En Sıcak Konular

'Türkiye'ye layık değil...'

26 Mayıs 2010 08:20 tsi
'Türkiye'ye layık değil...'
1982 Anayasası’nı hazırlayan Danışma Meclisi’nin Genel Sekreteri Abbas Gökçe, referandum yolundaki yeni anayasa metnini değerlendirdi.

 Meclis’in geceli gündüzlü toplantılarının ardından referanduma gitmesi kararlaştırılan Anayasa değişiklik paketine bir destek de 82 Anayasası’nı hazırlayan bir isimden geldi. 1982 Anayasası’nı hazırlayan Danışma Meclisi’nde Anayasa Komisyonu Sekreteri olarak göreve yapan emekli Hakim Abbas Gökçe, o zamanın şartlarında en iyi Anayasa’yı hazırladıklarını söyleyerek, “Aklın yolu birdir; artık bu Anayasa Türkiye’ye layık değildir” diye konuştu. Dönemin Anayasa Komisyonu Sekreteri olan Gökçe, 82 Anayasası’na yapılan eleştirilerin haksız olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

MECLİS ASKER AĞIRLIKLIYDI

“Can ve mal emniyetinin olmadığı bir dönemde Türkiye bir kurtarıcı arıyordu. Biz o zamanın şartlarında en iyi Anayasa’yı yaptık. Ancak, akıl için yol birdir. Elbette ki bu Anayasa şimdi Türkiye’ye layık değildir. O günün şartları içerisinde daha iyisini yapma imkanı yoktu. Anayasa değişiklik paketindeki HSYK ve Anayasa Mahkemesi’ne ilişkin maddeler demokratik değil. Yargıyı yargıya bırakmak gerekiyor. Ancak diğer değişiklikler olabilir güzel. Sendikalar ile ilgili olsun diğer maddeler olsun hakikaten kıymetli çalışmalar.” Darbenin ardından oluşturulan Danışma Meclisi’nin yapısını anlatan Abbas Gökçe, asker kökenlilerin çoğunluğu oluşturduğunu söyledi. 82 Anayasası’nın çok aykırı hükümleri olduğunu ifade eden Gökçe, şunları söyledi: “Mesela din eğitimi mecburi. Bu Evren Paşa’nın ve askeri üyelerin bastırması ile oldu. Zaten Danışma Meclisi’nde paşalar, askerler çok vardı. Yani köken itibarıyla askerin belirgin bir çoğunluğu ve ağırlığı vardı. Ben o zaman bazı maddelerde kıyametler kopardım. Çok çaba sarf ettim. HSYK’nın bugünkü gibi olmasını istemezdim. Ama şimdiki değişiklikle daha da kötü olacak. Adalet Bakanı ve Müsteşarı’nın HSYK’da ne işi var? Madem ki yargı bağımsızdır.”

15. MADDEYi ASKER MONTE ETTi

Darbecilere yargı yolunu tıkayan geçici 15. maddenin Anayasa’da nasıl yer aldığını ise emekli Hakim Abbas Gökçe şöyle anlattı: “15. madde, Danışma Meclisi ve bizlerin eseri değil. Anayasa’nın bütün maddelerini hazırladıktan sonra ihtilali yapan 5 kişilik üst düzey bu maddeyi getirdi. Hazırladığımız Anayasa’ya monte etti ve referanduma sundu. Bu konsey ihtilali yapan 5 kişilik üst düzey askerden oluşuyordu.Bunlar kelle koltukta ihtilal yaptı. Bu maddeyi de, yargılanamaz gibi hükümleri onun için koydular. Yoksa ertesi gün hadi gel hesap ver diyeceklerdi. Geçici 15. madde, Anayasa’ya ve hukukun üstünlüğüne taban tabana zıt. Ama ihtilali yapanlar kendilerini korumak için bunu yaptılar.”

bugün



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,926 µs