En Sıcak Konular

Sahipsiz mühimmat çocukları vuruyor

27 Mayıs 2010 13:25 tsi
Ceylan Önkol, Mehmet Teğin, Fırat Okşak ve daha yüzlerce çocuk, sokaklardaki sahipsiz bombalara kurban gitti.

Son olarak Van'da bir çocuğun daha sokakta bulduğu patlayıcı ile oynarken hayatını kaybetmesi, Güneydoğu'nun kâbusu haline gelen patlamamış bombaları gündeme getirdi. Sadece son iki yılda 60 sivil bu yüzden hayatını kaybetti, 140 kişi de sakat kaldı. İnsan Hakları Derneği'nin verilerine göre sahipsiz mühimmat sebebiyle 10 yıl içinde vefat eden sivillerin sayısı 246. Patlamalar genellikle askerî bölgelerin yakınlarında meydana geliyor.

Kimisi hayatını kaybetti, kimisi yaralandı, kimisi de hayatı boyunca bombanın izlerini taşımaya mahkûm kaldı. 12 yaşındaki Ceylan'ın koyunlarını otlatırken bombaatar mühimmatıyla can vermesi, uzun süre tartışıldı. Patlamalar genellikle askeri bölgelerin yakınlarında meydana geliyor. Yerde buldukları cisimleri kurcalayan çocuklar, patlayıcıların kurbanı oluyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Güneydoğu'nun mayın ve patlamamış savaş atıklarıyla dolu olduğuna dikkat çekiyor. Güvenlik güçlerinin, kurdukları geçici karakolların çevresini ve operasyonlar sırasında yol güzergâhına döşenen patlayıcıları daha sonra imha etmediğini öne sürüyor. Terör örgütü de güvenlik güçlerinin operasyonlarını engellemek için kırsal bölgelere sürekli mayın döşüyor. PKK, havan ve bombaatar silahını da sıklıkla kullanıyor.

Patlamada hayatını kaybeden Oğuzcan Akyürek'in acısı ise ilçe halkını derinden etkiledi. Küçük çocuğun sınıf arkadaşları, Akyürek'in masasını çiçek ve fotoğraflarla süslerken ilçe esnafı da olaya tepki gösterdi. Esnaf, Mustafa Muğlalı Kışlası içindeki 2. Hudut Tabur Komutanlığı atış poligonunu çevreleyen tel örgülerin dışında çocukların oynadığı sırada meydana gelen patlama nedeniyle işyerlerini açmadı. Bazı guruplar kaymakamlık binası önünde toplanarak protesto gösterisinde bulundu. Daha sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Morgu'ndan ailesi tarafından alınan Akyürek'in cenazesi, Özalp Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla ilçeye getirildi. İlçe girişinde yakınları ve bir grup BDP'li tarafından karşılanan Akyürek'in cenazesi, araçtan indirilerek ilçe mezarlığı'na kadar omuzlarda taşındı. Cenazenin taşınması sırasında "Katil Muğlalı Özalp'tan def ol" ve terör örgütü PKK lehine çeşitli sloganlar atıldı. Olayda yaralanan Nurullah Erçiçek (10), Yunus Yaman (12), Seyfullah Erçiçek (12), Doğukan Meşe (13) ve Rıdvan Coşan isimli çocukların tedavilerinin devam ettiği bildirildi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu bazı basın yayın organlarında yer alan "Yaralanan altı çocuktan biri ihmal sonucu hayatını kaybetti" başlıklı haber üzerine, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla soruşturma başlattı.
 
zaman



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,071 µs