En Sıcak Konular

İtalya'da da hedef kamu sektörü çalışanları

26 Mayıs 2010 12:17 tsi
İtalyan hükümeti, kamu finansmanındaki sıkıntıları giderebilmek için 2011-2012 yılları arasında geçerli olacak toplam 24 milyar euro değerinde bir kemer sıkma paketini onayladı.

Hükümet, Salı günü geç saatlerde yaptıkları Kabine toplantısından sonra, “Kemer sıkma önlemlerinde ilk olarak kamu harcamalarını azaltmaya odaklanılacak” dedi ve vergi kaçakçılığının önüne geçerek, gelirini artırmayı planladığını belirtti. 

Toplamda 24 milyar euroya denk gelen önlemlerin amacı, 2009’da gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 5.7’sine denk gelen bütçe açığını, 2012’de yüzde 2.7’ye indirmek olduğu belirtildi. Bu şekilde, İtalya’nın bütçe açığı AB seviyelerine inmesi planlanıyor.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve yardımcısı Gianni Letta daha önceki açıklamalarında, sert önlemler alacaklarının sinyalini vermiş ve “Ülkemizin kaderinin Yunanistan’a benzememesi için çok ağır ve sert fedakarlıklar yapmamız gerekiyor” dedi.  

FATURA KAMU SEKTÖRÜNE

Yunanistan ve İspanya gibi İtalya da kemer sıkma önlemlerinin faturasını kamu çalışanlarından çıkaracak. Çalışanların maaşları üç yıl boyunca dondurulacak ve bakanlar ve oldukça yüksek maaşlar alan hükümet yetkililerinin ücretleri indirilecek.

Ülkede İtalyan vatandaşlarını etkileyecek vergi artışlarıyla birlikte, özel sektör çalışanlarının hisse opsiyonları ve ikramiyeleri üzerinden vergi alınacak.

Roma hükümeti vergi kaçakçılığına karşı yürüttüğü savaşı da artıracak. Hükümet yerel yönetimlerin denetim yetkisini artırmayı planlıyor.

Yeni önlemler dahilinde, ülkede emeklilik yaşının artırılması planlıyor.

MUHALAFET TEPKİ GÖSTERDİ

Açıklanan önlemlere ilk tepki, ülkenin muhalefet partisi Demokratik Parti Başkanı Pier Luigi Bersani tarafından geldi. Bersani, kemer sıkma önlemlerinin üzerine çok düşünülmediğini ve herhangi bir yapısal değişiklik getirmeyeceğine dikkat çekti.

Dünyanın en fazla ülke borcuna sahip ülkelerinden biri olan İtalya’nın borcu 2009’da GSYİH’sinin yüzde 115’ine denk geliyordu.

Ancak ülke, ekonomik kriz sürecinde aldığı önlemlerle bütçe açığının euro bölgesinin diğer ülkeleri kadar yüksek seviyelere çıkmasını engelledi. Ekonomistler, bu nedenle İtalya’nın İspanya ve Yunanistan’dan daha iyi bir konumda olacağını düşünüyor.

İtalya’nın en büyük işçi sendikası CGIL’nin lideri Guglielmo Epifani, alınan önlemlerin adaletsiz olduğunu çünkü en büyük fedakarlığın yine işçilerden istendiğine dikkat çekti. Epifani İtalya’da herhangi bir büyük grevden bahsetmedi.

hurriyet



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,110 µs