En Sıcak Konular

ABD Suriye'nin nükleer enerji hakkına karışamaz

26 Mayıs 2010 11:37 tsi
ABD Suriye'nin nükleer enerji hakkına karışamaz NPT'ye taraf olan Suriye'nin Rus desteğiyle nükleer santral inşa etmesi ABD'yi ilgilendirmez. UAEK dururken ABD'nin bazı 'soru'lar sorması ikiyüzlülük.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Suriye ve Türkiye’yi kapsayan, nükleer enerji alanında işbirliği anlaşmaları imzalanmasını içeren son gezisi, Moskova’nın Ortadoğu’ya daha büyük bir güçle dönüşünün başlangıcı. Suriye ve Türkiye’de coşkuyla alkışlanan Medvedev, barışçıl amaçla nükleer programlar inşa etmeleri açısından iki ülkeyi de destekleme yönünde güçlü bir eğilim ortaya koydu. Bu durum ABD’yi öfkelendirdi ve Dışişleri sözcüsü Philip Crowley’nin yönetimin endişesini, Suriye’nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) bağlamındaki yükümlülükleri konusunda oluşan soruları yanıtlamadığını söyleyerek dile getirdi.

ABD tümüyle sakat bir mantık kuruyor. Batı yörüngesinde dönmeyen bir devlet Rusya’dan veya Kuzey Kore’den teknoloji almaya çalışırsa şüphe uyandırıcı kampanyalara, hatta İsrail’in Suriye’nin bir tesisine yaptığı gibi bombardımana maruz kalıyor. Suriye NPT’yi imzaladı. Bu nedenle uluslararası kriterler doğrultusunda meşru nükleer talepleriyle ilgili Amerikan sorularına yanıt vermek zorunda değil. Hatta bu tür soruları Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun değil de, ABD’nin yöneltmesi bir ikiyüzlülük. Suriye’nin, Amerikan yeşil ışığı alan İsrail’in nükleer tesislerine saldırmasının ardından Moskova’ya gittiği ve bu bağlamda işbirliği yaptığı açık.
İsrail’in 60 yıldır uyguladığı zorba yöntemler sona yaklaşıyor. Yeni gerçekler kendisini dayatıyor ve eski dengeleri değiştiriyor. Büyüyen Suriye-İran-Türkiye-Rusya koalisyonu bu gerçeklerin başında geliyor, askeri ve ekonomik şekiller alıyor. Rusya’nın tıpkı Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaptığı gibi Suriye sahilindeki Lazkiye bölgesinde üs inşa ettiği sır değil. Bugünün dünyasında koalisyonlar sadece iyi niyetlere değil, çıkarlara da dayalı.

İsrail 200’den fazla nükleer başlığıyla bölge ülkelerini korkuturken, bazılarını işgal etmeyi sürdürürken ve yerleşimcilik tahrikiyle barış sürecini iptal etmişken, Suriye, Türkiye ve diğer Arap ülkelerinin barışçıl ve askeri nükleer deneyimlerini geliştirmeye hakkı var. ABD İsrail politikalarını benimsememeli ve bölge ülkelerinein çoğunluğuna düşman olmamalı. (Londra’da Arapça yayımlanan Kuds ül Arabi gazetesi, başyazı, 15 Mayıs 2010)



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,806 µs