En Sıcak Konular

Emlak vergisinde kriz çıkartan düzenleme

30 Mayıs 2010 09:49 tsi
Pazartesi ilk taksit ödemelerinin son günü olan emlak vergisinde bu yıl hesaplama yönteminin değişmesi krize neden oldu.

Bu yıl hesaplama yönteminin değişmesi nedeniyle yüzde 100 ile 400 arasında artan emlak vergisi oranları krize neden oldu. Tüketiciler Birliği vergilerin iptalini istemek üzere hazırlık yaparken, emlak uzmanları da değeri düşen mülkten vergi alındığı eleştirisinde bulundu. Dava diğer tüketicilere emsal teşkil edecek. Son üç yılın emlak vergisi, mükellefin beyanı esas alınarak, bir önceki yılın vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak ödendi. Ancak bu yıl durum değişti, emsal bedel uygulamasına geçildi. Belediyeler bünyesinde tapu kadastro, muhtar, emlakçı ve belediyeden bir yetkilinin oluşturduğu komisyon sokak sokak emsal değerler belirledi ve vatandaşlara ‘şu kadardan az vergi ödeyemezsin’ denildi. Bu da ödenecek emlak vergisinin katlanmasına neden oldu.

90 ŞİKAYET MEKTUBU ALDIK

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, belediyelerin sübjektif uygulamasına karşı idari yargıda dava açmaya hazırlandıklarını açıkladı. Kaya şu anda hukukçuların konuyu derinlemesine incelediklerini, bu konuda kendilerine 90 şikayet geldiğini belirterek ‘’Önümüzdeki haftalarda idari girişimimiz başlayacak” dedi. Kaya, tüketicileri ilgilendiren konularda tüzel kişilik olarak dava açma hakları olduğunu, davanın belediyeye veya yetkiyi veren yasal düzenlemeye karşı olabileceğini söyledi. Kaya, tüketicilerin vergilerini ödemesi tavsiyesinde bulunarak “Dava kazanıldığında bir sonraki dönem vergisinden mahsup edilebilir. Ama dava kaybedilirse vergisini ödemeyen mağdur olur” dedi.

DEĞERİ DÜŞEN MÜLKTEN VERGİ

TÜSİAV Emlak Sektörü Kurulu Başkanı Salim Taşçı da uygulamanın hem vergilendirme hem de küresel kriz gerçekleriyle uyuşmadığını savundu. Taşçı küresel kriz nedeniyle 2009’da gayrimenkullerin değerinin bazı semtlerde yüzde 40’a varan oranlarda düştüğünü hatırlatarak şunları söyledi: “Gayrimenkul geçen yıl ortalama yüzde 25-30 değer kaybetti. Bu değer kaybı karşısında nasıl oluyor da vatandaştan vergi alınabiliyor? Vergi ancak artan değer üzerinden alınır. . Hükümetin iyi niyetinden şüphemiz yok ama ona bağlı kurumlar popülist politika izliyor. Vergilendirme yönteminin tekrar ele alınması gerekir.”

bugün



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,443 µs