En Sıcak Konular

Tarihi çağrı: ÖZÜR DİLEYİN

25 Mayıs 2010 17:22 tsi
Tarihi çağrı: ÖZÜR DİLEYİN Darbecileri cesaretlendiren CHP'nin yeni genel başkanının ve destek veren gazetelerin genel yayın yönetmenlerini 27 Mayıs mağdurlarından özür dilemeye çağırdı.

Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Platformu ile Genç Siviller Topluluğu, askeri darbeleri yapanların eşit ve adil şartlarda iktidara gelemeyeceklerini bildikleri için silah zoruyla yönetimi devraldıklarını belirtti. 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen sorumlularıyla ilgili hiçbir girişimde bulunulmadığı belirtilerek 'Dünyada hiçbir zulüm, hiçbir adaletsizlik 50 yıl süremez, sürmemeli' denildi. Sivil toplum kuruluşları ortak basın bildirisiyle darbeye devrim diyen bütün aydın ve iş adamlarının, darbecileri cesaretlendiren CHP'nin yeni genel başkanının ve destek veren gazetelerin genel yayın yönetmenlerini 27 Mayıs mağdurlarından özür dilemeye çağırdı.

Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Platformu, Genç Siviller Topluluğu ve bazı sivil toplum kuruluşları, 27 Mayıs darbesinin 50. yıldönümünde yaptıkları ortak basın açıklamasıyla darbecilerin yargılanmasını, anayasal değişiklikle demokratik ve sivil anayasa hazırlanarak yeni darbe planlaması yapanlara ortam hazırlanmasının önüne geçilmesini istedi. Legacy Ottoman Otel'de düzenlenen basın toplantısında ortak basın bildirisini Genç Siviller Topluluğu sözcüsü Ceren Kenar okudu. Sivil toplum kuruluşlarının ortak düşüncelerinin yer aldığı bildiride son 50 yılı darbelerle geçirmiş olan bir ülkenin çocukları oldukları belirtilerek 1960 yılında radyodan duyurulan bu darbeden sonra benzer girişimlerin bazen mektupla, bazen televizyon ekranında bazen de MGK bildirisi ya da internet açıklaması şeklinde devam ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada 'Demokrasiyi bizim için lüks bulanlar adil ve eşit koşullarda iktidar olamayacağını bilenler, kendilerini bu ülkenin tek sahibi gibi görenler... Silah zoruyla iktidar oldular. Cumhurbaşkanını, hükümet üyelerini Demokrat Partili vekilleri ve hatta Genelkurmay Başkanını tutukladılar. İşkence ettiler, Başbakanın üzerinde sigara söndürdüler. Hukukun ayaklar altına alındığı bir mahkeme düzeneği kurdular. Başbakanı ve iki bakanı idam ettiler. Dünyada hiçbir zulüm ve adaletsizlik 50 yıl süremez, sürmemeli.' denildi.

Açıklamada ayrıca darbenin yıldönümünde tarihi bir fırsat bulunduğu belirtilerek 'hiçbir favori darbesi olmayan bizler, darbeyi yapan cunta adına Genelkurmay Başkanı'nı, darbecileri yüreklendiren CHP'nin yeni Genel Başkanı'nı, darbe için gerekli hukuki altyapıyı hazırlayan profesörler adına İstanbul Üniversitesi Rektörü'nü, darbe öncesi ve sonrası yayınlarıyla destek olan meslektaşları adına gazete genel yayın yönetmenlerini, darbeye devrim diyen bütün aydın, sanatçı ve iş adamlarını, hayatta olan ya da olamayan tüm 27 mağdurlarından onların yakınlarından ve 50 yıldır askeri vesayet altında yaşamanın bedelini başka darbelerle, idamla, işkenceyle, faili meçhul cinayetle, fakirlikle adaletsizlikle ödemek zorunda kalmış bütün yurttaşlardan özür dilemeye çağırıyoruz' denildi.

EMEKLİ CUMHURİYET SAVCISI PETEK: DARBE YAPAN ZİHNİYET İLE BUGÜN HAKİM VE SAVCILARI ENGELLEMEYE ÇALIŞANLAR AYNI

Basın toplantısında eski Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek de açıklamalarda bulundu. Petek, gelinen noktada eski yaşananları ve statükoyu savunanlar ile değişimi savunanların karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi. 27 Mayıs darbesi döneminde darbeyi yapanlar ile bugün yürütülen soruşturmalarda hakim ve savcıları engellemeye kalkanların aynı zihniyette olduklarını belirten Petek, bir taraftan hukuk vurgusu yapılırken diğer yandan adliyelerin üzerinden F-16'ların uçurulduğunu söyledi.

Petek, gazetecilerin darbecilerin yargılanmasında zaman aşımı sorusuna da cevap verdi. Hayatta olmayan darbecilerin en azından vicdani olarak yargılanabileceklerini anlatan Petek, zamanaşımı süresinin kanun yürürlüğe girdikten sonra işleyeceğini ve darbecilerin yargılanması için engellerin kalkacağını söyledi.

Toplantıya katılan diğer sivil toplum kuruluşu temsilcisi Nurettin Yavuz da darbe girişimi için önce ortamın hazırlandığını belirtti. Darbe altyapısı için ön gereklerden birinin hukuki dayanak olduğunu söyleyen Yavuz. yürürlükte olan 82 anayasasının bu unsura sahip olduğunu ifade etti. Kadrolaşmanın da darbe için önemli olduğunu anlatan Yavuz, darbeye karşı olanların TSK içinden tahliye edildiğini anlattı. Yavuz, istikrarsızlık ortamının da darbeciler için önemli olduğunu kaydetti

Darbeler ve darbeciler karşısında yapılacak protestolar hakkında bilgi verildi. Buna göre yarın Genç Siviller'in Caddebostan Sahili'nde saat 20.30'da Yassı Ada içerkli protesto eylemi yapılacak. 27 Mayıs Perşembe günü yine Genç Siviller 11.30'da Kabataş Parkı'ından, 12.00'de Kadıköy Balon'dan Yassıada'ya tekne kaldırılacak. Aynı gün Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Platformu ile Sivil Dayanışma Platformu 19.00'da Tünel'den Taksim'e yürüyecek.

CİHAN



Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,755 µs