En Sıcak Konular

'CHP'nin arkasında milletin ahı var'

26 Mayıs 2010 15:28 tsi
'CHP'nin arkasında milletin ahı var' 27 Mayıs Darbesi'nin ardından, Yassıada mahkemelerinde merhum Başbakan Adnan Menderes'in savunmasını üstlenen Avukat Talat Asal, Türkiye'de bugün yaşanan sıkıntıların temelinde CHP zihniyetinin yattığını savundu.

50 yıl önce tanıdığı CHP ile bugünkü CHP arasında zihniyet olarak bir fark olmadığını ileri süren Asal, bu zihniyetin temel özelliğinin ise halkın iradesinden korkması ve bazı kurumlardan medet umması olduğunu söyledi.

Asal, CHP'nin bir taraftan değişim vaatlerinde bulunurken, diğer yandan Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürmesinin ise bunun en somut örneği olduğunu söyledi. Asal, bu yüzden halkın CHP'yi gönlünde idama mahkum ettiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Asal, 50 yıl önce bir başbakan ve iki bakanın idamı ile sonuçlanan 27 Mayıs darbesi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. 27 Mayıs'ı, Tük siyaset tarihinde yer almış 'en büyük felaket ve kara leke' olarak nitelendiren Asal, "27 Mayıs, 'ahlaken terbiye edilmemiş akıl felakettir' sözünün ta kendisidir. 27 Mayıs darbesi ve onun yardakçıları ve fetvacıları bu felaketi kamufle edebilmek için 27 Mayısı ve bu felaketi ihtilalci yakıştırmasını uygun gördü. Ama 27 Mayıs bir ihtilal değil, bir darbedir. Onun failleri de ihtilalci değil, birer darbeci ve komitecidir. Bunun için kitlevi bir bünyesi olmadı." dedi.

Menderes'in avukatı, Cumhuriyet tarihinde iki ihtilal bulunduğunu birincinin Atatürk'ün yaptığı ihtilal diğerinin 14 Mayıs 1950 yılında Demokrat Parti'nin, millet iradesi ile yaptığı 'beyaz ihtilal' ihtilal olduğunu söyledi. Asal, darbecilerin 27 Mayıs'ı masum göstermek isteyen dikta zihniyetinin, 1961 Anayasası'nın girişinde DP için "meşruiyetini kaybeden hükümet' cümlesini koyduğunu hatırlatan Asal, "Bu ihtilalin temsilcisi olan DP'yi bu surette mahkum edebileceklerini sandılar. Ama yanıldılar. Çünkü halk, üzerinden yarım asırdan fazla süre geçmesine rağmen müvekkilim Adnan Bey'i ve DP'yi yaşatıyor, yaşatmaya da devam edecektir." diye konuştu.

HALK CHP'Yİ İDAM ETTİ

Konuşmasında sürekli "Müvekkilim Adnan Bey' diye hitap eden Asal, CHP'nin kurulduğu günden itibaren hep halka mesafeli durduğunu söyledi. Bu yüzden halkın CHP'yi bir türlü kabullenemediğini anlatan Asal, "Bunun içindir ki halk her seferinde onu sandıkta mağlup ediyor." dedi. Darbecilerin Menderes ve arkadaşlarını idam ettiğini, ancak halkın da CHP'yi dar ağacında sallandırdığını iddia eden Asal, "Yassıada'daki darbe mahkemesi filhakika milletin iradesini idam cezası ile hüküm altına almıştır. Ama 1961 seçimleri bu hükmü iptal etmiştir. Bu dönemde bir Danışma Meclisi oluşturuldu. Bu meclis CHP'lilerin ve 27 Mayıs taraftarı olanların mutlak çoğunlukta olduğu bir Meclis'tir. 27 Mayısçılar, Menderes'i idam etmiştir ama halk da bunları gönüllerinde mahkum etmiştir. Darağacında sallanmıştır." ifadelerini kullandı.

HALK CHP'Yİ 'EVET'E MAHKUM EDECEK

Asal, bugün yaşanan soruların temelinde de CHP zihniyetinin yattığını söyledi. Bunu son olarak anayasa değişikliğinde bir kez daha gördüklerini belirten Asal, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Referandum, 82 Anayasası içeriği ve anafikri ifadesi ile demokratik bir bünyeye sahip değildir. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin açtığı davanın sonucu ne olursa olsun, Anayasa'nın bu vasfından uzaklaştıramaz. Bu davanın açılması iş sonunda gelip millet iradesine bırakılacağı cihetle bu iradeden korkmak demektir. Bu halk, referandumda CHP'yi 'evet'e mahkum edilecektir."

CHP'DE GENEL BAKAN DEĞİŞİR AMA ZİHNİYET DEĞİŞMEZ

Asal, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan olduğu CHP'deki değişimi de şu sözlerle değerlendirdi: "Bugün vaveylası kopartılan CHP kurultayı hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Ve de değiştiremeyecektir. Çünkü bu halk CHP için idam hükmünü vermiştir. CHP ve onun bugünkü şakşakçıları bir zihniyet değişikliği meydana getiremezler. Merhum Menderes'in yaptığı ise bir zihniyet inkılabıdır. CHP bu halktaki zihniyet inkılabına ayak uyduracak inanışın sahibi değildir. CHP milletten korkuyor. Halk da her seferinde onu sandığa mahkum ediyor. Daima yenildiği için de korkuyor. Onun için CHP'de genel başkan değişse de sonuç değişmeyecektir." yorumunda bulundu. (CİHAN)



Bu haber 946 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,045 µs