En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan PM üyeliğine son nokta

28 Mayıs 2010 23:19 tsi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclisine (PM) seçilen Sencer Ayata, Nihat Matkap ve Enver Aysever'in PM üyeliklerinin iptali için yapılan başvuruyla ilgili olarak, "Bazı küçük insanlar, küçük işlerle uğraşmayı kendileri için gerekli gör

Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun 65. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Rixos Otel'de düzenlenen kokteyle katıldı.

Kokteyle CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ile birlikte gelen Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, "Geçtiğim günlerde Meclis'e gönderilen Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'na bakma imkanınınız oldu mu?" sorusu üzerine, "Gelir İdaresi Başkanlığı ile ilgili düzenlemeler var. Biz Gelir İdaresi Başkanlığının bağımsız olmasını istiyoruz. Çünkü politik tercihlerle vergi denetimi yapmak doğru değildir. Türkiye eğer politik tercihlere dayalı bir vergi inceleme süreci başlatırsa bu iş dünyasında beklemediğimiz ölçüde tepkiyle karşılanır. Geçmişte bunun bazı örnekleri oldu. Keşke siyasi otoriteden arındırılmış bağımsız bir Vergi İdaresi olsa. Eğer böyle bir idare oluşursa bu desteği hem iş dünyasından hem siyaset dünyasından almış olur. Beklediğimiz bu..." diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, "(Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bağımsız bir yapı getiriyoruz. Maliye denetmenliği, vergi güvenliği ile mükellef güvenliğini oluşturacağız) dedi. Siz yasayı inceleyebildiniz mi? Bu argümanları görebildiniz mi acaba Kanun'da?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Tabii. Sayın Bakana verilen yetkiler fazla. Gelir İdaresi Başkanlığının, siyasi otoriteye bağlanmış olması ve bu otoritenin izniyle başlatılması bir anlamda... Çünkü yapılacak olan planlar sayın Bakanın onayına sunulacak. Bunlar doğru değil. Eğer biz batının standartlarında daha çağdaş, uygar bir vergi denetim modeli seçeceksek, bunu ekonominin gereklerine uygun olarak yapmamız ve yapılandırmamız lazım. Ama ekonominin gereklerine göre değil de siyasi otoritenin gereklerine göre siz bir vergi denetim süreci başlatırsanız bu ileride onarılamaz sorunlar doğurabilir.

Bunun Türkiye'de örnekleri de var. Yani denetim bir anlamda cezalandırmaya dönüşmüş olur. Ben de eski bir hesap uzmanı olarak şunu söyleyeyim. Asıl vergi denetiminde temel nokta mükellefi cezalandırmak değil, denetim süreci içerisinde mükellefi eğitmektir. Varsa hatalarını göstermektir. Mükellef de bu denetim süreci içinde hatalarını öğrenir ve onları bir dahaki denetim yıllarında tekrarlamamış olur.

Çünkü yükümlü, yani vergi yükümlüsü, devlete vergi ödeyen kişi, gerçekten de hem üretiyor, istihdam yaratıyor, vergisini veriyor, dolayısıyla ülkenin katma değerinin yaratılması konusunda çok önemli bir işlev üstleniyor. Eğer siz vergi denetimiyle bunu korkutur, bir anlamda üretim yapamaz noktaya getirir, hatta iflasına yol açarsanız, bu süreç Türkiye'nin zararına olur. Vergi denetiminde temel amaç, vergi mükellefini hatalardan arındıracak bir süreci yaşatmaktır."

İşsizliğe kaynak...

Kılıçdaroğlu, başka bir gazetecinin, "İşsizliğe her vurgu yaptığınızda kaynağınız soruluyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti: "Eğer bir şey söylüyorsak, bunu mutlaka araştırıyoruz, ilgililerle görüşüyoruz, bu konunun uzmanlarıyla bir araya geliyoruz ve ondan sonra seslendiriyoruz. Sayın Başbakan eğer işsizliği yüzde 10 oranına indirecekse bundan sadece mutluluk duyarız.

Nitekim parlamentoya sundukları tasarıda, kamu görevlilerinin alımıyla ilgili ciddi rakamlar getirmişler. Demek ki eleştiriler Hükümet tarafından da dikkate alınıyor. Bundan da son derece memnunum. Ama işsizlik sorununu çözmenin temel yolu, üreten ekonomiden geçer. Ekonomi ürettikçe istihdam yaratır. Eğer siz üreten ekonomiyi budarsanız, ithalatı cazip hale getirirseniz, ihracatı kısıtlarsanız hangi önlemi alırsanız işsizliği önleyemezsiniz. Ekonomi üretecek, istihdam yaratacak, ihracat yapacak. Bütün politikalarınızda bu ana eksen üzerinde durmak zorundasınız."

Anayasa değişliği

Anayasa Mahkemesi'nin, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi isteminin ilk incelemesini 3 Haziran'da yapacağı anımsatılarak, bu konudaki değerlendirmesi sorulan Kılıçdaroğlu, "İnceleme süreci başlayacak. Yargının verdiği karara hepimiz saygı duyacağız. Yargıçlar, bu konuda oturacaklar, tartışacaklar, Anayasa'ya bakacaklar, geçmiş kararlara bakacaklar, uluslararası notlara bakacaklar. Sanıyorum, hepimizi tatmin eden bir karara varırlar. Hepimiz de bu karara, kabul ederler etmezler buna hepimiz saygı duymak zorundayız. Hukukun üstünlüğüne inanıyorsak..." dedi.

Tartışmalı üyelikler

Kılıçdaroğlu, "CHP üyesi Özcan Er, CHP'nin 33. Olağan Kurultayı'nda CHP Parti Meclisine (PM) seçilen Sencer Ayata, Nihat Matkap ve Enver Aysever'in, CHP üyesi olmadıkları iddiasıyla, PM üyeliklerinin iptali için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ve Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yaptığı başvuruyu nasıl değerlendirdiği" sorusuna ise "Güzel bir kurultayımız oldu. Biliyorsunuz partilerin en üst organı kurultaydır. Kurultay karar verdi, seçimler oldu, mazbatalar alındı, herhangi bir sorun yok. Ama bazı küçük insanlar, küçük işlerle uğraşmayı kendileri için gerekli görürler. Sanıyorum bu da onlardan birisidir. Çok benim ilgimi çeken bir alan değil" yanıtını verdi.

cnnturk



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,103 µs