En Sıcak Konular

NTVMSNBC ve Milliyet fena kapıştı

27 Mayıs 2010 14:01 tsi
İnternet Medyası Derneği'nin düzenlediği zirvede renkli tartışmalar yaşandı. Özellikle de yorumcular tartışılırken...

İnternet Medyası Derneği'nin düzenlediği İnternet Zirvesi sanal alemin önde gelen isimlerini biraraya getirdi. Bülent Arınç'ın da katıldığı zirvenin öğleden önceki bölümünde renkli tartışmalar vardı.

GELECEĞİN HABERCİLİĞİ

Modaratörlüğünü Cüneyt Özdemir'in yönettiği oturumda Yurtsan Atakan (Akşam.com.tr) Ercüment İşleyen (milliyet.com.tr), Ünal Tanık (Haber7.com), Ahmet Yeşiltepe (NTVMSNBC.com.tr), Yavuz Semerci(gazeteport.com) sektörün en önemli sorunlarını dile getirdi. Öne çıkan noktalar yasal sorumluluklar ve içeriklerin çalınmasıydı...

BAYKAL'IN KASETİ ÖYLE BİR TERLETTİ Kİ...

Oturumdaki en ilgi çekici tartışmada şüphesiz kaset mevzusuydu. İnternet aleminden patlatılan ve CHP koltuğundaki ismi değiştiren Deniz Baykal ile ilgili seks skandalını siteler nasıl vermişti. Hangi siteye o görüntüler gönderilmiş hangileri gönderilmemişti. Ve görüntüleri yayınlamak etik miydi?

NTVMSNBC, Gazeteport, Haber 7 ve Akşam.com.tr'ye malum görüntüler bir linkle o gece iletilmiş. İçlerinden sadece Milliyet.com.tr'ye görüntüler yollanmamış...

Yavuz Semerci: Biz haberi yayınladık ancak videoyu yayınlamadık. Yayınlanmasını da doğru bulmuyoruz.

Ünal Tanık: Vakit'e bu konuda haksızlık yapıldı. Vakit link verdi ve kaldırdı. Sonrasında dehşet şekilde ayrıntılı şekilde başkaları anlattı. Bunun linkini veren linç edildi, o ayrıntıları yayınlayanlar ak oldu.

Ercüment İşleyen: Bize gelmedi, biz bu kişilerin dağıtım listesinde yokuz sanırım, bize hiç gelmiyor. Biz öğrenince seks kasetini yayınlamayacağız dedik. Ama böyle bir kasetin varlığı çok önemli bir haberdi. Biz kasetin yankısını haber yaptık. Ama kasetin içeriğine girmedik.

Ahmet Yeşiltepe; Bize o görüntüler geldi, gece yarısı link atılmış. Ben de yayınlanmamasını istedim. Sonra durdum, linki istedim, açtım izledim, şoke oldum. Biz de yansımalarını verdik. Bu görüntüleri kalkıp yayınlamak asla doğru değil.

YORUMCULARIN DELİRDİĞİ ÜÇ KONU

İnternet aleminin olmazsa olmazı bildiğiniz gibi yorumlar... Haliyle bu konuda renkli bir sohbete konu oldu. Yorumcuların çok ateşli olduğunu belirten Ercüment İşleyen en ateşli üç konuyu da sıraladı:

-Güneydoğu meselesi
-Türban
-Fenerbahçe-Galatasaray maçı

Yurtsan Atakan ise yeni çıkacak yasada yorumu yayınlayan sitenin değil, yazanın sorumlu olması gerektiğini söyledi. Şikayete rağmen site kaldırmadığı taktirde kurumun sorumlu olmasını önerdi.

Ünal Tanık: Maç seyrederken ekran başında hakeme, futbolcuya yön vermeye çalışıyoruz. Gitmeyeceğini bile bile söyleniyor üstelik. İnternet ortamında ise gideceğini bilerek yazıyor. İnternet ortamında yorum bu yüzden çok öne çıkıyor.

Yorumcular bazen gizli kodlar koyuyorlar mesela... Sadece onu takip edenler anlayabiliyor. Siz baktığınızda bir şey anlayamıyorsunuz ama o kendi grubuna mesajını iletebiliyor. En çok cinsel konulardaki kelimeleri kullanmaları şeklinde bize gol atıyorlar.

Yavuz Semerci; Bence mecra da yorum konusunda sorumlu tutulmalı. Bazen ağıza alınmayacak küfürlerle karşılaşabiliyorsunuz. Mesela cumhurbaşkanlığından açılmış bir çok dava ile karşı karşıyayız. En doğrusu üyelik yaparak yoruma izin vermek. Çünkü yorumu yapan kişiyi sorumlu tutabilmek için ID'sini bilmeniz gerekiyor. Bizim gibi yapılar mutlaka bunu denetlemeli.

İNTERNET Mİ GAZETE Mİ?

Yavuz Semerci; Kesinlikle internet. Yorumlar beni çok etkiliyor. Bazen kıskanıyorum o kadar güzel bakış açıları getiriyorlar ki... İnternet ölçüyor. Gazetelerdeki tanrı yazarların bazılarının sitelerde hiç okunmadığını ortaya koyuyor. Bu bir gazeteci açısından hem riskli hem keyifli...

Ünal Tanık: Gazetede sayfa sınırlı, TV'de süre; internette ise istediğiniz kadar yer verebiliyorsunuz habere... İnternette zevk ve doyum gazete ve TV'den çok fazla...

