En Sıcak Konular

Hitler yasağı 'çizgilerle' delindi!

25 Mayıs 2010 15:29 tsi
Hitler yasağı 'çizgilerle' delindi! Hitler yasağı bu kez farklı bir yolla delindi! Tepkiler ise olumlu...

Türkiye’de ve daha pek çok ülkede satışı ve yayımlanması yasak olan Adolf Hitler’in Kavgam kitabının Japon çizgi roman tarzı olan Manga formunda öyküleştirilmiş uyarlaması Karşı Yayınları’ndan çıktı. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Japon yayınevi East Press tarafından ilk defa Japonya’da okurla buluşan Kavgam Manga bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Neredeyse orijinal metne sadık kalarak kitabı mangalaştıran Japon yayınevi East Press, amacının; okuyuculara, tarafsız, eleştirel bir yorumla, eserin özünü kavratıp zamanın insan hakları sorunlarını biraz olsun düşündürmek ve katkı sağlayabilmek olduğunu özellikle belirtiyor. Yayınevi daha önce birçok klasik romanın yanı sıra Karl Marx’ın Kapital adlı eserini de mangalaştırmıştı.

Kavgam'ın telif hakları Bavyera Eyaleti Maliye Bakanlığı'na ait. Bakanlık Japonya’da yayımlanan karikatür kitabına şüpheyle yaklaşmış ve yasal yollara başvuracağını daha önce açıklamıştı. Almanya 2005 yılında telif haklarını öne sürerek Türkiye’de kitabın basılmasını mahkeme kararıyla yasaklatmıştı. Ancak şimdi yayımlanan karikatür kitabıyla ilgili böyle bir girişimin pek sonuç vermeyeceği görüşü hakim.

Karşı Yayınları genel yayın yönetmeni Özcan Erdoğan Kavgam Manga kitabı ile ilgili olarak şunları söyledi:

“İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in “Eğer Hitler’in Kavgam adlı kitabını ciddiye alarak okusaydık, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına engel olurduk” sözü gerçekten çok önemlidir. Bugün kitapları yasaklamak, ki söz konusu kitap Hitler’in Kavgam kitabı dahi olsa, Hitler’den pek farklı düşünmemektir. Kitapların yasaklanmasına, yakılmasına karşıyız. Kaldı ki Kavgam Manga’da eleştirel bakış gerek çizgilerde gerekse de anlatım olarak kendini iyiden iyiye hissettiriyor zaten. Bu nedenle daha önce kitabın Japonya’da ilk yayımlandığı sırada ileri sürülen “Hitler’in sempatik göründüğü” gibi bir iddia kesinlikle Batı’daki bazı lobiler tarafından, kitabın Japoncası çıktığında, daha okunmadan yapılmış çarpıtmalardır. Kavgam Manga’nın Hitler’e karşı barındırdığı o eleştirel tavrı bir tarafa bırakıyorum; “Bozuk bir kişiliğe sahip”, “Böylelikle Hitler, insan görünümünde bir şeytan oldu.” gibi daha birçok net olumsuz ifadenin geçtiği bir kitapta nasıl Hitler’e olan sempatiden bahsedilir bunu anlamış değilim. Sözü edilen sadece Hitler’in çocukluğunun geçtiği bölüm ise bunun da yersiz olduğuna inanıyorum. Her çocuk masumdur, karikatürize edilirken de bu çoğunlukla böyledir. Diyalektik olarak; kötünün, insanlık dışının, faşizmin anlatılmadığı, bilinmediği bir yerde iyinin, insani olanın ve özgürlüğün de değerinin bilinmeyeceğini, bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyorum. Bu bağlamda, başta Almanya olmak üzere, Türkiye’de ve daha birçok ülkede basılması ve satılması yasak olan Kavgam’ı okuyamayan, bilgi sahibi olamayan genç-yaşlı herkesin, manga aracılığıyla bu eserin özünü kavrayabileceğini; zengin karakter çizimleriyle sembolize edilen, insanlık tarihinin en büyük kıyımının ve bunun düşünsel arka planının bu sayede belleklerden silinmeyeceğini de düşünüyorum.”



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,966 µs