En Sıcak Konular

İran'dan Rusya ve ABD'ye "takas anlaşmasını kabul et" uyarısı

26 Mayıs 2010 16:32 tsi
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Rusya ve ABD'yi uranyum takas anlaşmasını kabul etmeye çağırarak, anlaşmanın kabul edilmemesi halinde İran'ın artık dünya güçleri ile masaya oturmayacağı uyarısında bulundu.

Ahmedinejad, bazı tesisleri açmak için gittiği Kirman vilayetinde halka hitaben yaptığı konuşmada "Eğer anlaşmayı reddederler ve yeni siyasi oyunlar oynamaya başlarlarsa o zaman müzakere ve anlayış kapılarının kapanacağını da bilsinler." dedi. Konuşmasında "Hiçbir ülkenin siyasi ve ekonomik işlerimize müdahale etmesine izin vermeyeceğiz." diyen Ahmedinejad, anlaşmanın da nükleer sorunu çözmek için "son şans" olduğunu vurguladı.

İran, Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğuyla geçtiğimiz hafta uranyum takas anlaşmasını imzalamıştı. Anlaşmaya göre İran, belli miktarda zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye'de nükleer yakıt ile takas edecek. Söz konusu anlaşma, Ekim ayında Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan ve İran'a ait zenginleştirilmiş uranyumun Rusya'da teslim alınarak Fransa'da nükleer yakıta dönüştürülmesini öngören anlaşma temel alınarak hazırlanmıştı. Ancak bu anlaşma, İran'ın takasın kendi topraklarında yapılmasında ısrara etmesi üzerine rafa kaldırılmıştı.

Anlaşmanın ardından ise Amerikan yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Çin ve Rusya ile İran'a yaptırım konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Kirman'daki konuşmasında bu meseleye de değinen Ahmedinejad, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e de göndermede bulunarak kendisini İran'a yeni yaptırım uygulanması konusunda ABD ile aynı tarafta olmakla suçladı. İran Cumhurbaşkanı, "Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur; ancak hala bizimle mi olduğu yoksa başka amaçları mı takip etiği hala bir soru işaretidir." dedi. Ahmedinejad ayrıca Medvedev'i, "30 yıldan beri İran'ın düşmanı olan ABD'ye katılmaması" konusunda da uyardı.

Konuşmasında ABD Başkanı Barack Obama'ya da seslenen Mahmud Ahmedinejad, kendisini anlaşmayı bir fırsat olarak kullanmaya çağırdı; aksi takdirde de "İran'ın kendisine yeni bir şans vermeyeceğini" dile getirdi.

Ahmedinejad, uranyum takas anlaşmasını da "İran ve dünya güçleri arasında diyalog ve anlayış için bir fırsat" olarak nitelerken, uluslar arası arenada yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini söyledi.

AHMEDİNEJAD TÜRKİYE'Yİ ÖVDÜ

İran Cumhurbaşkanı, konuşmasında anlaşmaya Brezilya ile birlikte arabuluculuk eden ve takasın yapılacağı Türkiye'yi övdü. Takasının Türkiye'de yapılması isteğine olumlu cevap verdiklerini anlatan Mahmud Ahmedinejad, "Biz, Türkiye devleti ve halkına güveniyoruz." dedi. Ahmedinejad, Türkiye ve Brezilya'nın devreye girmesinin sebebini ise "bazı ülkelerin geçmişteki işlerinden pişmanlık duymaları ve adil biçimde işleri ileri götürmek istemeleri" olarak açıkladı.



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,660 µs