En Sıcak Konular

Döviz piyasaları niye karıştı

26 Mayıs 2010 13:08 tsi
Süleyman Yaşar / Taraf

Kore Yarımadası’nda “karasularının ihlali” nedeniyle çıkan gerginlik Asya piyasalarında oynaklık yarattı. Hatırlanacaktır iki ay önce, Kuzey Kore, Güney Kore savaş gemisini batırdı. 46 kişi hayatını kaybetti. Dün taraflar yine gerildi. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il’in, askerleri, Güney Kore ile çatışmaya hazırlanmaları için uyarması, hisse fiyatlarını geriletirken aynı zamanda Güney Kore para birimi wonun değerini düşürdü. Güney Kore parası won, dün, diğer para birimleri karşısında yüzde üç oranında değer kaybetti.

Gelelim Avrupa piyasalarına... İspanya’da Katolik Kilisesi’nin yönettiği 146 yıllık CajaSur Bankası’na devlet el koydu. İspanya’da bir bankanın finansal yetersizlik nedeniyle devletleştirilmesi, Avrupa’da, gözlerin bankalara çevrilmesine neden oldu.

Borçlarını ödeyememe riski olduğu ileri sürülen Yunanistan, Portekiz, İspanya, İrlanda ve İtalya’nın Avrupa bankalarına 2,8 trilyon dolar borcu var. Bu borçlara piyasa uzmanları “zehirli kokteyl” diyorlar. Eğer İspanya’da olduğu gibi, belirttiğimiz diğer dört ülkede, benzeri banka sorunları yaşanırsa, borç krizi Avrupa’nın zengin ülkelerine de sirayet eder endişesi başladı. Bu endişe nedeniyle avro, dolar karşısında hızla değer kaybederek gün içinde 1.23 paritesinden, 1.21 seviyesine geriledi.

Peki, bu yaşananlar yeni bir küresel ekonomik kriz çıkarır mı? Kore Yarımadası’ndaki gerginlik ve Avrupa’da banka riskleri piyasaları önümüzdeki günlerde gerebilir. Ama Amerikan Hazine Bakanı Timothy Geithner’e göre “Amerikan ekonomisinde sorun yok. Çin, esnek kur rejimine geçmeyi aşamalı olarak kabul ediyor. Böylece dünya ticaretinde dengeli bir gelişme sağlanacak. Avrupa ise finansal sorunlarını çözebilecek güce sahip.” İşte bu nedenle kısa vadede yaşanacak oynaklıklara rağmen dünya ekonomisi toparlanmaya devam edecek.

Türkiye piyasalarına gelince... Avrupa ve Asya piyasalarındaki gerilemeler ve ortaya çıkan kuşkular nedeniyle, avronun, dolar karşısında gerilemesi Türkiye piyasalarını etkiledi. Dün IMKB endeksi kapanışta yüzde 4,22 oranında geriledi. Dolar, Türk parası karşısında değer kazanarak öğle saatlerinde, bir lira 60 kuruşun üzerine çıktı. Avro ise bir lira 95 kuruş oldu.

“Döviz fiyatları nereye gidebilir” sorusu akla gelebilir. Teknik analizcilere göre, Amerikan Doları Türk parası karşısında avro/dolar paritesine bağlı olarak, bir dolar, 1 lira 63 kuruş direnç seviyesini görebilir. Dolar/Türk parası, destek seviyesi ise 1 lira 55 kuruş olabilir.



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,917 µs