En Sıcak Konular

Haşim Kılıç'tan 'iptal' açıklaması

28 Mayıs 2010 20:41 tsi
Haşim Kılıç'tan 'iptal' açıklaması

Anayasa paketine yapılan itirazı görüşmeyi 3 Haziran Perşembe günü yapacaklarını açıklayan Haşim Kılıç'tan yeni anayasa açıklaması...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin tamamının iptalinin söz konusu olmadığını, 4-5 maddenin görüşeleceğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliği ile ilgili iptal başvurusunun ilk incelemesini 3 Haziran'da yapacak. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişiklik paketinin tümünü iptal etmek diye bir durumun olmadığını bildirdi. Kılıç, 4-5 maddenin görüşüleceğini ve yüksek mahkeminin buna göre karar vereceğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi, 111 milletvekilinin, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemine ilişkin ilk incelemesini 3 Haziran 2010 Perşembe günü yapacak.

111 MİLLETVEKİLİNİN İPTAL BAŞVURUSU

Anayasa Mahkemesine iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusunu, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP'li ve 1 DP'li milletvekilinin imzası yer alıyor. CHP milletvekilleri dışında, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi de dilekçeye imza koymuştu.

BAŞVURU DİLEKÇESİ

Bu arada, başvuruda, öncelikli olarak, şekli itirazlar sıralanmıştı. Dilekçede, Anayasa değişikliğinin, tümüyle milletvekili iradesine dayalı bir öneri niteliğini taşımadığı, Başbakan'ın başkanlığında bir “tasarı” gibi hazırlandığı; daha sonra hazırlanan metne sadece Ak Parti TBMM Grubundaki milletvekillerinin imzalarının alınması yoluyla bir teklif görünümü kazandırılarak, Anayasaya uygunluğun sağlanmaya çalışıldığı iddia edilmişti. Başvuruda, “Ancak bu durum, Anayasa değişikliği teklifinin, teklif görünümü verilmiş bir kanun tasarısı olduğu gerçeğini değiştirmeye yetmemektedir. Kaldı ki bizzat Başbakan bile, bu Anayasa değişikliği teklifinden çoğu kez 'tasarı' olarak söz ederek, durumu açıkça ifade etmiş; durum, kamuoyunca da böyle algılanmıştır. Oylama sürecinde Ak Parti'nin 3 kez grup toplantısı yapması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ya tarih yazarsınız ya tarih bizi siler' açıklaması da değişiklik önerisinin bizzat Başbakanca sahiplenildiğini ortaya koymaktadır” görüşüne yer verilmişti.

Bunun, Anayasanın 175. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğu belirtilmişti. Başvuruda, bunun, Anayasanın 2. maddesinde belirtilen ve hukuk güvenliği temel unsuru olan hukuk devleti ilkesine de aykırı olduğu da iddia edilerek, “Bu aykırılık, Anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesinin Anayasa'nın 4. maddesindeki değiştirilmezlik ilkesine aykırı olarak değiştirildiği anlamına gelmektedir.

Bu da yasa koyucuya yetki tanınmamış bir husustur ve Anayasanın 2. ve 4. maddelerine aykırıdır” denilmişti. Değişikliğin TBMM Genel Kurulundaki oylamaları sırasında “oy gizliliğine uyulmadığı” da savunulmuş ve Anayasa değişikliğinin tümünün iptal edilmesi talep edilmişti.

bugün



Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs