En Sıcak Konular

Uluslararası yardımda geri adım yok!

26 Mayıs 2010 17:00 tsi
Uluslararası yardımda geri adım yok! İsrail'in donanmasını Gazze filosunu engellemek üzere konuşlandırması İsrail'in içinden de tepki çekmeye başladı. Gush Shalom Hareketi, gemilere izin verilmesini ve Gazze'deki kuşatmanın derhal sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Kepez Kapalı Spor salonunda düzenlenen basın toplantısına İsrail Demokrasi Partisi Milletvekili Hanin Zabi, Filistin kökenli Vatikan Başpiskoposu Kapuçi, İngiltere Free Gazze hareketinden Lubna Masaova, Yunanistan Ship To Gazze’den Dimitris, İsveç Ship To Gazze’den Mattias ve Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal katıldı. Toplantıya ulusal ve yabancı medyadan da çok sayıda basın mensubu katıldı. Mavi Marmara gemisiyle Filistin’e gidecek olan yerli ve yabancı yolcular da toplantıya katılarak kararlılık mesajı verdiler.

Toplantıda heyet adına konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Bu hareketi iki ay önce ilan ettik. Allah yardım etti ve şimdi yoldayız. Hedefe ulaşmak için çok az bir zamanımız kaldı. Dünyanın her tarafından insanlar bu filoya destek veriyor. Çünkü bu filo bütün vicdan sahiplenin ortak yardımlarını Gazze’ye ulaştıracak. Bu konvoy, bir insani yardım konvoyudur başka bir amacı yoktur. İsrail askeri operasyon yapacağını söylüyor. Bu çok komik. İçinde kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 9 gemi bütün İsrail askeri gemileri tarafından kuşatılacak. Bu, çok büyük bir yanlış olur. İsrail’deki akıl sahipleri de bu yanlışlığının farkındalar” dedi.

Gemilerde toplam 35 milletvekilinin de bulunacağını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Bu vekiller Avrupa’dan ve Orta Doğu ülkelerinden geliyorlar. İsrail bu gemilerin Türkiye hükümeti tarafından gönderildiğini iddia ediyor. Hayır, bu sadece bir sivil toplum kuruluşları hareketidir. Hükümetler üstü bir organizasyondur. Bu organizasyonu düzenleyen bütün kuruluşlar bağımsızdır. İsrail şimdi psikolojik savaş ilan etti. Özel tutuklama merkezleri kurmuşlar. Ama biz korkmuyoruz. Yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

İsrail'in donanmasını Gazze filosunu engellemek üzere konuşlandırması İsrail'in içinden de tepki çekmeye başladı. İsrailli yazar Uri Avnery'nin öncülüğünü yaptığı Gush Shalom hareketi, Gazze halkına uygulanan boğucu kuşatmayı kaldırmak ve Gazze'nin dış dünya ile bedelsiz iletişimi için izin verilmesi gerektiğini açıkladı.

Bu hafta sonunda Gazze'ye varması beklenen gemilerin, dünyanın dört bir yanında yardım organizasyonları tarafından organize edildiğini ve İsrail devletinin bütün dünya medyasında, 'Yardım gemilerini silah zoruyla durduran güç' olarak yer almasının İsrail'in faydasına olmayacağı Gush Shalom hareketi tarafından belirtilirken, hareket insani yardım taşıyan gemilere karşı Ehud Barak tarafından verilen 'güç kullanma' talimatının geri çekilmesini istedi.

Gemilerin Gazze'ye girmesinin İsrail'e hiçbir zararı olmayacağını savunan Gush Shalom hareketi, bir yıl evvel İsrail ordusu tarafından tahrip edilen binaların restorasyonunun, İsrail'in bıraktığı 'savaş' izleri silme noktasında İsrail'e fayda sağlayacağı da dile getirildi.

Gazze halkını kuşatma yoluyla Hamas'tan vazgeçirme planının başarısız olduğu belirtilirken, Hamas'ın devrilmesini hedefleyen ambargonun Hamas'ı güçlendirdiğine ve halk desteğini arttırdığına dikkat çekildi. Gilad Şalit'in serbest bırakılması için Hamas'ı zorlaması hedeflenen ambargonun sadece 'esir değişim' anlaşmasını zora soktuğunu belirten Gush Shalom Hareketi, detayları dahi belli olan anlaşmaların ambargo ile suya düştüğünü açıkladı.

Gazze halkının bütün ihtiyaçlarını gidermek noktasında hak sahibi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Gazze'nin ekonomisini güçlendirmek için dış dünya ile ilişki kurmak, doğrudan ithalat ve doğrudan ihracat yapmak gibi haklarının saklı olduğu, ürün satın almak ya da satmak isteyen herkesin İsrail, Mısır ya da başka bir ülkeden başka bir izne ihtiyaç duymadan yapabilmesi gerektiği, Aşhod, Hayfa, Elyat ve Ben Gurion Uluslararası Havalimanı gibi limanlara sahip olmanın Filistinliler için de geçerli olduğu kayıt altına alındı.

İsrail içinde Gazze kuşatmasını kıracak gemilere destek veren Gush Shalom hareketi ile irtibata geçmek için,Uri Avnery (0505-306440) Adam Keller (054-2340749) bilgileri kullanılabilir.

Timeturk



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,850 µs