-10 arasında (15-36 kg arası) çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.

Emniyet kemeri 10 yaşından sonra takılmalı.

Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyum çerçevesinde 1 Haziran'dan itibaren otomobillerde çocuk koltuğu zorunlu hale geliyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen düzenleme ile çocuklar için yaş sınırlaması yerine koltuk kullanımı için boy ve kilo standartları belirlendi. Buna göre, 150 cm'den kısa ve 36 kg'dan az kiloya sahip çocuklar otomobillerin arka koltuğunda özel araç koltuğuyla seyahat etmek zorunda olacak. Polis, kurala uymayanlara 55 TL ceza kesecek. Uygulamanın yararlı olduğuna dikkat çeken uzmanlar ise vatandaşa cezadan önce bilgilendirme yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doktor Talha Akil, 10 yaşın altındaki tüm çocukların araçlarda arka tarafta ve özel koltuklarda seyahat etmesi gerektiğini söylüyor.

zaman

 




Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,150 µs