En Sıcak Konular

Hukukçular bu konuda hemfikir...

31 Mayıs 2010 08:59 tsi
Hukukçular bu konuda hemfikir... CHP’nin başvurusuyla Reform Paketi'ni inceleyecek olan Anayasa Mahkemesi'ne hukukçulardan tepki geldi.

 “Mahkeme paketi esastan görüşemez” diyen raportörün ardından hukukçular da “Yürürlüğe girmemiş bir Anayasa hakkında inceleme yapılamaz” dedi...

Anayasa Mahkemesi (AYM) 3 Haziran'da Anayasa paketi ile ilgili ilk toplantısını yapacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, paketin tümünün değil 4-5 maddesinin iptalinin gündemde olduğunu açıkladı. AYM’nin yürürlüğe girmesi referandumda kabul edilmesine bağlı olan paket hakkında karar verecek olması ve "şekil" denetimini sınırları tartışma konusu oldu. Hukukçular, Anayasa paketinin Meclis'teki görüşmelerinin şekil kurallarına uygun olarak yapıldığına dikkat çekiyor. Anayasa'nın 148. maddesinde "Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır" düzenlemesi yer alıyor.

ANAYASA’YA AYKIRI

AYM, Anayasa paketini incelerse henüz yürürlüğe girmemiş bir Anayasa hakkında inceleme yapmış olacak. Anayasa'nın 175. maddesinde "Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir" hükmü yer alıyor. CHP, Anayasa değişiklik paketindeki referandumda paketin tümünün oylanmasına ilişkin maddenin iptalini de istedi. Ancak Anayasa'nın 175. maddesi bu konudaki yetkiyi TBMM'ye veriyor. 175. maddede "TBMM, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasa’- nın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar" hükmü yer alıyor.

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku öğretim üyesi Prof.Dr. Yavuz Atar, "Kanunlaşma süreci tamamlanmadığı için de siz bunu denetleyemezsiniz. Anayasa yürürlüğe referandumdan sonra girecek. Bizim Anayasamızda 'ön denetim' yoktur. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi bu davayı reddetmelidir. Ancak Anayasa Mahkemesi 2007'de referanduma sulunmuş Anayasa paketi hakkında denetleme yaptı. Bunu önleyecek bir mekanizma yok" dedi. Doç Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Anayasa değişikliği referandumda kabul edilmesinin ardından yürürlüğe girecek.

YÜRÜTMEYİ DURDURAMAZ

Anayasa'nın 175. maddesi bunu düzenlemektedir. Anayasa Mahkemesi bu davayı inceleyemez. Henüz tamamlanmamış bir yasama işlemi, Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabi tutulamaz. Bir an için Mahkeme'nin bu davayı kabul ettiği ve dava konusu Anayasa değişikliklerinin yürürlüğünü durdurma kararı verdiği düşünülse bile, burada henüz hukuk âleminde doğmuş bir işlemden bahsedilemeyeceğine göre, Mahkeme'nin verdiği yürürlüğü durdurma kararının hukuken bir anlam ifade etmeyeceği de açıktır. Anayasa Mahkemesi garip karara imza atmış olacaktır" açıklamasında bulundu.

İNCELEME YETKİSİ BULUNMUYOR

"Anayasa değişiklikleri, eğer mecburi referandum sınırında kabul edilmişlerse, halkoyuna sunulmaları zorunludur ve halkoyundan önce bu değişiklik mevcut değildir" diyen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da "Dolayısıyla hukuken henüz etkili olmamış bir değişikliği Anayasa Mahkemesi'nin inceleme yetkisi yoktur. Ancak referandumla bu değişiklik tamamlanır" değerlendirmesi yaptı.

RAPORTÖR RET ÖNERDi

Dava dosyasını inceleyen AYM Raportörü Ali Rıza Çoban’ın hazırladığı ilk raporunda, AYM’nin Anayasa değişikliklerini sadece Anayasa’da yazılı şekil şartları açısından inceleyebileceği hükmüne dayanılarak, başvurunun esas incelemeye geçilmeden reddedilmesi görüşünün olduğu belirtildi. Çoban, 111 milletvekilinin iptal başvurusunda Anayasa paketindeki hükümlerin Anayasa’nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerine aykırı olduğu, bunun “teklif edilme” şartlarına aykırı olduğu için iptal edilmesi gerektiği yönündeki görüşlerini de değerlendirdi. Çoban’ın raporunda, başvurunun Anayasa’nın 148. maddesindeki şartlara uymadığı için esastan incelemeye geçilmeden reddedilmesi gerektiği görüşünün de yer aldığı öğrenildi.

PAKETTE ŞEKiL AYKIRILIĞi YOK

Anayasa Değişiklin Paketi'nde şekil aykırılıkları bulunmadığına dikkat çekiliyor. Anayasa ve İçtüzük'teki kurallara uyum sağlamak için şu adımlar izlendi:

İlk teklifte TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzasının bulunduğu iddiaları üzerine ilk teklif geri çekilerek ikinci bir teklif verildi.

Paket, Anayasa'da öngörülen 184'den daha fazla milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı'na verildi.

Paket, Meclis Başkanlığı'na verilmesinin ardından 48 saat geçtikten sonra komisyona getirilmesinin mümkün olmasına rağmen 3 gün sonra komisyona getirildi.

AK Parti 13 Nisan'da kabul edilen paketi 48 saat sonra Genel Kurul'a indirmesinin mümkün olmasına rağmen 6 gün sonra Genel Kurul'a getirdi.

Paketin Genel Kurul'daki oylamalarında da 330'un üzerinde kabul oyu çıktı. 330'un altında kalan 8. madde ise paketten çıkarıldı.

Bakanların vekaleten oy kullanmalarının mümkün olmasına rağmen bütün bakanlar oylamalara katılarak oy kullandı.

CHP'NİN DİLEKÇESİNDE HUKUK HATALARI VAR

CHP'nin iptal dilekçesinde bazı hukuki hatalar olduğuna dikkat çekildi. CHP, paketin Meclis'te iki defa görüşülmediğini iddia etti. TBMM İçtüzüğü'nün 93. maddesinde ise "İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülür" hükmü yer alıyor. CHP'nin dilekçesinde Anayasa Mahkemesi üyelerinin cumhurbaşkanı tarafından seçilmesine karşı çıkıldı. Uygulamada AYM üyelerinin tamamı Cumhurbaşkanı seçiyor.

CHP yenin sistemde hukukçu üyelerin az olacağını iddia etti. Anayasa Mahkemesi'nin mevcut sisteminde Başkan Haşim Kılıç ile Başkanvekili Osman Paksüt olmak üzere hukukçu olmayan üyeler yer alıyor.

YARSAV HAZIRLAMIŞTI

CHP, HSYK üye seçiminden Yargıtay'dan çok, Danıştay'dan az üye seçimi öngörüldüğünü belirtti. Ancak yürürlükteki sistemde HSYK'ya Yargıtay'dan daha çok üye seçiliyor CHP'nin, AYM'ye gönderdiği iptal dilekçesini YARSAV'ın hazırladığı ortaya çıkmıştı. Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan bir fotoğrafta CHP'nin iptal dilekçesini hazırladığı oda ëkozmik oda' olarak tanımlandı. ıptal dilekçesini CHP'li Hakkı Süha Okay ile birlikte YARSAV üyesi ve Anayasa Mahkemesi eski raportörü Ali Rıza Aydın birlikte hazırlıyordu.

ÖZGÜLDÜR'ÜN SES KAYDI

Anayasa Mahkemesi üyesi Serdar Özgüldür'e ait olduğu iddia edilen şok bir ses kaydı internete düşmüştü. Anayasa Mahkemesi üyesi Özgüldür kayıtta, "Tespit ettik işte. Odak dedik. Bu saatten sonra yoğunluk aramayacağız. Başsavcı yeniden dava açsa bu iş biter. AKP için tek şey yeter, dava açılsın yeter. TSK rahatsız, AKP'yi bir an önce kapatacağız" diyordu.

bugün

 



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs