'canlı bomba' dersi | " /> 'canlı bomba' dersi | "/>

En Sıcak Konular

İngiliz heyete 'canlı bomba' dersi

26 Mayıs 2010 11:15 tsi
İngiliz heyete 'canlı bomba' dersi
İstanbul polisinin canlı bombaları eylem öncesi ve vurmadan yakalamada gösterdiği başarı, İngiliz MI5'in ilgisini çekti. İngiltere'den gelen 2 heyete 'canlı bomba' eğitimi verildi.

Canlı bomba böyle yakalanır
  
İstanbul Terörle Mücadele ekipleri iki yılda 11 teröristi bombalarıyla birlikte yakaladı. 13 terörist ise bombaya bile ulaşamadan kıskıvrak ele geçirdi. Bu başarı, İngiltere'de de yankı buldu. İngiliz istihbarat servisi MI5, İstanbul'a iki heyet göndererek 'işin sırrını' öğrenmeye çalıştı. İngiliz istihbarat birimlerine 'canlı bomba yakalama' eğitimi verildi.

İLK KURS AMERİKA'DA FBI'A

İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube'si ekipleri, 2003 yılında yaşanan Sinagog saldırılarının faillerini yakaladıktan sonra ABD'nin dikkatini çekmişti. ABD'ye giden Türk heyeti, FBI'a El Kaide üzerine eğitim verdi. Geçen yıl da Bağdat'ta Irak polisi benzer bir eğitim aldı.

GÖRÜNTÜLER ŞOKE ETTİ

Türk polisinin canlı bombaları bir bir yakalaması, yıllarca IRA ile mücadele eden İngiliz iç istihbarat birimi MI5'in de dikkatini çekti. MI5'in son altı aylık zaman diliminde, iki kez iki ayrı heyet gönderip İstanbul polisinden bombalı saldırıları önleme ve teröristleri yakalama konusunda eğitim aldığı ortaya çıktı. MI5 ekibinin dikkatini en çok İstanbul polisinin canlı bombaları vurmadan etkisiz hale getirmesi çekti. Heyettekiler, yakalanma görüntülerini izleyince çok şaşırdı.

BUNU NASIL BAŞARIYORSUNUZ?

MI5 heyetinde yer alan üst düzey bir emniyet yetkilisinin, 'Dünyada Türk polisinden başka canlı bombayı sağ olarak etkisiz hale getiren bir teşkilat yok. Bunu nasıl başarıyorsunuz' dediği öğrenildi. Bunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi'nin uzman ekipleri, slaytlar eşliğinde bugüne kadar gerçekleştirdikleri operasyonlardan bazılarının bilgilerini verdi, taktiklerini paylaştı.

2 YILDA 24 TERÖRİST

Son iki yılda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri yaptıkları çalışmada 11 teröristi bombarıyla birlikte ele geçirdi. 13 terörist henüz bombayla buluşmadan yakalandı. Teröristlerden 3'ü ise canlı bomba olarak kendilerini patlatacaktı.

İNGİLİZLERİ ŞAŞIRTAN KARELER

MI5 heyetini en çok etkileyen olay, PKK'lı canlı bomba Gönül Erdoğan'ın 2008 yılında Okmeydanı üzerinde 8.8 kilogram patlayıcı ile yakalanması oldu.

MI5 heyeti, Erdoğan'ın vurulmadan saniye saniye takip edilip yakalanmasına ilişkin görüntüleri izleyince büyük şaşkınlık yaşadı.

Farklı kılıklara giren Gönül Erdoğan, yine de polis takibinden kurtulamamıştı.

OYUNCAKLI SUİKAST TAKTİĞİ DE TUTMADI

İstanbul Terörle Mücadele ekipleri, mayıs ayı içinde iki ayrı başarılı operasyona imza attı. Emniyet'e bombalı saldırı hazırlığında olan 19 yaşındaki PKK'lı Dilan S. eylem öncesi kıskıvrak yakalandı. Son olarak, 1 yıl boyunca Yunanistan'da bomba eğitimi görüp Türkiye'ye gelen 2 DHKP/C üyesi yakalandı. Teröristlerin, oyuncak bebekler içine gizledikleri bombalarla, Başbakan Erdoğan'a suikast yapmayı planladığı öne sürüldü.

akşam



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,580 µs