En Sıcak Konular

Hollanda'da emeklilik yaşı 67'ye yükseltiliyor

28 Mayıs 2010 14:46 tsi
Hollanda'da ekonomik krizle birlikte ülkenin bir numaralı gündemi haline gelen emeklilik yaşının 65'ten 67'ye yükseltilmesi konusunda işverenler ile sendikaların büyük oranda anlaştıkları belirtildi.

Hollanda Sanayici ve İşadamları Derneği (VNO-NCW) ile ülkenin en büyük iki işçi örgütlenmesi İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FNV) ve Hıristiyan Sendikalar Birliği'nin (CNV) üzerinde mutabık kaldıkları ileri sürülen taslak anlaşmasına göre, emeklilik yaşı kademeli olarak yükselecek. Buna göre şu anda 65 olan sınır, 2020 yılında 66'ya yükseltilecek. Bu tarihten sonra her beş yılda bir konu yeniden derinlemesine araştırılıp ona göre yeni düzenlemelere karar verilecek. Kaynaklar 2025 yılında sınırın 67'ye yükseltilmesinin öngörüldüğünü aktardı.

Henüz kamuoyuna duyurulmayan ancak birkaç gün içinde açıklanacağı belirtilen anlaşmaya göre, isteyenler 65 yaşında da emekli olabilecek. Ancak bu durumda emeklik maaşlarında yüzde 6,5 oranında bir kesinti yapılacak. Tarafların ayrıca, ağır işlerde çalışanlara dönük emeklilik prosedürünün diğerleri gibi işletilmesi konusunda da mutabık oldukları bildirildi.

9 Haziran'daki erken genel seçimlerden önce söz konusu planı kamuoyuna açıklamayı tasarlayan işçi ve işveren temsilcileri, siyasi partilere mesaj vermeyi amaçlıyor.

Hollanda'da emeklilik yaşının 65'ten 67'ye yükseltilmesiyle ilgili tartışmalar geçen yıl, ekonomik krize dönük tasarruflar çerçevesinde gündeme gelmişti. Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın 65 yaş sınırının 67'ye yükseltilmesi yönündeki talebine işveren temsilcileri sıcak bakarken, muhalefet ve sendikalar ise öneriye mesafeli yaklaşmayı yeğlemişti. Bakan, daha sonra işçi ve işveren temsilcilerine belirli bir süre verip ortak bir noktada buluşmaları konusunda çalışmalar yapmasını istemişti. Ancak her iki taraf uzun süren görüşmeler sonunda anlaşmayınca, hükümet kendi planını uygulamaya karar verdi. Hükümetin bu yöndeki planı ise koalisyon dağıldığı için yürürlüğe giremedi ve konu, erken genel seçimlerden sonraya kaldı.

TÜM PARTİLERİN GÜNDEMİNDE

Emeklilik yaşının yükseltilmesi konusu şu anda son sürat seçim çalışmalarına devam eden partilerin hemen hemen hepsinin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Sendikalar ile işveren temsilcilerinin ortak bir noktada buluşmalarına siyasi partiler olumlu yaklaşıyor. İktidardaki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA), İşçi Partisi (PvdA), Liberal Parti (VVD), Demokratlar 66 (D66) ve Yeşil Sol (GL) partileri gelinen noktayı olumlu bularken, Sosyalist Parti (SP) ise mesafeli yaklaşmayı yeğledi. Parti temsilcileri, detaylı değerlendirme için anlaşmanın detaylarının açıklanmasını bekliyor.

Bütçe açığını kapatabilmek için yıllık yaklaşık 30 milyar Euro tasarruf yapılması elzem olan Hollanda'da, işbaşına gelecek olan yeni hükümet, emeklilik yaşının yükseltilmesi halinde ciddi bir kaynağa kavuşacak.

(CİHAN)



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,046 µs