En Sıcak Konular

Yüzde 15'lik bu kesintiye dikkat

30 Mayıs 2010 13:25 tsi
Yaklaşan tatil sezonuyla birlikte özellikle devre tatil konusunda tüketiciden gelen şikayetlerde artış yaşandığı bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, devre tatil sözleşmelerinde bazı firmaların tüketiciyi mağdur ettiğini söyledi.

Kendilerine gelen şikayetlere göre, firmaların tüketiciye sözleşme ve tanıtım broşürü vermediğini, vatandaşların cayma hakkının engellendiğini, sözleşmeden zamanında vazgeçmek isteyen tüketicilerden yüzde 15 kesinti yapıldığı öğrendiklerini ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

''4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde düzenlenen Devre Tatil Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 5. maddesi, devre tatil sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunluluğunu içermektedir. Yazılı sözleşme yapılmadığı ve tüketiciye bir nüshası tüketiciye verilmediği takdirde tüketici herhangi bir ödeme yapmak zorunda değildir. Aynı yönetmeliğin 6. maddesinde, tüketiciye 10 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden vazgeçme hakkı verilmiştir.''

Kaya, buna rağmen bazı firmaların mevzuat hükümlerini dikkate almaksızın tüketiciyi sözleşmeye veya ceza ödemeye zorladığını vurgulayarak, ''Bu nedenle bir çok tüketici mağdur olmaktadır. Yasal haklarını kullanmak isteyen tüketicileri arayan firma yetkilileri 'sizi bizden kimse kurtaramaz, istediğimiz parayı sizden mutlaka alırız' tehditleri ile engellemeye çalışmaktadırlar'' dedi.

Nazım Kaya, tüketicilerin, art niyetli davranış sergileyen bu firmalar hakkında yasal mercilere ve Sanayi İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri halinde mağduriyetlerini giderebileceklerini sözlerine ekledi.

bugün



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,390 µs