En Sıcak Konular

Anlaşmadan kendilerine pay çıkarttılar

28 Mayıs 2010 11:02 tsi
Anlaşmadan kendilerine pay çıkarttılar ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen nisan ayında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya mektup yazdığını, mektubun 17 Mayısta Tahran’da imzalanan uranyum takası anlaşmasını

Gazetenin, "İran ve Rusya, Moskova’nın BM yaptırımlarına desteği konusunda kavga ediyor" başlıklı haberinin bir bölümünde, uranyum takası anlaşmasının özellikle ABD ile Brezilya arasında anlaşmazlığa neden olduğu yorumu yapıldı.

ABD’nin anlaşmaya karşı tavır göstermesine kızan Brezilyalı yetkililerin New York Times’a, Obama’nın nisanda Brezilya Devlet Başkanına gönderdiği 3 sayfalık mektubun kopyasını verdiklerini yazan gazete, bu yetkililerin mektubun "uranyum takası anlaşmasının zeminini hazırladığını" belirttiklerini aktardı.

Üst düzey bir Brezilyalı yetkilinin, "Brezilyalıların Amerikalı yetkililerin takas anlaşmasını şimdi neden reddettikleri konusunda şaşkın olduklarını" söyledikleri ifade edilen haberde, aynı yetkilinin "Mektup, ABD’nin en üst yetkilisinden geldi ve son derece açıktı" dediği kaydedildi.

Haberde, Obama’nın mektupta, "İran’ın 1200 kiloluk düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu İran’dan çıkararak başka ülkeye göndermesinin güven yaratacağı ve İran’ın uranyum stokunu azaltarak bölgedeki gerilimi düşüreceğini" yazdığı, ancak aynı zamanda, "ABD’nin diplomasiye kapıyı açık bırakırken bir yandan da yaptırım yolunu izlemeye devam edeceğini açıkça söylediği" bildirildi.

Gazetenin haberinde, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice’ın, gazetenin sorularına karşılık, "Tek bir mektup ya da tek bir görüşme, tüm görüşmeleri ya da ortak anlayışı yansıtamaz" dediği de belirtildi.

Milliyet



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs