En Sıcak Konular

Türkiye’de Aile yapısının profili çıkartıldı

26 Mayıs 2010 21:19 tsi
SEKAM tarafından çıkarılan Aile yapısının profili, aile değerlerinde bir erozyonun başladığı ortaya konuluyor.

SEKAM (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Merkezi’) tarafından yapılan araştırma aile yapısının profilini çıkartıyor. Çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırma sonucuna göre aile değerlerinde bir erozyonun başladığı ortaya konuluyor.

SEKAM (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Merkezi) tarafından TÜİK’in belirlediği 12 Bölgede ve bu bölgelerdeki toplam 67 ilde 6748 kişiye 156 soru sorularak yapılan aile yapısının profilini çıkartmaya dönük araştırma Türk-Aile yapısının giderek batılılaşmaya başladığını ve aile değerlerinde henüz çok büyük ölçüde olmasa da bir miktar erozyonun başlamış olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmada deneklere toplumsal yapı, evlilik, nikah, eşe ilişkin tutum ve tavırlar, namus, cinsellik, boşanma, şiddet, anne-baba çocuk ilişkisi, anne babaların çocuk yetiştirme tutumları, çocuklarla iletişim, medya ve boş zamanları değerlendirme alt alanlarında sorular sorularak Türkiye’de ailenin fotoğrafı çekilmeye çalışıldı.

Çocuk Sayısı Düşüyor

Araştırmanın ortaya koyduğu çarpıcı bulgulardan biriside Türkiye’de doğurganlığın hızlı bir biçimde  düştüğünü ortaya koyması. 1963’te 6.3 olan doğurganlık hızı, 1973’te 4.7’ye, 1980’de 3.4’e, 2000 yılında 2.5’e 2003’de ise 2.2’ye gerilemiş durumda. Araştırmanın da ortaya koyduğu gibi mevcut aile profili çocuk sayısında ideal olanı 2-3 çocuk olarak tanımlamakta.

Dini Nikah Vazgeçilmez

Medeni kanunun kabulü ile birlikte dini nikah nikahda tek ölçüt olmaktan çıktı ve hukuki geçerliliğini kaybetti. Batıda kilisede kıyılan nikahın da resmi nikah kabul edilmesi bizde geçerli olmadığından toplum çifte nikah kıyma yoluna gidiyor. Araştırma, toplumda ağırlıklı eğilimin % 85.1’lik oranla hem resmi nikah, hem dini nikah olduğunu ortaya koyuyor(S.6,Şekil:2). Dini nikah olmadan  olmaz diyenlerin oranı%78,5

Nikah Önemini Kaybedebilir

Araştırmanın toplumumuzda  geçerli aile değerlerinin giderek azalma riski taşıdığını belirleyen  çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Nikahsız yaşayan komşunuz olsa ne yaparsınız sorusuna % 31.5’lik bir kesim ilgilenmem, bu benim değil onların bileceği iştir cevabını vermiş. Bir başka soruda da evlilik dışı çocuk edinme sorulduğunda. %75 bunu net olarak ahlaksızlık şeklinde   kabul ederken, %16’lık bir kesim kararsız olduğunu beyan etmekte, %9.9 (erkekler de) olabilir normal cevabı vermekte. Kararsızları da dahil ettiğimizde toplamda % 25’lere varan bir kesim bir biçimde nikahın çok da önemli olmadığını kabul etmiş görünüyor. Bu durum aile için çanların çalmaya başladığının en net göstergesi. Bu ahlaki erozyon durdurulmazsa, önümüzdeki 15-20 yıla kadar nikah kıymanın ve aile kurmanın bir gereklilik olma vasfını kaybettiği ve nikahsız cinsel ilişki ve çocuk sahibi olmanın olağanlaştığı bir sürecin yaşanacağı muhtemel görünüyor.

Eşler Birbirlerinden Memnunlar Ancak Sorun Çözmede Yeterli İletişim Kuramıyorlar.

Evlendiğiniz güne geri dönebilseniz, yine eşinizle evlenirmisiniz sorusuna erkeklerin            % 45.5’i, kadınların % 38’i kesinlikle evet cevabını verirken, erkeklerin % 32.3’ü, kadınların ise % 36.4’ü evet cevabı vermekte toplamda erkeklerin % 77.8’i, kadınların % 74.4’ü eşlerini seçeceklerini beyan ediyorlar. Eşini tekrar seçmeyeceğini söyleyenlerin oranı ise epeyi düşük kalmaktadır. Ancak evlilik benimsenmiş olsa da, eşler birbirilerinden memnun olsa da,araştırma toplumun  sorun çözmede iyi bir noktada olmadığınıda ortaya koyuyor.

Yakın arkadaşları ile problemlerini konuşabilen çiftler eşlerine gelince konuşmak  noktasında biraz daha ketum kalabilmekte. Eşi ile sorunlarını her zaman konuşan erkeklerin oranı % 21.9, kadınların oranı % 26.4, genellikle konuşan erkeklerin oranı % 34.8, kadınların oranı % 27.2, çok seyrek konuşan erkeklerin oranı % 26.7, kadınların oranı % 27.1, hiç konuşmayanlar da ise erkeklerin oranı %14.5, kadınların oranı % 19.2

dunyabulteni



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,469 µs