En Sıcak Konular

İsrail Basra Körfezi'ne 3 nükleer denizaltı gönderdi

30 Mayıs 2010 14:51 tsi
İsrail, İran'ın askeri hareketliliğini izlemek için Basra Körfezi'ne üç nükleer denizaltı gönderdi.

İsrail medyasına göre Alman yapımı üç denizaltı nükleer cruise füzeleriyle donatılmış durumda. Daha önce de bölgeye gittiği öne sürülen üç gemiden oluşan Filo 7'deki gemilerin her birinde 35 ile 50 kişilik askeri birlik bulunuyor. Bir albayın komuta ettiği öne sürülen gemilerden biri sürekli olarak bölgede bulunacak. İsrailli askeri bir yetkili denizden karaya atılan 1.500 kilometre mesafeli cruise füzeleriyle İran'ın herhangi bir noktasını vurabilecek kapasitede olduklarını söyledi.

İsrail, son hareketin, İran'ın Suriye ve Hizbullah'a yaptığı balistik füze yardımına misilleme niteliği taşıdığını öne sürüyor. Ancak ABD de dahil İsrail dışındaki hiçbir ülke İran'ın Suriye ve Hizbullah'a füze yardımı yaptığı yönündeki iddiaları desteklemiyor. İsrail Almanya'dan daha gelişmiş iki denizaltı satın almak için girişimlerini sürdürüyor. Satın alınmaları durumunda bu denizaltıların dünyada bir ilk olarak hava savunma sistemleriyle donatılacakları belirtiliyor.

İsrail'in son girişimi hafta sonunda ABD'de yapılan Nükleer Silahsızlanma (NPT) görüşmelerinde İsrail'i zor durumda bırakacak bir kararın çıkmasından sonrası gelmesi dikkat çekiyor. Alınan karara göre 2012 yılında Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılmasını amaçlayan bir konferans düzenlenmesi ve İsrail'in de tüm nükleer tesislerini uluslararası denetime açması isteniyor.

Karara sert tepki gösteren İsrail, hem konferansa katılmayacaklarını ve hem de tesislerini uluslararası denetime açmalarının söz konusu olamayacağını belirtiyor. İsrailli aşırı sağcılar da Obama yönetimini İsrail'i yalnız bırakmakla eleştiriyor. Haaretz gazetesindeki köşesinde Yossi Melman ABD'nin NPT'nin başarıya ulaşması için İsrail'i kurban ettiğini öne sürüyor. Melman İsrail'in konferansta rehine muamelesi gördüğünü de iddia ediyor. Amerikan Yönetimi konferanstan sadece İsrail'in nükleer silahlarından bahsedilmesinin kabul edilemez olduğunu açıklamış ve Ortadoğu Konferansı'nın başarıya ulaşıp ulaşmayacağı konusunda şüpheli olduklarını duyurmuştu.

Uzmanlar, İsrail'in dünya kamuoyunun baskısından kurtulmak için Amerikan yönetiminin de desteğini arkasına alarak sürekli olarak İran'ın nükleer programını gündeme getirmeye çalıştığını vurguluyor. İsrail, Ortadoğu'daki tek nükleer güç sahibi ülke olarak kabul ediliyor.

 
cihan




Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,172 µs