En Sıcak Konular

Rusya ile ABD arasında yeni bir sayfa açıldı

28 Mayıs 2010 17:48 tsi
Rusya ile ABD arasında yeni bir sayfa açıldı Rusya'nın Afganistan ve İran konusunda ABD yönetimine sağladığı destek iki ülke ilişkilerinde yeni bir yumuşama ve reel politik dönemin yansıması olarak yorumlanıyor.

ABD eski başkanı George W. Bush döneminde soğuk savaş yıllarını aratmayan karşıtlıktaki politikalar, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Amerikalı meslektaşı Barack Obama ile yeni bir sürece girdi. Afganistan operasyonlarında askeri malzeme ve mühimmat dışında destek sözü veren Moskova, İran nükleer programına yönelik yaptırımlara da yeşil ışık yakarak politika değişimini ortaya koydu.

Obama'nın üst düzey danışmanlarından Michael McFaul Moskova'da basın mensupları ile gerçekleştirdiği toplantıda iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını, İran ve Afganistan politikalarında Rusya'nın sağladığı desteğin bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Nükleer silahlarda indirim anlaşmasının imzalanması ve iki ülke parlamentolarında önümüzdeki günlerde onaylanacak olmasını örnek gösteren Amerikalı yetkili, "Rusya hükümeti ile sağlam temelli bir ilişki kurmak istiyoruz... Güzel ya da mutlu bir ilişki peşinde değiliz... Bunun sağlam temelleri olursa, bu ruh hali de değişir." değerlendirmesinde bulundu.

GÜRCİSTAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE YÖNELİK STRATEJİMİZ YOK

ABD Rusya ilişkilerinde Gürcistan'da farklı yaklaşımların devam ettiğine işaret eden McFaul, "Samimi olmak gerekirse... Gürcistan sınırlarının yeniden birleştirilmesi için bir stratejimizin olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Obama'nın Medvedev'le başarılı bir diyalog geliştirdiğini savunan Beyaz Saray yetkilisi, "Medvedev Rusya'da eski Kremlin lideri Vladimir Putin'le tandem oluşturuyor. Ancak Obama'nın Rusya'da temel diyalog noktası Medvedev... Bizim Putin ve Medvedev arasında bir oyun kurmamız aptalca olur." ifadelerini kullandı.

Rusya'da insan hakları ve özgürlük ihlallerine yönelik eleştirilerin azaldığı yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığına değinen McFaull, muhalefetle sivil toplum örgütleri ile ve insan hakları dernekleri ile görüşmelerinin olacağını söyledi. Amerikalı yetkili Rus petrol

CİHAN



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,150 µs