En Sıcak Konular

İsrail SUÇ İŞLEDİ: İnsanlık suçu!

31 Mayıs 2010 09:08 tsi
İsrail SUÇ İŞLEDİ: İnsanlık suçu! Tüm uzmanlar hem fikir! İsrail uluslararası hukuka göre suç işledi!

Hüsnü Mahalli: Bu Türkiye'ye karşı bir harekettir. İsrail medyasını takip etseydiniz, uzun zamandır açıkça görürdünüz, Başbakan Erdoğan'ın 'One Minute' çıkışına karşı intikam alınacaktır dediklerini. Bu saldırı İsrail'in intikam hareketidir. Batılı liderlerin bu saldırıyı kınarken kullandıkları 'orantısız güç' lafını da çok yanlış buluyorum. O gemide çoluk çocuk, kadınlar ve din adamları vardı. Neden güç kullanıyorsunuz? İsrail'in karakterinde savaş var.

Soli Özel: İsrail'in manevra alanı daralıyor. Bu tür olaylarla kendi meşruiyet zeminlerini daraltıyorlar.

Emekli Büyükelçi Nusret Kandemir: İsrail'in müdahalesi tümüyle hukuk dışıdır. Açık denizde yapılan bu müdahale uluslararası hukuka aykırıdır. Provakasyon çabalarına karşı Türk halkı olarak çok dikkatli davranmamız gerekiyor.

Bu saldırı Türkiye-İsrail çatışmasına indirgenmemeli. Uluslararası boyutu olan bir olaydır.

Hasan Köni: İsrail suç işlemiştir. Savaş suçu işlemiştir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine taşınabilir. Orada ABD, İsrail'e destek verirse uluslararası arenada inanırlığını kaybeder. Bu olay İsrail'in inanılırlığını yok etti. Bu çok önemli

Berdal Aral: İsrail'e mutlaka uluslararası örgütlerce yaptırım yapılmalı. BM Güvenlik Konseyi muhtemelen kınama kararı alacaktır, ardından yaptırımlar gelebilir. Soruşturma açılabilir. Burada bir katliam söz konusu olmuştur. Bu korsanlık eylemi çok ciddi bir suç teşkil ediyor. Özellikle Türkiye'ye karşı bir hırsın ve nefret varmış gibi geliyor bana. Türkiye-İsrail ilişkileri açısından baktığımız zaman, olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu. Diplomatik ilişkiler askıya alınabilir.

TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan: Öncelikle şunu ifade etmek isteriz ki, İsrail uluslar arası hukuku ağır bir şekilde çiğnemiştir. Normal savaş şartlarında bile yapılamayacak bir muamele ile resmen gemilere saldırılmış ve bazı haber kaynaklarına göre de 16 kişinin öldüğü ve anlarca da yaralı olduğu anlaşılmaktadır. İsrail uluslar arası alandaki bütün lobi ve medya imkanlarına rağmen son derece güç duruma düşmüştür. İsrail’e bu çerçevede verilecek cevabın çok sert olacağı muhakkaktır. Ancak bu cevapların hiç birisi İsrail’e kullanacağı ve kendisine haklılık kazandıracağı şekilde olmamalıdır. İsrail’e verilecek tepkilerin özellikle de halkımızın hassasiyetlerini dikkate alarak verilecek tepkinin fiziki düzleme kayması İsrail’e önemli bir rahatlama sağlar. Bu sebeple hiçbir şekilde yapılacak gösterilerde hukukun dışına çıkılmaması gerekir.
 
Bundan sonra ne olur;
 
Bundan sonra Türkiye’nin çok sert tepki vereceği muhakkaktır. Türkiye’nin hem büyükelçisini çekmesi ve hem de İsrail büyükelçisini münasib-i lisan ile geri göndermesi beklenebilir. Muhtemeldir ki, Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi olarak bu konuyu BM gündemine de getirecektir.

Profesör Dr. Ove Bring: İsveçli uluslararası hukuk uzmanı Profesör Dr. Ove Bring İsrail'in uluslararası karasularında herhangi bir gemiye müdahale etme hakkı olmadığını söyledi. "İsrail'in yaptığı tamamen illegal bir hareket ve uluslararası hukuk açısından suç teşkil ediyor." değerlendirmesinde bulunan Bring, İsrail'in denizlerde oluşturduğu güvenlik bölgesini daha önce 68 mile çıkardığını ilan ettiğini ancak böyle bir şey yapmaya yasal olarak hakkı olmadığını da vurguladı.

Uluslararası karasularda gemilere ancak savaş zamanlarında müdahale edilebileceğini belirten Bring "Şu anda böyle bir savaş hali yok. Üstelik burada Gazze'ye tamamen insani nedenlerle yapılmak istenen bir yardım söz konusu, İsrail'in yaptığı açıkça uluslararası hukuku ihlal." şeklinde konuştu.



Bu haber 1,704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,965 µs