En Sıcak Konular

Türk diplomasisinin sorunu espri kısırlığı!

26 Mayıs 2010 15:43 tsi
Türk diplomasisinin sorunu espri kısırlığı! Evet Dışişleri ve bakan başarılı, çalışkan, bilgili olabilir. Görevdekiler için de söylemiyoruz. Hepsi için söylüyoruz. Fakat iş 'şaka'ya geldi mi, bir tutukluk oluyor. Bugün Ermenistan, 'ordumuz 10 katı büyüklüğündeki ordularla başa çıkacak güçtedir'

Ne diyelim şimdi?.. “Azerbaycan’ı kastetmiştir çünkü Ermenistan’dan 10 kat güçlü olan onlar” mı diyelim?

İnternet haber portalları, “Ermenistan'dan Türkiye ve Azerbaycan'a büyük tehdit” diye duyurdular bu haberi ama, ne Bakü’nün ne de Ankara’nın kılının kıpırdamadığı aşikar.

“Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ankara'yı protokol sürecinin başarısız olması için her türlü çabayı göstermekle suçlarken, dolaylı olarak da Türkiye ve Azerbaycan'ı tehdit etti. Sarkisyan, "Ermeni ordusunun Ermenistan'ın 10 katı büyüklüğündeki ülkelerle başa çıkabilecek güçte olduğunu" söyledi.”

Haberin bizi ilgilendiren kısmı burası. (Teferruatını bir alttaki haberimizde okuyabilirsiniz.)

İlgilenelim...

(Bundan sonraki bölümde sakın iyibilgi olası esprili yanıtları verecek beklentisine girmesin okurlarımız. Elbette bunları düşündük ve daha çok okunacağının, daha eğlenceli olacağınının farkındayız. Ne kadar yapabileceğimizi de okurlarımız bilir ama iş o değil. Buyrun...)

Önce bu iddiayı ciddiye alsak; Uluslararası ordu sıralamalarını gösteren bir çok liste şu an resmi sitelerde yayınlanıyor.

Hayır, hemen aklınıza geldiği gibi “Türk ordusu dünya sıralamasında şu sırada” demeyeceğiz. O zaman esprisi kalmaz. Ciddi olur. Ermenistan kaçıncı sırada ona bakılması lazım ki, “espri” ortaya çıksın. Ama dediğimiz gibi bunu da yapmayacağız.

Eğer Erivan Azerbaycan’ı gözüne kestirdiyse Ermenistan için o da çok iyi fikir değil. Çünkü Bakü eski Bakü değil. 1990’lardaki Azeri ordusunun yerine gelen ordu bambaşka.

Aradan geçen süre içinde Azeriler ordularına para, eğitim, araç ve teknoloji yağdırmış durumdalar. Bunu da biz söylemiyoruz, yine o resmi bilgiler söylüyor. (2008 rakamlarına göre Ermenistan orduya en çok para harcayan 95’inci ülke Azerbaycan 73’üncü ülke.)

Askeri yönü böyle. Diplomatik yöne gelince: Bu cümlelerin manası üzerine düşünmek lazım. Neden bir ülkenin en yüksek koltuğunda oturan bir insan, ikisi de sınır komşusu ve ikisi de askeri açıdan kendisinden açıkça güçlü ülkeler hakkında bu kadar saldırgan, bu denli meydan okuyan bir konuşma yapar?

Örneğin bu konuşmadaki bilgileri dinleyen bir Amerikan generalinin buna inanma ihtimali var mı? İngiliz? Rus? İsrail? Çin? Avrupa ülkeleri? Hepsi gerçeği bilirken böyle bir palavra atmanın amacı ne?

Siyasi yorumları da pas geçeceğiz, hatta, “konuşuyor ama kendi sesi değil, sahibin sesi” diyenleri de duymazdan geleceğiz.

Bizzat Sarkisyan ağzından çıkanın doğru olmadığını bilirken.. Bizzat Ermenistan ordusunu yönetenler bir haftadan fazla ordularının temel lojistiğini dahi sağlayacak ekonomik güçleri olmadığını bilirken..

Yani niyetiniz kötü. Aslında onu söylüyorsunuz.

İşte bir süredir dünyada bu klasik ve oldukça berbat diplomisi dilinin artık kullanılmaması gerektiğini vâzeden bir süreç yaşanıyor.

Artık küresel dengeler bu tür söylemleri ve politikaları dışlıyor, dışlamak zorunda. Dünyanın en büyük güçlerinden “ezeriz, geçeriz, yakarız, yıkarız” diye bir söz duyuldu mu bugüne kadar? Ki zaman zaman yaptıkları halde!

Yani asıl mesele diplomasi, siyaset veya strateji değil. Gerçek şu Ermenistan'ın bu konularda hiçbir ağırlığı bulmuyor. Acı gelebilir ama durum bu. Durum böyleyken kendisine el uzatanlara bunu söyleyenlerin işte bunun gibi garip iddialarını evet ciddiye almayız ama arkasındaki zihniyeti görürüz.

Şimdi söyleyin Türk Dışişleri buna ne desin?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs