En Sıcak Konular

Rus NATO'suna 2 bin askerle dahil oldu

26 Mayıs 2010 15:59 tsi
Rusya'nın öncülüğünde NATO'nun alternatifi olarak oluşturulan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün Hızlı Hareket Gücü'ne (HHG) Belarus da 2 bin askerle dahil oldu.

Minsk'in HHG'ye dahil olması ile ilgili karar Belarus parlamentosunda kabul edildi.

Belarus Savunma Bakanı Yuri Jadobin basına yaptığı açıklamada, "HHG'ye 2 bin Belarus askeri ile destek sağlanacak. 80 İçişleri Bakanlığı'ndan, 30 Olağanüstü Hal Bakanlığı'ndan ve 30 da KGB kontenjanından birlikler yer alıyor." dedi. Bakan KGB elemanlarının terörle mücadelede görev yapacaklarına dikkat çekti.

KGAÖ anlaşmasına göre HHG birliklerinde yer alacak asker sayısı gönüllülük esasına göre belirleniyor. HHG bünyesinde terör, aşırılıklar ve uyuşturucu ile mücadelenin yanı sıra doğal afetlerde işbirliği de öngörülüyor. HHG'nin temel hedefi, KGAÖ'nün uluslar arası barış ortamının sağlanmasında etkinliğini artırmak.

KGAÖ'de Rusya'nın dışında Kazakistan, Kırgızistan, Belarus, Ermenistan, Özbekistan, ve Tacikistan yer alıyor. İran, Hindistan, Moğolistan ve Pakistan'ın da gözlemci statüsü bulunuyor. Yedi üyeden altısı Şubat 2009'da gerçekleşen zirvede HHG'nin oluşumu ile ilgili anlaşmayı imzalamıştı. Rusya ile ticari alanda yaşanan sorunlar nedeni ile anlaşmayı imzalamak istemeyen Minsk, sonrasında ikna olarak anlaşmayı imzaladı.

Özbekistan ise HHG'de yer almama konusunda ısrarlı. Taşkent'e göre Rusya'nın Orta Asya'daki etkinliği artacak. HHG askeri üssünün komşusu Kırgızistan'da planlanması ise Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un tepkisine neden oluyor.

HHG Kasım 2009'da Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan'dan 7 bin askerin katılımı ile ilk askeri tatbikatını Kazakistan'ın güney bölgesinde gerçekleştirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in onayladığı Rusya 2020 Güvenlik Strateji Belgesi'ne göre, bölgesel askeri meydan okumalar ve tehditlere karşı KGAÖ'nün önemli bir uluslararası mekanizma haline getirilmesi hedefleniyor.

Cihan



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,666 µs