En Sıcak Konular

'Demokrasinin çok konuşulduğu ülke...'

29 Mayıs 2010 11:14 tsi
'Demokrasinin çok konuşulduğu ülke...' Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk: "Türkiye demokrasisini istediği gibi geliştirememiş."

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Türkiye'nin A'dan Z'ye yeniden kendini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Selçuk, halkın iradesi yerine, yasama, yürütme ve yargıya çoğulculuğun yansıması gerektiğini dile getirdi. Demokrasinin çok konuşulduğu ülkede demokrasiden bahsedilemeyeceğini kaydeden Selçuk, "Demek ki Türkiye demokrasisini istediği gibi geliştirememiş." dedi.

Bursa Ahenk Hukuk Derneği tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Sami Selçuk, tartışmalara konu olan Anayasal düzenlemeler ve demokratikleşmeye ilişkin değerlendirmeler yaptı. Türkiye'de demokrasinin istenilen seviyeye getirilemediğini dile getiren Selçuk, şöyle konuştu: "Demokrasinin olduğu ülkede bu kelime bu kadar çok konuşulmaz. Demek ki Türkiye demokrasisini istediği gibi geliştirememiş. Ya da batının uyarılarına rağmen demokrasisini eylemci olarak yaşamayan bir ülke konumunda bulunmayı sürdürüyor. Gerçekten Türkiye şuanda bile demokrasiyi yaşamayan bir ülkedir."

Adolf Hitler'in hergün demokrasiden bahsettiğini buna karşın Sir Winston Churchill'in bu kelimeyi hiç telaffuz etmediğini hatırlatan Selçuk, "Çünkü Hitler'in ülkesinde demokrasi yoktu, yaşanmıyordu." görüşünü dile getirdi.

Türkiye'de ilk darbenin yapıldığı 27 Mayıs'ın üzerinden 50 yıl geçtiğini hatırlatan Sami Selçuk, şu görüşleri dile getirdi: "27 Mayıs üzerine çok şey söylenebilir. 27 Mayıs ilk kez Türkiye'de darbenin yaşandığı yıldır. Ancak 27 Mayıs dolayısı ile 1950-1960 arasında acaba Türkiye gerçekten demokrasiyi mi yaşadı? O günler çok geride kaldığı için bazı şeyler unutulmuş. Gerçekçi olmamız gerekiyor ve kendimizi kandırmamalıyız. Kendi kendimizi sorgulamalıyız."

Türkiye'de yaşanan diğer bir yanlışın ise toplulukçu ve cemaatçi anlayış olduğuna vurgu yapan Selçuk, "Bizden olanlar hep doğru yapar, karşı taraf hep yanlış yapar, hayır. Bir kere şunu kabullenmeliyiz, bir insanın bütün söylediği görüşler, sergilediği davranışlar bütün hayatı boyunca doğru değildir, bütünüyle de yanlış değildir. Kimileri doğru kimileri ise yanlıştır. Üçüncü bir yanlış ise tartışmalarda ve değerlendirmelerde insanımız bir düşünce ve bir görüş geldiği zaman onun arkasındaki yatan amacı araştırmaya çalışıyor, bu da yanlış." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin A'dan Z'ye kendini gözden geçirmesi gerektiğini belirten Selçuk, halkın iradesi yerine çoğulculuğun yasa yürütme ve yargıya yansıması gerektiğini savundu. Selçuk, "Eğer bir ülkede yüzde 10 barajı varsa bu bir düştür. Halkın iradesi hiç tecelli etmiyor. Çünkü adayı halk seçmiyor, partinin başkanı seçiyor. Milletvekilleri aslında milletin değil, genel başkanının vekilleri konumunda. Bunları düzeltmediğiniz takdirde anayasanın maddelerinde yapacağınız hiç bir değişiklik iyi sonuç vermeyecektir." diye konuştu

Bu şekildeki bir yönetimde yargı, yasama ve milletvekillerinin bağımsız olmadığının altını çizen Sami Selçuk, sözlerini şöyle tamamladı: "Düzenlemeler bir bütün olarak yapılmalı. Önce yasama organı yürütme organını denetleyecek biçimde güçlendirilmeli. Milletvekili gerçekten milletin vekili olmalıdır. Bakanı ve başbakanı sorgulamalı, denetlemeli ve denetim görevini yapmalıdır. Çünkü yasama organının varlık nedeni yürütmeyi denetlemektir. Bu günkü uygulama ve anayasal çerçevede bunu yapmak mümkün değildir. O zaman siyasal partiler yasası ve seçim yasasını değiştireceksiniz. Anayasanın bunlarla ilgili maddelerin kesinlikle değiştireceksiniz. Çünkü yürütme yasamayı kuşatmıştır. Halbuki yasama yürütmeyi kuşatmalı idi."



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,948 µs