En Sıcak Konular

Altın daha da artacak çünkü...

28 Mayıs 2010 13:17 tsi
Altın dün en yüksek 1218.16 $/ons seviyesine kadar yükseldi ve geceyi 1211.38 $/ons seviyesinden kapattı. Tam altının fiyatı 399 liraya, çeyrek altının fiyatı da 101 liraya yükseldi.

Uzmanlar, "Altın bu seviyede kalırda gelecek haftalarda da yükseliş trendini sürdürür" görüşünde. Uzmanlara göre altın yükselişini sürdürüp 1234.38 dolar direnç seviyesine kadar çıkabilir.

Bir süredir sürekli artan altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde de artmaya devam edeceği, bu durumun Çin ve Hindistan'dan gelen mücevher taleplerinin artışının yanı sıra, yatırımcının dünyadaki gelişmelere paralel olarak parasını nereye yatıracağını şaşırıp, ''güvenli liman'' olarak altını tercih etmesinden kaynaklandığı bildiriliyor.

1991 yılından bu yana İzmir'den İMKB, VOB, yatırım fonları ve yurt dışı emtialarda yatırımcılara hizmet veren Egemen Menkul Kıymetler AŞ Yatırım Uzmanı Dilber Hazer, Türk yatırımcısının özellikle yılın başından bu yana krizden çıkış emarelerinin görülmesiyle birlikte daha ''cesur'' davranmaya başladığını ve yastık altında tutulan paranın piyasaya daha rahat girdiğini anlattı.

Hazer, ''İşlem hacimlerine baktığımızda kat be kat artış olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.

2010 başından bu yana Türk ekonomisinde toparlanma yaşansa da yine de ABD ekonomisinin yaşadığı derin şokun tam olarak atlatılamaması, Avrupa'da başlayan krizler ve Asya'daki gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarının bulunduğunu dile getiren Hazer, ''Ancak bu, önceki dönemler kadar şiddetli değil. Çünkü ekonomimiz sağlam, iç piyasamız çok canlı'' dedi.

Hazer, bu dönemde yatırımcının dünyadaki gelişmelere paralel olarak parasını nereye yatıracağını şaşırmış durumda olduğunu dile getirerek, yatırımcılara şu önerilerde bulundu:

''Aslında burada beklentilerin iyi şekilde tanımlanması gerekiyor. Ne kadar sürede ne oranda para kazanılmak istendiği, risk profili, bunlar net olmalı. Mesela, yatırımcı parasını hisse senetlerinde değerlendirmek istiyorsa uygun hisseyi arayıp bulmak gerekiyor. Bunun dışında tercihini vadeliler, emtialar ve endekslerden yana kullanabilir. Yurt dışı endeksler olabilir. Altın veya petrolde yatırım yapmak isteyebilir.

Altında önümüzdeki dönemde çok büyük bir artış bekliyoruz yine. Arttı ama hala önü açık. Çin ve Hindistan'dan gelen büyük altın ve mücevher talepleri fiyatları daha da yükseltecek. Yatırımcılar da altın fiyatlarının artışına alışmış durumda. Halbuki teknik olarak 'altın tarihi zirvelerini gördüğü anda dönüş yapar' denir. Ama bu kez her seferinde kademe kademe yükselmeye devam ediyor. Bu artış, yatırımcının bu duruma alışmış olmasından ve parasını nereye, hangi borsaya yatıracağını şaşırıp, güvenli liman olarak altını tercih etmesinden de kaynaklanıyor.''

-DOLAR VE EURO'NUN SEYRİ-

Dövize yatırım yapmak isteyenlerin hangi döviz cinsini tercih etmeleri gerektiği yönündeki soru üzerine Hazer, doların kriz yılında ciddi değer kayıplarından sonra 2010 itibariyle değer kazandığını, hatta geçen yıl kaybettiğinden daha fazlasını geri aldığını, Yunanistan ile başlayan avro bölgesindeki sorunun devam etmesi halinde doların kıymetlenmeye devam edeceği öngörüsünde bulunduklarını ifade etti.

Dilber Hazer, avro bölgesinin toparlanış sürecini, ne kadar sürede bu toparlanmanın olacağını ve alınacak önlemleri iyi takip etmek gerektiğini, Yunanistan'ın ardından İspanya, Macaristan gibi yeni ülkelerin de peşin peşin ''Krizdeyim'' derse, bu durumda dolar karşısında avronun bir müddet daha değer kaybının süreceğini anlattı.

-KISA, ORTA VE UZUN VADEDE YATIRIM ÖNERİLERİ-

Hazer, kısa vadede para kazanmak isteyen yatırımcıya hisse senetlerini tercih etmesi önerisinde bulunarak, geçen hafta borsalarda ciddi kayıpların yaşandığını, önümüzdeki haftadan itibaren yukarıya doğru bir toparlanma beklediklerini, dolayısıyla kısa vadede hisselerde kalmaya devam edilmesi gerektiğini anlattı.

Orta vade içinse, emtia fiyatlarının yukarı seyretmeye devam edeceği için, altın taleplerini dikkatle izlemek kaydıyla, altına yatırım yapılabileceğini belirten Hazer, ''Uzun vade için baktığımızda, 2010'un son çeyreğinde altında sert düşüşlerin olabileceği öngörüsü var. Çünkü altında çok fazla talep var ve bu talebin düşmeye başlamasıyla büyük geri çekilmeler olabilir. Bu yüzden talepte kısılma olup olmadığını iyi izlenmeli. Bu süreç başladığında altın pozisyonları terk edilebilir'' şeklinde konuştu.

Petrolde önümüzdeki dönemde bir gerileme beklediklerini, 75 dolar seviyelerine düşeceği tahminlerinin yapıldığını aktaran Hazer, ''Emtialar da birlikte hareket eder. Dolayısıyla altın talepleriyle birlikte fiyatlar yükselmeye devam ettiğinde petroldeki gerileme bir noktada duracaktır'' dedi.

Dilber Hazer, tüm dünyanın hala hassas bir dönemde olduğunu, dolayısıyla dünya piyasalarının spekülatif hareketlerden çok fazla etkilendiğini, bu nedenle yatırımcının hala tedirgin olduğunu belirterek, ''Böyle bir ortamda biraz daha temkinli yaklaşmak gerek. Çok fazla 'çılgınca' işlemler yapılmamalı. Trend yönünde kalmaları, trende aykırı hareket etmemeleri gerekiyor'' dedi.

sabah



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,329 µs