En Sıcak Konular

Rusya'dan uranyum takas anlaşmasına şartlı destek

27 Mayıs 2010 15:58 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Brezilya'nın öncülüğünde imzalanan uranyum takas anlaşmasının sorunun barışçıl yolla çözümüne katkı sağlayabileceğini söyledi.

 Moskova'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, "Mevcut anlaşmanın tam uygulanabilmesi durumunda, İran nükleer sorununun barışçıl çözümü için gerekli şartları karşılayabilir. Bunun uygulanabilmesi için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışacağız." dedi. İran'ın yükümlülüklerini nasıl yerine getireceği konusunda yüzde 100 bir garanti olmadığına da işaret eden Rus Bakan, "Eğer İran tam olarak yükümlülüklerini yerine getirirse Rusya, Türkiye ve Brezilya'nın öncülüğünde imzalanan takas anlaşmasına tam destek verecek." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ın Rusya'ya yönelik sert eleştirilerini 'duygusal bir konuşma' olarak tanımlayan Lavrov, "Rusya yönetimi sorununun çözümü için bir çok kez girişimde bulundu. Ancak Tahran uygun karşılık vermedi." eleştirisi getirdi.

"Yıllar boyunca, -aylar değil- İran'ın ortaya konan girişimlere cevabı yeterli olmamasından üzgünüz." değerlendirmesinde bulunan Lavrov, Türkiye ve Brezilya'nın katkıları imzalanan yeni anlaşmanın uygulanabilmesi durumunda önemli olduğunu belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı atılan adımı olumlu karşıladıklarını da söyledi.

Türkiye ve Brezilya'nın çabalarıyla geçtiğimiz hafta İran'la imzalanan uranyum takas anlaşmasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin ve Almanya'nın, İran'a uygulanacak muhtemel yaptırımların taslağı üzerinde anlaşması, Tahran'ın yakın ilişkilere sahip Konsey üyesi Rusya'ya tepki göstermesine sebep olmuştu. "Rus liderleri, İran halkının onları da tarihî düşmanlar listesine almasına izin vermemeli." diyen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İranlıların Rusya'nın onların dostu mu yoksa başka şeylerin peşinde olduğunu mu bilmek istediklerini bildirdi.

Ahmedinejad'ın eleştirilerine dün yanıt veren Kremlin Dış Politika Danışmanı Sergey Prihodko, ülkesinin tarafsızlığına dikkat çekerek Moskova'nın milli çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini belirtmişti. İran liderini siyasi demagojiden kaçınmaya çağıran Rus danışman, "Bugüne kadar hiç kimse siyasi demagojilerle otoritesini koruyamadı." ifadesini kullanmıştı.

(CİHAN)



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs