En Sıcak Konular

Putin'in Türkiye ziyareti kesinleşti

28 Mayıs 2010 10:23 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 7-9 Haziran'da İstanbul'da yapılması planlanan 'Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılmak üzere 8 Haziran'da Türkiye'ye gidecek. Rusya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Putin'in İstanb

Bu yıl devlet ve hükümet başkanları düzeyinde üçüncüsü gerçekleşecek konferansın dönem başkanlığını Kazakistan'dan Türkiye devralacak. Türkiye'nin dışında Rusya, Çin ve Güney Kore ile birlikte 18 ülkenin dahil olduğu konferansın gündeminde Kuzey Kore tarafından Güney Kore deniz altısının vurulduğu iddiası ile ilgili tartışmaların yoğun bir şekilde ele alınması bekleniyor. 26 Mart'ta gerçekleşen olayda Güney Kore denizaltısında 46 kişi hayatını kaybetmişti.

Suçlamalardan rahatsız olan Kuzey Kore 1,2 milyon askerin savaş için hazır olmasını talep ederken, Rusya ve Çin bölgede tansiyonun yükselmemesi için çalışmalarını sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Güney Kore'ye gönderdiği bir uzman ekiple olayın nedenlerini araştırılmasını istedi. Uzman ekibin elde ettiği ilk verilere göre büyük bir olasılıkla Güney Kore denizaltısı Kuzey Kore tarafından vurulmuş.

URANYUM TAKAS ANLAŞMASI ZİRVEDE ELE ALINACAK

Zirvenin ikinci gündem maddesinin ise İran nükleer programı ve uranyum takas anlaşmasının oluşturması öngörülüyor. Konferansa İran, Filistin ve İsrail'in de üye olması nedeni ile gündemde nükleer tartışmalar da yer alacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya Başbakanı Putin'i davetinde Türkiye ve Brezilya'nın öncülüğünde imzalanan takas anlaşması ile ilgili bilgi vermiş ve Moskova'nın desteğini istemişti. Putin'in Türkiye ziyaretine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da eşlik etmesi bekleniyor.

Putin'in ziyaretinin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 11-12 Mayıs günlerinde gerçekleşen ve 17 anlaşmanın imzalandığı tarihi ziyaretin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Nükleer santral inşaatı konusunda ikili anlaşma imzalayan Rusya ve Türkiye bir ay süreli ziyaretlerde vize uygulamasının kaldırılması ile ilgili de anlaşma sağladı. Nükleer anlaşmanın kısa sürede iki ülke parlamentolarından onaylanması ve teknik konuların yer aldığı anlaşmaların da imzalanması bekleniyor.

İKİLİ İLİŞKİLER GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Putin, Medvedev'in Türkiye ziyareti sonrası yaptığı değerlendirmede ikili ilişkilerde gelinen noktayı 'mükemmel' olarak tanımlamış, Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in 'Güney Akım' doğalgaz boru hattı inşaat anlaşmasının da Kasım'da imzalanacak olmasını memnuniyetle karşılamıştı.

Başbakan Erdoğan'ın Ocak ayında gerçekleşen Moskova ziyaretinde kararlaştırılan beş yılda 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefine ulaşmak için de çalışmalar hızla sürüyor. Türkiye için 'Basitleştirilmiş Gümrük Hattı' uygulamasını başlatan Moskova, Samsun-Kavkaz arasında işlemeye başlayan tren feribot seferleri ile mal ulaşımını daha hızlı ve daha ucuza yapabilecek.

Soçi-2014 Kış Olimpiyatları için hazırlıkları sürdüren Moskova'nın Türk inşaat sektörünün desteğini isteyeceği de edinilen bilgiler arasında. Bütçeden 16 milyar dolarlık pay ayıran Rusya, projelerin tamamlanması için Türk firmaları ile aktif çalışılmasını istiyor. Türk firmalarının iki yıl içinde tamamlanması beklenen projelerden en az 2 milyar dolarlık iş beklentisi var.

(CİHAN)



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs