Uçurtmayı mı vuracaklar! | " /> Uçurtmayı mı vuracaklar! | "/>

En Sıcak Konular

Uçurtmayı mı vuracaklar!

30 Mayıs 2010 10:17 tsi
Uçurtmayı mı vuracaklar! 

Mavi Marmara gemisi yardım için Gazze'ye doğru yol alıyor. Savaş tehditleri arasında gemideki her dil ve dinden insanın silaha karşı elinde "barış" var. Bir Filistinli, gökyüzüne saldığı uçurtmayı gösterip, "Onu mu vuracaklar" diyor...

Bir tarafta 'ya kısmet' diyerek Akdeniz'e olta atan Bursalı Vural, bir tarafta elleriyle yaptığı uçurtmasını gökyüzünde dansettiren Filistinli Abbas... "Bugüne kadar sadece kendim için yaşamıştım" diyerek Gazze'ye doğru yol alan Mavi Marmara çanı önünde kızıl kıvırcık saçlarıyla gülümseyerek poz veriyor Gaye. İşte İsrail'in operasyon düzenleyeceği gemi böyle bir yer... İsrail'in her fırsatta operasyon düzenleyeceğini söylediği gemideyiz. Yola çıkalı iki gün olacak neredeyse. Kimi zaman bol sallantılı kimi sakin sürüyor yolculuğumuz. Gemiler geçiyor bazen yanımızdan el sallıyor alkış tutuyorlar güverteden güverteye insanlar. Türkiye'den kalkan iki gemi de eşlik ediyor bize uzaktan. Yemek vakitleri kocaman sofralar kuruluyor gemiye. Herkes yanındakiyle paylaşıyor ekmeğini... İnsanlar, her an selam verip hal hatır soruyor gün boyu. Yaşları bir buçuk ile 80 arasında değişiyor yolcuların. Çoluk, çocuk kadın... Saatlerdir çekmeyen cep telefonları fotoğraf makinesi olarak kullanılıyor. Bu yolculuğu ölümsüzleştiriyorlar, fotoğraf karelerinde.

'SADECE OLTAM VAR'
Bir tarafta balık tutuyor bir adam. Adı Varol Yılmaz. Çapari atmış Akdeniz'e. "Açıkta hiç balık tutmuşluğum yoktu'' diyor. Bursa İnegöl'den geliyormuş. Tedarikli gelmiş amatör balıkçı. "Tutunca ne yapacaksınız balığı" diyoruz, "Buluruz bir yolunu belki de geri atarız" diyor. Beyaz eşya servis şefi olan Yılmaz, "Tamamen insancıl amaçlarla buradayım. İsrail'in dört yıldır uyguladığı çağdışı ambargo kalkmalı. İsrail ne yaparsa yapsın biz buradayız ve yolumuza devam edeceğiz. Bu silah sayılırsa oltam var benim" diyor. Vural'ın bir isteği de karısının balık tuttuğunu görmemesiymiş. Gülümseyerek anlatıyor Vural, "Bana ben seni ne için gönderdim, sen ne yapıyorsun diye kızar" diyor. Derken geminin arka tarafindan bir uçurtma yükseliyor göğe doğru. Rüzgâr kimi zaman öyle sert esiyor ki tutunmakta zorlanıyor Filistin bayrağı renklerindeki uçurtma... Simsiyah gözleriyle gülümsüyor Filistin uçurtması. Ürdün'den gelen Filistinli Abbas yapmış bunu. O yardım konvoyunun gediklilerinden. Daha önceki konvoylarda da yer almış. "Korkuyor musun" diye sorduğumda Abbas önce gülüyor ve "İsrail uçurtmama operasyon düzenleyecekse buyursun gelsin" diyor.

'HEP KENDİM İÇİN ÇALIŞMIŞTIM'
Gaye Somuncu, "Ben aktivist değil gönüllüyüm" diye başlıyor söze. Eski iletişim danışmanı Gaye, "İlk kez insanlık adına çalışıyorum. Geçen sene işimi bırakıp kendimi insanlığa yardıma adadım. Bir arkadaşım önerdi İnsanı Yardım Vakfı'nı (İHH). Tam benim özelliklerime göre bir vakıf. Benim eskiden kendimden başka kimseye yararım dokunmuyordu. Şimdi öyle değil. Burada olduğum için çok mutluyum. Türk halkı kadar yardımsever bir halk yok. Bizim salonda kalan biri var mesela elinde 3 tane altın yüzükle gelmiş. Yadırgadım önce sonra sordum meğer onlara memleketinden Gazze'ye hediyeymiş. Birini kardeşi birini komşusu vermiş.'' Mavi Marmara ağır ağır yol almayı sürdürüyor Akdeniz'de. Bugün Gazze açıklarında olacağımız söyleniyor.

