En Sıcak Konular

Erdoğan, Brezilya'dan dünyaya seslendi

28 Mayıs 2010 19:01 tsi
Erdoğan, Brezilya'dan dünyaya seslendi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'da nükleer silah istemeyen; ancak İran'ın imzaladığı takas anlaşmasına da yüzünü dönen ülkelere, anlaşmanın bir diğer mimarı Brezilya'dan seslendi.

Başbakan Erdoğan: İran'da nükleer enerji isteyenler önce kendi ülkelerindeki silahları kaldırsınlar   
 
İran'da bir nükleer silahın olmasına karşı konuşanlar veya olmamasını istemeyenlerin hepsinde nükleer silah olduğunu vurgulayarak, "Hadi bu konuda konuşanlar kendi ülkelerindeki nükleer silahları kaldırsınlar ve insanlığın barışı için müjdeyi versinler." dedi.

Brezilya'da temaslarda bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, başkent Rio De Jenario'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı Üçüncü Forumu'nda bir konuşma yaptı. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un da konuşma yaptığı forumda Erdoğan, "Farklılıklara sahip olmak nasıl insaniyetin bir gereği ise bir arada yaşamak da sosyal bir varlık olarak insanlığın gereğidir. Bir arada yaşama ahlakı insan oluşumuzun asli unsurlarından biridir. Dünyanın büyük dini gelenekleri ve ahlak sistemleri bir arada yaşama ahlakını hayata geçirecek unsurlara sahiptir. İnsan kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa başkalarına da öyle davranmalıdır. Sevilmek isteyen sevmeli, hürmet görmek isteyen hürmet etmeli, doğruyu duymak isteyen doğru söylemeleri, adalet isteyen adaletle muamele etmeli, eşitliği savunan eşit davranmalıdır." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında İran'ın nükleer çalışmaları konusuna da değinen Erdoğan, "İnsanlık tarihinin çoğulcu yapısını küresel bir siyasi dille tercüme etmek zorundayız. Lula ile birlikte Tahran'a bunun için gittik. Ben komşu olarak oradaydım. Lula 14 saatlik mesafeden uçarak oraya geldi. Acaba biz niye Tahran'da buluştuk? Orada buluşmamızın tek sebebi vardı; o da dünya barışı içindi." Dünya barışının ise hiçbir zaman nükleer silahları yaymak sureti ile inşa edilemeyeceğini söyleyen Erdoğan, "İran'da bir nükleer silahın olmasına yönelik konuşanlara baktığımızda veya olmamasını isteyenlere baktığımızda hepsinde silah var, nükleer silahlar var. Ama Brezilya anayasasına koymuş 'hayır' diyor. Biz ise zaten böyle bir sıkıntımız derdimiz yok. Bölgemizde de nükleer silahı istemiyoruz. Hadi bu konuda konuşanlar, kendi ülkelerinden nükleer silahları kaldırsınlar ve insanlığın barışı için müjdeyi versinler. Mesele bu. Eğer bunu yaparsanız gerçekçi olduğunuza inanırız."


BAL BAL DEMEKLE AĞIZ TATLANMAZ, YAŞAMADIĞINIZI SÖYLEMEYİNİZ

Ardından bir deyim ile örnek veren Başbakan Erdoğan, "Bizde bir söz var: bal bal demekle ağız tatlanmaz. Yani yaşamadığınızı lütfen söylemeyiniz. Yaşadıklarınızı söyleyiniz ki tesiri olsun. Onun için adil bir şekilde temsil edilen bir dünyada yaşamak istiyoruz. Kimsenin dışlanmadığı, aşağılanmadığı bir siyasal düzen kurmak istiyoruz dünyamızda." dedi. Başbakan Erdoğan bunun için İran'daki buluşmayı "bir diplomatik zafer" olarak tespit ettik ve bu şekilde değerlendirdiklerini vurguladı.
 
cihan



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,276 µs