En Sıcak Konular

Gandi mi 'Ergenekon Gandi'si mi?

27 Mayıs 2010 08:20 tsi
Gandi mi 'Ergenekon Gandi'si mi? "Bir zamanlar "amiral gemisi"nin dümenini tutan kalemşörlerin bile Jeep edebiyatı yaptığı tuhaflıklar ülkesindeyiz."

Etro marka gömlek giyerek Gandi olunduğu; lideri kasetlenmiş partinin başına geçmekle iktidar yolunun açılacağının vehmedildiği siyasal manzarayla karşı karşıyayız. Seçkinci kibrin "varoş" diye küçümsediği bir kitleye hitaben oluşturulan Gandi imajı da gömleğinden belli olacaktı. Üstelik liderlik mücadelesi vererek değil Baykal'ın kasetleri üstünden siyaset yapan kahramanımız Dersimli Kemal beyin etrafının yine şikayet konusu statükocu kadrolarla tahkim edilmesi daha da tuhaf. Bir zamanlar "amiral gemisi"nin dümenini tutan kalemşörlerin bile Jeep edebiyatı yaptığı tuhaflıklar ülkesindeyiz.

Tarihe not düşmek babından Kılıçdaroğlu'nun öykündüğü Mahatma Gandi ile alakalı bir anekdotun aktarılması pek çok yönden ibretlik olabilir. "Müslümanların Gerilemesi ile Dünya Neler Kaybetti" adlı eseriyle tanınan Hindistanlı Müslüman alim Ebu'l-Hasen en-Nedvi'den dinlediğim olay Gandi olmanın ahlaki ve siyasi kriterleri hakkında çarpıcı bir örnektir benim için. Nedvi'nin anlattığına göre, İngiliz sömürgesi altındaki Hindistan'da yaşayan Müslümanlar, başlattıkları hilafet hareketi için destek arayışına girerler. Pâyitaht'ın yayınladığı cihat fetvasına uyarak halifeye destek olmak ve cihadı yükseltmek için örgütlenmeye çalışırlar. Hindistan uleması ve siyasi önderlik Gandi'yle temasa geçerek şu teklifte bulunurlar. " Hindular olarak hilâfet hareketine destek verin, buna karşılık Müslümanlar olarak biz de inek eti yemeyelim." Bu teklif karşısında Gandi'nin cevabı gerçekten bir siyasi ahlak ve tutarlılık örneğidir. Ne Müslümanlar olarak sizi inek eti yemekten alıkoyacak bir rüşveti kabul ederim ne de Müslümanların özgürlük mücadelesini desteklemekten geri dururum..."

Siyasi ahlakın yerlerde süründüğü; sefalet edebiyatının yeniden dolaşıma girdiği bir ortamda hem muhalefet hem de iktidar açısından Gandi örneğinden alınacak çok ders olduğunu düşünüyorum. Kasetlenmiş bir siyasi liderin enkazı üstünde yükselerek partinin başına geçebilirsiniz. Siyaset, Türkiye gibi bir ülkede ayak oyunları, komplolar, ilkesiz tavırlar üzerine kurulu büyük oranda. İşinize geldiği için fakir edebiyatı yapıp Gandi rolü de oynayabilirsiniz. Seçkinci yazarların sandalyenin üzerine çıkıp alkışlamasından etkilenerek Gandi havasına da girebilirsiniz. Ne de olsa devir imaj devridir. Hatta lümpenliğe varacak derecede elitist takılarak övündüğü özel hayatını yazılarına katmaktan haz alan (eski) amiral gemisinin eski kaptanı bile bu fakir edebiyatına sığınabilir.

Ne var ki, inandırıcı olmak istiyorsanız; Etro marka gömlek giyecek, mütekebbir beyaz Türklerin size verdiği desteğe ses çıkaramayacaksanız bu Gandi/lik rüşvetini de almayacaksın... Ya Gandilikten vazgeçecek ya da o gömleği çıkaracaksın, hele hele o mütekebbirâne yazıların sefil edebiyatına hiç prim vermeyeceksin. Ama ne var ki bu CHP'nin genlerinde olan bir şey. Mütekebbir ama halkçı, halkı aşağılayan ama halka rağmen halkçılık yapan bir siyaset geleneğinden bahsediyoruz...

Gandi'nin reddettiği siyasi rüşvet öyküsünden iktidarın payına da çok şey düşüyor. Eski amiral gemisinin elitist yazarlarına yoksulluk, sosyal adalet edebiyatı yapma cesareti verdirecek bir görüntünüz varsa, herkesten önce iktidarı kendine çekidüzen vermesi gerekir. "İktidar kibri"nin son seçimlerde nelere mâlolacağına dair yeterince uyarı yapılmıştı. Küreselleşme dalgalarında sörf yaparak; liberal tutarsızlıkların keyfiliğine yelken açarak gittikçe fakirleşen geniş kesimlerin umudu olunamaz.. Krizi hafif atlatmış olmak daha çok sermayenin işini yürütmesi anlamına geliyor. Gittikçe artan işsizlik; iyice kokuşmaya başlayan yolsuzluk ve çürüme karşısında Etro gömlekli Gandiler konuşma cesaretini gösterebiliyorsa burada ciddi bir soru var demektir.

...

Akif Emre / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,018 µs