En Sıcak Konular

3'üncü köprüde otoyol güzergahı belirlendi

25 Mayıs 2010 16:47 tsi
İstanbul'a yapılacak 3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin Kocaeli güzergahı belli oldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, Kocaeli Basın Merkezinde, 3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, projenin Kocaeli trafiği için çok önemli olduğunu vurguladı.

Şeker, Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa görüşmeler sonucunda hazırlanan projenin, D-100 kara yolu ve TEM otoyolunun trafik yükünü azaltacağını belirtti.

Projenin, 83 kilometreden oluştuğunu ifade eden Şeker, ''Kocaeli'den her gün 200 bin araç geçiyor. Proje ile kentin içinden transit geçecek yük araçları artık şehir merkezine uğramayacak. Kocaeli'de sağlıklı bir yaşamın temelleri atılacak. Proje, çevre ve sağlıklı yaşam açısından çok önemlidir'' dedi.

''KOCAELİ GÜZERGAHI GEBZE'YE BAĞLI BALÇIK KÖYÜNDEN BAŞLIYOR''

Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin Kocaeli güzergahının Gebze ilçesine bağlı Balçık Köyü'nden başlayıp Pelitli Köyü'ne ulaştığını bildiren Şeker, güzergah hakkında şunları söyledi:

''Buradan TEM otoyoluna paralel ilerleyen proje, Gebze ile Dilovası ilçeleri arasındaki İzmir yolu ayrımına (Dilovası-Hersek Burnu arasına yapılacak asma köprü) ulaşacak. Buradan İzmit'e doğru ilerleyen otoyol Dilovası'nın Çerkeşli, Demirciler köyleri sınırlarından geçerek Körfez ilçesine ulaşacak.

Toplam 260 kilometre uzunluğunda olacak Kuzey Marmara Otoyolu, Tavşancıl'ın üstündeki köylerden Körfez ilçesine uzanacak. Buradan Körfez ilçesine bağlı Kalburca, Dereköy ve Belen köylerinin sınırlarından Derince ilçesine doğru ilerleyecek.

Otoyol, Derince ilçe sınırları içinde Toylar köyünün altından İzmit'e doğru ilerleyecek. Yol, İzmit sınırlarına gelindiğinde Kabaoğlu, Sekbanlı ve Sepetçi köylerinin sınırları içerisinden geçecek. Yassıbağ köyünün altından geçecek yol, Emirhan, Biberoğlu, köylerinden geçerek, Gedikli ve Karaabdülbaki köyünden Akmeşe'ye buradan Sakarya sınırına ulaşıyor. Sakarya sınırından geçen yol, Adapazarı istikametine doğru ilerliyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Sakarya'nın Akyazı ilçesinde sona erecek.''

''KOCAELİ'DE KAMULAŞTIRACAK BİNA YOK''

Proje kapsamında toplam 222 binanın kamulaştırılacağını belirten Şeker, Kocaeli'de kamulaştırılacak bina bulunmadığını kaydetti.

Kocaeli'de otoyol güzergahının 19 milyon 500 bin metre kareyi kapsadığını söyleyen Şeker, ''Bunun 7 milyon 750 bin metre karesi orman arazisinden oluşuyor. Bunun yüzde 40'ı orman alanı, yüzde 60'ı ise özel arazi oranını kapsıyor'' diye konuştu.

Şeker, yapımına 2011 yılında başlanacak projenin 5 yılda biteceğini kaydetti.

KOCAELİ SINIRLARINDAKİ TURNİKE NOKTALARI

Karayolları Genel Müdürlüğünün hazırladığı ilk çalışma kapsamında Kocaeli'ye 6 turnike noktası kurulacağını açıklayan Şeker, görüşmeler sonunda 3 turnikenin daha ilave edildiğini söyledi.

D-100 kara yolu ile TEM otoyolunu rahatlatacağı belirtilen yoldaki turnike noktaları şunlar:

''1. turnike Kandıra çıkışı-Akmeşe mevkisi, 2. turnike Uzunçiftlik çıkışı-1 ve 2 No'lu otoyolun bağlantı noktası, 3. turnike İzmit çıkışı–Çayırköy mevkisi, 4. turnike: Derince'ye çıkış-Toylar mevkisi, 5. turnike Körfez çıkışı-Sevindik köyü güneyi, 6. turnike Dilovası OSB çıkışı-Dilovası kuzeyi, 7. turnike İzmir otoyolu bağlantı çıkışı-Körfez geçişi, 8. turnike Gebze çıkışı-Pelitli köyü ve 9. turnike Çayırova çıkışı-Balçık köyü.''

Öte yandan, Körfez Geçiş Köprüsünün hayata geçmesiyle Kocaeli şehir içi trafiğinini önemli oranda rahatlayacağını söyleyen Şeker, şunları kaydetti:

''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında Körfez Geçiş Köprüsü bağlantı yoluyla vatandaşlar artık İzmit şehir merkezine girmeden Körfez Geçiş Köprüsünü kullanarak İstanbul veya İzmir istikametine gidebilecek. İzmit Körfezi'nin birbirine en yakın noktası olan Gebze Dilovası'ndaki Dil Burnu ile Karamürsel ilçesindeki Hersek Burnu arasında yapılması planlanan köprü sayesinde Gebze ile Yalova arası ortalama 15 dakikaya düşecek.''

 

 



Bu haber 1,361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs