En Sıcak Konular

OECD: Türkiye bu yıl yüzde 6.8 büyüyecek

26 Mayıs 2010 13:42 tsi
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, bu yıl içinde yayımladığı ikinci küresel büyüme raporunda, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 6.8’lik bir büyümeye imza atacağını, gelecek yıl için büyüme tahmininin yüzde 4.5 olduğunu belirtti.

Paris merkezli  Ekonomik İşbirliği ve  Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'de gayri safi milli hasılanın 2010 yılında yüzde  6,8, 2011 yılındaysa yüzde 4,5 oranında artacağı tahmininde bulundu.  

OECD bugün açıkladığı “Ekonomik Görünüm Raporu”nun Türkiye bölümünde,  “2009 yılının ikinci çeyreğinden bu yana gerçekleşen iyi ihracat performansıyla,  ekonominin keskin bir sıçrayış gösterdiği” yorumunu yapıldı.

 Raporda bununla birlikte, yeni yaratılacak istihdamın, giderek artan iş gücü talebini güçlü bir şekilde karşılamayacağı belirtilerek, “işsizlik oranının gelecekte artacağı uyarısı” yapıldı.

 “Dikkatli bir şekilde uygulanan makro ekonomi yönetiminin, içerde ve dışarıda güven tesisinin gelişmesine katkı yaptığı” ifade edilen raporda, “devam  eden mali şeffaflık sürecinin de bu eğilimi teyit etmesinin beklendiği” ifade  edildi.

Raporda, sürdürülebilir ekonomik istihdamın güçlendirilmesi ve rekabet  gücünün artırılması için iş pazarındaki reformların gerekli olduğu vurgulandı.

OECD UYARDI 

OECD raporunda, rekabet gücü ve ihracattaki yükselişin  sürdürülebildiğinde, 2010 ve 2011 yılı için yapılan gayri safi milli hasıla  oranlarındaki artışın daha da artabileceği belirtilen raporda, seçim öncesi ve  makro ekonomik belirsizliklerin, güveni zedelemesi veya iş dünyasında rekabet  gücünün yavaşlaması halinde, bu yapılan tahmin oranlarının düşebileceği uyarısı  yapıldı.

İşsizlikle ilgili bölümünde, yeni iş gücü ve istihdam yaratılmasına  rağmen, işsizlik oranının yüksek olacağı uyarısı yapıldı ve iş dünyasında daha  esnek ve yeni kuralların gerekli olduğu ifade edildi.

Kentlerde işsizlik oranın yüzde 17 ve yine kentlerdeki işsiz genç çalışan  oranının yüzde 27 civarında olduğu tahmininde bulunan rapor, bu oranların  düşürülmesi için çalışma hayatında temel reformların gerekliğine atıfta bulundu.

Raporda, gayri safi milli hasıla içindeki rolü göreceli olarak az olsa  bile, Türkiye'deki konjoktürel gelişmelerde ihracat performansının oynadığı role  dikkat çekildi.

hurriyet



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,225 µs