En Sıcak Konular

Bakan Ergün, internet üzerinden 5 dakikada şirket kurdu

28 Mayıs 2010 19:21 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, önceki yıllarda günler alan şirket kurma işlemini, internet üzerinden 5 dakikada gerçekleştirdi.

Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi (MTK) tanıtım toplantısı için Mersin'e gelen Bakan Ergün, Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen toplantı sonunda, internet üzerinden bir şirketin kurulumunu gerçekleştirdi. 5 dakikadan daha az bir sürede şirketin kurulumu gerçekleşirken, son tuşa basan Bakan Ergün, tuşa basmadan önce, "Şirket kurucularının buna itirazı yoktur inşallah" diyerek, şirketin kuruluşunu gerçekleştirdi.

Bakan Ergün, şirketi kurmadan önce yaptığı konuşmada ise Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi (MTK) ile bundan böyle bildirimi yapılmış çalıntı bir kimlik kartı ile ticari işletme veya şirket kurulmasının da önüne geçileceğini söyledi.

Ergün, MTK Bilgi Sistemi ile vatandaşların ve şirketlerin dolandırıcılığa maruz kalmalarını önlemek için bir çok önemli tedbir aldıklarını vurguladı. MTK sistemi ile artık 5 dakikada internet üzerinden şirket kurulabileceğini belirten Ergün, şöyle dedi:

"Eski uygulamada, çalıntı kimlik kartı ile adına şirket kurulan ve bu nedenle mağdur olan bir vatandaşımız, Bakanlığımıza müracaatta bulunuyor, bu çalıntı kimlik kartı ile ilgili 238 ticaret sicil memurluğuna bildirim yapılıyordu. Sadece bir tane çalıntı kimlik kartının bildirim işlemi için minimum 238 kâğıt harcanmakta, her bir postayı 1 TL olarak düşünürseniz yaklaşık 238 Lira posta masrafı yapılıyordu. Tabi bütün bu işlemler için, en önemli kaynağımız olan emek ve zaman israf oluyordu. Yüzlerce çalıntı kimlik kartı sayısının olduğunu dikkate aldığımızda, ortaya çıkan maliyetin hesabını sizlerin takdirine bırakıyorum. Yine, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelerde görülmekte olan davalarla ilgili, Bakanlığımızdan veya ticaret sicili memurluklarından istenilen bilgilerle ilgili yapılan kırtasiye ve posta masrafı ile emek ve zaman israfından kurtulacağız."

Bürokrasinin azaltılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, zaman ve emek kaybının önlenmesine yönelik önemli adımlar attıklarını ifade eden Ergün, Dünya Bankası'nın her yıl yayınladığı Doing Business Raporu'nda, Türkiye'ye yönetilen temel eleştirilerden birinin, 19 aşamadan oluşan şirket kuruluşunun zorluğu olduğunu ifade etti. Bakan Ergün, şöyle konuştu:

"Bu konuda çok önemli bir ilerleme kaydettik, şirket kuruluşunu 19 aşamadan 3 aşamaya kadar indirdik. Zira artık vatandaşlarımız aynı bilgi ve belgeleri diğer kamu kurumlarına da vermek zorunda kalmıyor, şirket kuruluş işlemleri daha kolay ve hızlı sonuçlanıyor ve maliyetler önemli oranda azalıyor. Bugün uygulamaya aldığımız sistemle, şirket kuruluş işlemlerinde çok önemli bir adım daha atıyor ve internet üzerinden şirket kurma dönemini başlatıyoruz.

MTK Bilgi Sistemi üzerinden, standart bir şirket ana sözleşmesinin hazırlanması 5-6 dakikada tamamlanacaktır."

Bir yere iş başvurusunda bulunmanın en az bir gün sürdüğü bir ülkede, şirket kurma işleminin beş dakikaya indiği bir ülkeye dönüşmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Ergün, bu değişimin, sadece kullanılan eşyanın değişmesinden kaynaklanmadığını, bu değişimin, öncelikle zihniyetin değişmesinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Zira biz, devlet ve bürokrasi odaklı değil, millet ve insan odaklı bir hizmet anlayışıyla hareket ediyoruz. Bundan sonra da vatandaşlarımıza en iyi hizmeti zamanında ve eksiksiz verebilmek amacıyla birçok e-devlet projesini hayata geçirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

zaman

 



Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,229 µs