MÜSLÜMAN OLDU...
Gemideki yolculardan 63 yaşındaki İngiliz Peter Venner Kelime-i Şahadet getirerek Müslüman olup Muhammet Fatih ismini aldı. İngiltere'de Müslüman arkadaşlarıyla büyüdüğünü anlatan Fatih, "Beraber ağladık, güldük, eğlendik. Zaman zaman onlarla camiye gidip namazlara katıldığım da oldu. En son gemiye katılmak için İstanbul'da Sultanahmet'e gittim. Kendi kendime 'Müslüman olmalıyım' dedim" dedi.

Haniye: İsrail korsan gibi davranırsa kazanan biz oluruz
Gazze'deki fiili Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye, "Eğer İsrail, korsanlar gibi davranıp özgürlük filosuna müdahale ederse zafer Filistinlilerin olacaktır" dedi. Gazze limanında basın toplantısı düzenleyen Haniye, "Gazze'ye uygulanan ablukanın sona ermesine doğru tarihi anlar yaşıyoruz" diyerek, filonun açık ve net mesajının, "Tüm dünyanın Gazze Şeridi'ndeki İsrail ablukasına karşı durduğu" olduğunu ifade etti.

TÜRK BAYRAKLARI
Özgürlük gemilerinin Gazze'nin zaferi için geldiğini söyleyen Haniye, "İsrail bu gemileri durdursa bile, bu bundan sonra gelecek diğer gemilerin bir başlangıcıdır" diyerek, "Gazze'ye, Gazze halkına uygulanan ambargo artık yeter... Abluka son bulmalı" mesajını verdi. Haniye, Ortadoğu'da stratejik değişikler yaşandığını, bu stratejik değişikliklerin liderliğini de Türkiye'nin yaptığını kaydetti. Gazze bölgesi, Filistin ve Türkiye ağırlıkta olmak üzere eylemcilerin geldiği ülkelerin bayraklarıyla donatıldı. Limana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resminin yer aldığı, Türkçe ve İngilizce, "Özgürlük filosu kahramanları, hoşgeldiniz" yazan, pankartlar asıldı.

GAZZE'YE BOMBA
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon, gemilerin Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini yineledi. Eylemi İsrail'in güvenliğine yönelik bir girişim, filonun seferini provokasyon olarak değerlendiren Ayalon, aynı zamanda eylemin deniz hukukun çiğnenmesi anlamına geldiğini öne sürdü. Ayalon, filonun seferini, "İslami ve Hamas yanlısı bir eylem" diye tanımladı. İsrail uçakları, önceki gece Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta, Mısır ile sınırdaki tünelleri bombaladı. Ayrıca, bir füze saldırısının Gazze kentindeki bir demir atölyesini hedef aldığı bildirildi. Saldırının Gazze'den İsrail'e yönelen roket saldırılarına karşılık yapıldığı duyuruldu. Gazze'den İsrail'in güneyine iki Kassam roketi fırlatılmıştı. Ordu sözcülüğü ayrıca, bir grup militanın sınırdaki Nahal Oz terminali yakınındaki sınır bölgesine patlayıcı yerleştirme teşebbüsünde bulunduğunu bildirdi.

Yardım gemileri bugün Gazze sularında olacak...
30.05.2010 "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru yola çıkan "Mavi Marmara" adlı yolcu gemisi, Güney Kıbrıs açıklarında üç yük gemisi ile buluştu. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamada, "Mavi Marmara''nın, diğer gemiler ve milletvekilleri gelince hareket edeceği kaydedildi. Yunanistan'dan yola çıkan "Sfendonh" gemisi de buluşma noktasına ulaşırken, arızalanan Amerikan bayraklı bir yardım gemisi, Rum yönetiminin Limasol limanını kapatması üzerine Gazimagosa limanına sığındı. Bu arada dün akşam, iki saat süreyle gemilerle iletişim kesildi. 7 geminin 25 saatlik bir yolculuktan sonra bugün Gazze sularında olması bekleniyor.

sabah



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,594 µs