İNTERNET GAZETECİLERİ DAHA HIZLI ÖLECEK:

Ercüment İşleyen; Dergi yavaş, gazete biraz daha hızlı ama internet en hızlısı. Bu hataya da açık kılıyor interneti. Refleksleri en hızlı olması gereken bir sektör. Gazeteciler hızlı ölür, galiba internet gazetecileri daha hızlı ölecek.

Ahmet Yeşiltepe; Benim için internet çok ama çok daha keyifli. Hem kulağa, hem göze hitap ediyorsunuz. Ölçülebilir de bir medya.

MİLLİYET VE NTVMSNBC NASIL KAPIŞTI

 İçerik hırsızlığı konusunda en çok şikayet eden Milliyet.com.tr oldu. Bu duruma hırsızlık olarak  niteleyen Ercüment İşleyen, NTVMSBC'nin yöneticisi Ahmet Yeşiltepe'den bir şok yedi.

AHMET YEŞİLTEPE- NTVMSNBC:  Ercüment içerik çalınmasından şikayet ediyor da... Bizim içeriğimizi en çok çalan Milliyet.com.tr. Her gün en az 2-3 kez fotogalerimizi alıyorlar. Mesele de şu. Biz bir başlık atıyoruz, milliyet öyle bir başlık atıyor ki...  NTV bir sürü insan çalıştırıyor. sosyal sigortası ödeniyor, maaş veriliyor. Sonra bir bakıyoruz, başka bir sitede bizim haberi görüyoruz ama takla attırarak.

ERCÜMENT İŞLEYEN; Benden özür diliyorsun da... Dediğinin doğru olup olmadığını bilmiyorum. Kişisel almıyorum. Herkes kendi yaptığını anlatsın başka sitelere girilmesin ya...

ARINÇ'TAN İNTERNET YASASI MÜJDESİ

 İnternet Medyası Derneği'nin düzenlediği İnternet Zirvesi sanal alemin ünlü isimlerini biraraya getirdi. Kadir Has Üniversitesi'ndeki zirveye Devlet Bakanı ve başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ta katıldı ve bir konuşma yaptı.

İşte Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın konuşmasından satırbaşları:

EVİMDEN DÜNYAYA ULAŞIYORUM

İnternet Facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım siteliri ile dünyaya ulaşıyor. Benim açımdan ankara'daki evimden bir dokunuş ile hiç bir sınırlaşma ile karşılaşmadan dünyanın bir başka noktası ile anında iletişime geçebiliyorum.

Bir teknolojik ürün olarak internet bizlere bilgiye ulaşmada en hızlı araç olduğunu göstermiştir.

BEN GAZETEYİ SEVERİM AMA...

Ben kendimi iyi bir gazete okuru sayarım. En az üç gazete okurum. Bir habere mürekkebin rengi ve kağıt kokusu sinmemişse o habere inanmakta zorlanırım.
Gazetelerle duygusal bağım sürecek ancak şu da bir gerçek. Bu çağın hızına ancak son teknoloji ile ulaşabiliriz. Malesef o çok sevdiğimiz gazeteler bu yarışta geri kalmaktadır.

BİR HABER GAZETENİN TİRAJINDAN BİLE FAZLA

Haber sitelerinde bir haberin tıklanması bir gazetenin tirajını bile geçmektedir. Türkiye'de 28 milyon insanımız düzenli olarak internet kullanmaktadır. Bu oran da hızla artmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı araştırmaya göre internet kullanıcılarının yüzde 72'i interneti haber okumak için kullanmaktadır. Bu rakam bize internet medyasının son derece önemli konuma geldiğini göstermektedir.

Sizin sorunlarınız benim sorunlarım. Bunların çözümü için elimden geleni yapacağım. Bugün zirveye katılan 3 genel müdürümüz sizlerle biraraya gelip, ayrıca konunun muhatabı bir çalışma grubu ile sorunun çözümüne çare arayacaklar. Ben bu konuya iyi niyetle ve samimi şekilde yaklaşıyorum.

KARANLIK GÜÇLER BU MECRADA CİRİT ATMASIN

Dünyanın hiç bir yerinde yasaklar koyarak sonuç almak mümkün değildir. Tabi bu konuda sizlere de görev düşüyor. Sizlerde yayınlarınızda kişilik haklarına saygılı ülke çıkarları doğrultusunda kullanmalısınız. Bu mecra karanlık güçlerin at koşturduğu alana dönüşmesin. Kişiler kara vicdanlıların saldırısına uğramasın.

İNTERNET MEDYASI YASASI

Bu konuyu çözmek bizim görevimiz. İnternet medyasının kanunu üzerinde yapılacak çalışmalara dair uzman arkadaşlarımız bazı çalışmalar hazırladı. Anayasa, TCK ile ilgili kanunlar var, Bilişim Suçları ile ilgili bazı kanunlar var, bunların hepsini göz önünde tutarak, bu sektörün sorunlarını çözebilecek, daha az maddeli yeni bir kanuna ihtiyaç var.

Umarım bu yasama yılında, yani seçime gitmeden önce Ekim ayından itibaren ocak ayına kadar umarımki böyle bir düzenlemeyi sonuçlandırırız.

internet haber/ gazeteciler.com



Bu haber 957 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs