En Sıcak Konular

Papandreu: Trakya'daki azınlığın varlığı, kalkınma için önemli

28 Mayıs 2010 19:46 tsi
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "Batı Trakya'da Azınlık unsurunun varlığının bölgenin kalkınması açısından büyük önem taşıdığını" söyledi.

Papandreu, dün parlamentoda yerel yönetimlerin daraltılmasıyla ilgili "Kallikratis" isimli yasa tasarısının onaylanmasının ardından ülke çapında başlattığı bilgilendirme toplantıları çerçevesinde Batı Trakya'nın Gümülcine kentine geldi.

Gümülcine'de vilayet salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bölgenin kalkınmasında Türk Azınlığın rolüne değinen Papandreu, "Bunun değerlendirilmesi gereken önemli bir faktör" olduğunu kaydetti.

Papandreu, "Bölgede, Azınlığın, din ve herhangi etnik köken fark etmeksizin, yasalar önünde eşit hak ve sorumlulukları ve hakları güvence altına alınarak var olmasının büyük önem taşıdığını" ifade ederek, "Bu, tüm Yunan vatandaşlarıyla ilgilidir ve bizim hedefimizdir. Kalkınmış ülkelere baktığımızda, çok kültürlülük, dilerseniz, çeşitlilik, farklı yaklaşımlar ve farklı kültürel kökenler birlikte çalıştıklarında ilham ve yaratıcılık kaynağı oluşturarak bölgeyi yüceltmektedir. Bu, her zaman benim felsefem olmuştur. Bizler de, işte bunu Rodop ilinde ve genel olarak tüm Trakya;da güvence altına alıp değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

"Bölgede kalkınma açısından muazzam olanaklar bulunduğunu ancak, gereğince değerlendirilmediğini" belirten Papandreu, "Bunların değerlendirilebilmesi için, hükümet ile bölgenin tüm kurumları arasında ortak bir işbirliği planı çerçevesinde birlikte çaba gösterilmesi gerektiğini" kaydetti.

Papandreu, konuşmasında, bölgenin sorunlarının bilincinde olduğunu ve tütün primlerinin yüzde 50 oranında azaltılmasının özellikle Azınlık çiftçileri için büyük sorun oluşturduğunu ifade ederek, "Bölgedeki kurumların ortaklaşa hazırlayacağı projelerin hükümet tarafından destekleneceğini" söyledi.

Papandreu, yerel yönetimle ilgili yapılan yasa değişikliği ile ilgili olarak da, "Yeni yasanın ülkenin kalkınması açısından büyük olanaklar sağlayan önemli değişiklikler getirdiğini" belirterek, "Yaptığımız değişiklikler, devletin örgütlenmesi modeli açısından küçük bir devrim oluşturmaktadır. İktidarların ve yetkilerin bölgelere aktarıldığı bir devlet oluşturma yönüne gidiyoruz" diye konuştu.

Yunanistan'da belediye sayısının azaltılmasını öngören yeni yerel yönetim yasası, 1034 olan belediye sayısının 335'e indirilmemesini öngörüyor.

Yasaya göre, Atina ile Pire kentlerinin de içinde yer aldığı Atika bölgesinde 122 olan belediye sayısı 66'ya, Selanik kentindeki 45 belediye ise 15'e indirilirken, Belediye ve yerel makamların görev süresi de 2014 yılından sonra 5 yıla uzatılacak. Yine aynı yıldan itibaren yerel yönetim seçimleri 5 yılda bir, haziran ayında düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimleriyle beraber yapılacak.
 
 zaman



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,975 µs