En Sıcak Konular

Öldüren kurşun PKK'nın çıktı

27 Mayıs 2010 09:44 tsi
Üniversiteli gencin DTP eyleminde öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, kurşunu kalabalık arasındaki yüzünü poşuyla gizleyen PKK'lının sıktığı sonucuna varıldı.

Diyarbakır'da geçtiğimiz aralık ayında çıkan olaylarda üniversiteli Aydın Erdem'in başına isabet eden kurşunla ölümünü soruşturan savcılık, olayın 'PKK'nın faaliyeti' olduğu sonucuna vardı. Olay öncesi gelen ihbar ve olayın ardından toplanan deliller ışığında karar veren savcılık, dosyayı terör suçlarına bakan özel yetkili cumhuriyet savcılığına gönderdi. Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem'in (23), Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarını protesto için 6 Aralık 2009 günü yapılan korsan gösteride başından vurulmasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Erdem'in polis kurşunuyla öldürüldüğüne dair herhangi bir somut delil ve emare bulunmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi.

OLAY ÖNCESİ İHBARLAR GELDİ

Kararda, olaydan önce emniyet müdürlüklerine yapılan ihbarlar ve yaşanan sürece dikkat çekildi. Buna göre; DTP gençlik kollarında görevli olduğu iddia edilen bir kişi, 4 Aralık 2009 günü Cizre Emniyet Müdürlüğü'nü arayarak, "Cizre'de 5 Aralık'ta yapılacak olan gösteride bir kişi öldürülecek. Bu olay polis ve askerin üzerine yıkılacak. Vicdanen rahatsızım" dedi. Bu ihbar üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'na, provokatif yürüyüş ve gösteriler olabileceği şeklinde bilgi verildi. Bir gün sonra 5 Aralık'ta Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gelen telefonda bu kez 'olayın yeri' Diyarbakır olarak ihbar edildi. Silopi polisi, Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nü telefonla arayarak Diyarbakır'da protesto yürüyüşünde silah sıkılacağı ve bunun polisin üzerine yıkılacağı duyumu alındığına dair bilgi verdi. 6 Aralık günü ise DTP'li milletvekilileri ve belediye başkanlarının da katıldığı gösteride Erdem vurularak öldürüldü. Otopside merminin giriş- çıkış yapması nedeniyle çekirdek bulunamadığı kaydedildi. Atış mesafesi olarak 'uzak atış' tespitinde bulunuldu.

'YÜZÜ POŞULU KİŞİ VURDU'

Soruşturmada olay yerinde bulunan boş kovanların, görevli polislerin silahından atılıp atılmadığının belirlenmesi için karşılaştırma yapıldı ancak sonuç olumsuz çıktı. Olay yerinde bulundukları için ifadeleri alınan polisler S.B., H.İ., V.Ö. ve M.T. hakkında da takipsizlik kararı verildi. Savcılık, güvenlik kamerası görüntüleri, yapılan ihbarlar, gizlik tanık ve yine özellikle gösterilerde yer alan H.B. adlı kişinin ifadelerinin bütün olarak değerlendirilmesi sonucu Aydın Erdem'in yasadışı gösteri yapan topluluk içindeyken yine bu topluluk içinde yer alan yüzü poşu ile sarılı kişinin açtığı ateş sonucu öldürüldüğünün belirlendiğini bildirdi. Kararda şöyle denildi: "PKK terör örgütü mensuplarının da içinde bulunduğu muhtemel topluluktan açılan ateş sonucu ve provokatif amaçlı olduğu düşünülen eylemin, PKK terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde gerçekleştiği kanaati hasıl olduğundan, başsavcılığımızın görevsizliğine, soruşturma evrakının gereğinin yapılması için özel yetkili başsavcılığa gönderilmesine karar verildi."

CENAZEYE 10 BİN KİŞİ KATILMIŞTI

Gösteri sırasında açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Aydın Erdem, Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Çınaraltı köyünde yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir törenle toprağa verilmişti. Törende kalabalık "Katil devlet hesap verecek" şeklinde sloganlar atmıştı. Erdem'in ailesinin Kızıltepe ilçesinde kurduğu taziye çadırını da binlerce kişi ziyaret etmişti.
 
sabah



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,400 µs