En Sıcak Konular

Kayıp defter bulundu ama...

29 Mayıs 2010 09:42 tsi
Kayıp defter bulundu ama... 'Naylon üye' tartışmasında son nokta, mahkeme olacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu ve MYK üyesi Nur Serter'in "Parti Meclisi'ne yeni giren isimlerin üyeliklerinden haberdar olmadıklarına" ilişkin açıklamasından sonra başlayan "naylon üye" tartışması, CHP üyesi Özcan Er'in Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvurunun ardından ilginç bir boyut kazandı. Er, PM'ye seçilen Sencer Ayata, Nihat Matkap ve Enver Aysever'in CHP üyesi olmadıkları iddiasıyla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunurken, delil olarak da kayıp olduğu iddia edilen "MYK karar defterini" sundu.

Bu gelişme, partide "MYK defteri ile delil olarak sunulan MYK tutanaklarının parti üyesinin eline nasıl geçtiği" tartışması başlattı. Karar defterinde PM'ye yeni giren isimlerin üyeliklerine ilişkin yeterli imzanın olmaması durumunda Başsavcılığın, CHP'den üyelik bildirimi isteyebileceği ve ardından uyarı yapabileceği belirtildi. Yargıtay incelemesinde, PM'ye yeni giren isimlerin en az 20'sinin partiye üye olmadığı ortaya çıkarsa, kurultayın yenilenmesinin gündeme gelebileceği ifade edildi.

ÜYEDEN DEFTERLİ BAŞVURU

CHP'de "üye krizini" büyüten başvuruyu, dün Parti üyesi Özcan Er yaptı. Özcan Er, Sencer Ayata, Nihat Matkap ve Enver Aysever'in, CHP üyesi olmadıkları iddiasıyla, PM üyeliklerinin iptali için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvurdu. Er, başvuru dilekçesinde, Ayata, Matkap ve Aysever'in, 22-23 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla CHP'ye üyeliklerinin bulunmadığını iddia ederek, partiye üye olmayan birinin PM'ye seçilmesinin CHP Tüzüğü ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu savundu.

Başvurusunda, Divan Başkanı Kemal Anadol'un da partiye üye olmayanların PM'ye seçilmesine imkan verdiğini ileri süren Özcan Er, MYK üyelerinin itirazlarının dikkate alınmadığını kaydetti. Sencer Ayata, Nihat Matkap ve Enver Aysever'in CHP PM üyeliğine seçilmesinin, CHP Tüzüğü ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırılık teşkil ettiğini öne süren Özcan Er, bu kişilerin PM üyeliklerinin iptaline karar verilmesini talep etti. Özcan Er'in başvurusunun en dikkat çeken yanı ise, dilekçe ekinde "CHP Üye Kayıt ve Karar Defteri, 33. Kurultay öncesi MYK kararları, MYK tutanakları” gibi belge ve bilgileri, delil olarak sunması oldu. Bu gelişme, partide "MYK defteri ile delil olarak sunulan MYK tutanaklarının parti üyesinin eline nasıl geçtiği” tartışması başlattı.

‘ORTADA YOK’ DENİLMİŞTİ

Algan Hacaloğlu, Bugün'e, karar defterinin Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil'de olduğunu söyleyerek, "Kendisi defteri tutmakla yükümlü” demiş, Tamaylıgil ise, defterin kayıp olduğu iddiası ile ilgili olarak, "Kayıp değil. Partidedir. CHP'nin kaybı söz konusu değil. CHP böyle bir parti değil” açıklaması yapmıştı.

HİÇBİR SONUÇ ALAMAZLAR

Yeni yönetimde genel başkan yardımcısı olması beklenen CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Bugün'e başvuru ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, iki günlük itiraz süresi sona erdiği için PM listesinin kesinleştiğini ve başvurudan sonuç çıkacağını düşünmediğini belirtirken, defterin parti üyesinde olmasını ise, "Enteresan olan, tartışılması gereken o” diye değerlendirdi. Kurultayda yerini koruyan ve Sav'a yakınlığı ile bilinen CHP MYK üyesi, eski Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer de Bugün'e yaptığı açıklamada, karar defterinin delil olarak sunulmasına dikkat çekerek, "Defter ve tutanaklar ben de bile yok. MYK üyelerinde bile yok. Nereden eline geçmiş” dedi.

Genel Sekreter’e yetki verilmiş

Bugün gazetesinin aldığı bilgiye göre, MYK'ya doğrudan üye yapma yetkisi veren tüzüğün 12. maddesinin kurultay öncesi farklı işletildiği de ortaya çıktı. Adının açıklanmasını istemeyen bir MYK üyesi, Deniz Baykal'ın istifasından önceki toplantıda, MYK'nın Genel Sekreter Önder Sav'a üye yapma yetkisi verdiğini, Sav'ın bu yetkiye dayanarak üyelikleri gerçekleştirdiğini, imzaların daha sonra atıldığını belirtti. Ancak tüzük, Genel Sekreter'e tek başına partiye üye yapma yetkisi vermiyor. 12. madde kapsamında MYK'nın toplanabilmesi için en az 11 üye gerekiyor. MYK'nın daha önceki kurultaylar öncesi de Genel Sekreter'e aynı yetkiyi verdiği de ifade edildi.

Ezelhan Üstünkaya / Bugün



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,888 µs