En Sıcak Konular

AB, Ukrayna'ya vizesiz seyahat için yol haritası sunacak

26 Mayıs 2010 19:54 tsi
Avrupa Birliği (AB) Ukrayna'ya vizesiz seyahat hakkı tanımayı düşünüyor. Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle yaptığı açıklamada 15 Haziran'da Lüksemburg'da yapılması beklenen AB işbirliği oturumumda Ukrayna'ya AB'ye vizesiz sey

Hâlihazırda Ukrayna Dış İşleri Bakanlığı ile AB birlikte bir yol haritası üzerinde çalışıyor. Hazırlanan planın en son halinin bu yılın Ekim ayında yapılması beklenen AB-Ukrayna zirvesinde onaylanması bekleniyor.

Ukrayna'ya vizesiz seyahat hakkı tanımak isteyen AB ilk etapta Ukrayna'dan; biyometrik pasaport, personel verilerinin koruma yasalarının kabulü, sınır güvenliğinin artırması ve insan ticaretinin önünün alınmasını yönünde bir dizi reformları hayata geçirmesini istiyor.

Segodnya Gazetesi'ne konuşan Ukraynalı Dış Politika Uzmanı Alena Getmançuk; "31 Mayıs'ta AB ile Rusya arasında yapılacak zirvede, Rusya vatandaşlarının AB'ye vizesiz seyahat yapmaları ile ilgili bir yol haritası sunulacak. Bu ise Rusya'nın, AB ile ilgili bir gayesi olmamasına rağmen Ukrayna'dan önce vize kolaylığı sağlanacağı Polonya'nın dikkatini çekmesi üzerine Ruslar sayesinde aynı plan Ukraynalılar için de uygulamaya konuldu" dedi.

Sırbistan, Makedonya ve Karadağ gibi ülkelerin AB'nin istediği reformları bir yıl içerisinde tamamladığını söyleyen Getmançuk, Ukrayna'nın biyometrik pasaporta geçiş ve diğer reformlar konusunda hızlı davrandığı takdirde 2012 yılına kadar AB'ye vizesiz girebileceğini ifade etti.

Öte yandan1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Ukrayna'ya girişlerinde AB ülkeleri vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanmaya başlamıştı. Bulgaristan, Romanya gibi bütün AB ülkelerinin vatandaşları Ukrayna'ya vizesiz giriş yapıp 90 gün sorunsuz ikamet edebiliyor.

cihan

 



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,222 µs