En Sıcak Konular

Türkiye'yi uyardı: Fırsat kaçıyor

27 Mayıs 2010 10:53 tsi
Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcisi Raşit Batalov, beyaz et üreticilerini ihracata başlamaları çağrısında bulundu.

Türkiye'den Rusya'ya beyaz et ihracatı konusunda bütün prosedürlerin tamamlandığını belirten Batalov, "Fırsat kaçıyor. Kota yıllık veriliyor. Zaman geçiyor. Yıl sonunda kota süresi biter. Beyaz et üreticileri ihracata başlamak için acele etsin." dedi.

Rusya Federasyonu, Türkiye'ye 60 bin ton beyaz et kotası verdi. 1 Şubat 2010 tarihi itibariyle de engelleri kaldırarak Türk firmalarına ihracat izni verdi. Son olarak tavuk eti alabileceği firma sayısını da 6'dan 13'e çıkardı. Bütün bunlara rağmen henüz Türkiye'den Rusya'ya beyaz et ihracatı başlamadı. Fiyatı düşük bulan beyaz et üreticileri, Rus piyasasına girmekte isteksiz.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen 'Rusya Federasyonu Ülke Günü' toplantısına katılan Batalov, Cihan'a beyaz et ihracatıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya'ya tavuk etki ihracatı konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Rusya Federal Veterinerlik ve Karantina Servisi arasında mutabakat zabtı imzalandığını hatırlatan Batalov, prosedürleri yerine getiren 13 Türk firmasına ihracat izni verildiğini kaydetti. Rusya'ya beyaz et ihracatının fiyat konusuna takıldığını ifade eden Batalov, şöyle konuştu: "Rusya, Türk beyaz et ürünlerine kapısını açtı. Rus Hükümeti 2009 yılı için 60 bin ton kota ayırdı. Ancak iki taraf fiyat konusunda anlaşamıyor. Fakat Rus piyasası, 1700 dolardan yukarı fiyat vermiyor. Türk firmaları cazip bulmuyor. Ton başına 2 bin 100 dolar istiyor. Hükümet tarafından destek verilmesini istiyorlar." Batalov, Türk hükümetinin firmaları Rusya'ya ihracata başlamaları için zorladığı bilgisini de aktardı.

"Rusya jestini yaptı artık söz Türk ihracatçılarında" diyen Batalov, "Eğer Rus piyasasına girmek istiyorlarsa, fiyat konusuna bir an önce hükümetle çözüm bulsunlar." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın tedarik konusunda sıkıntı yaşamadığını, Amerika ve Brezilya'dan tavuk eti ithal edildiğini dile getiren Batalov, Rusya'nın iyi niyet gösterip Türkiye'den de ürün almak istediğini aktardı.

cihan




Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs