1 minute yetmez: 'Artık yeter!' | " /> iyibilgi özel" /> 1 minute yetmez: 'Artık yeter!' | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

1 minute yetmez: 'Artık yeter!'

25 Mayıs 2010 14:25 tsi
1 minute yetmez: 'Artık yeter!' Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun çıkışı ne anlama geliyor?iyibilgi özel

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'de yıllardır devam eden sorunun çözülmesinin zamanının geldiğini söyledi. Kudüs'ün insanlığın şehri olduğunu ve tüm ulusların buna saygı göstermesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Artık Filistin sorununu çözme zamangı gelmiştir Artık yeter! bölgemizin istikrar refah ve barışa ihtiyacı var." dedi. Filistin sorunun çözülmesi adına bu çok önemli bir çıkış. Ama aynı zamanda Ortadoğu'nun politik gündemini de kökünden değiştirebilecek bir başlangıcın habercisi olabilir. Bu süreci değerlendirmesi için Ortadoğu uzmanı ve Akşam Gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli'nin yardımını rica ettik.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, açıklamasında "Biz Türkiye olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi. Türkiye bu konuda neler yapabilir?

Türkiye çok şey yapabilir. En son İran dosyasında görüldüğü gibi, Türkiye kendini kanıtladı. Kimsenin ikna edemediği Tahran'ı ikna etti. Tabii ne yapacağının detaylarını hükümet şu an söyleyecek durumda değil. Uygun zaman ve mekanda ne yapacağını herkese gösterecektir. Fakat Davos'ta sayın başbakanın tavrı buna en somut kanıtlardan biridir. Orada bütün dünya kamuoyunun gözü önünde, herkesin seyrettiği bir anda, hiç kimsenin kılına bile dokunamadığı İsrail Cumhurbaşkanı'na tavrını gösterdi.

Türkiye Davos ruhunu devam ettirirse, İsrail bundan memnun kalmayacaktır.

E, tabii ki. Türkiye ne yapmıştı? İsrail'le olan tatbikatları iptal etmişti. Ön anlaşmaları hazır olan askeri sanayi anlaşmalarının tümünü iptal etti. Tank ve uçak modernizasyonları vs. gibi.

Şimdiye kadar askeri anlaşmaları saydık. Bunların haricinde Davutoğlu'nun çıkışı İsrail tarafından "iç politikaya" müdahale olarak algılanır mı?

Burada iç politika yok. İsrail, Filistin topraklarını ele geçirmiş ve orada her gün insanları öldürüyor. Bu uluslararası bir sorundur. ABD, Irak'ı işgal ettiğinde nasıl kimse susmadıysa, aynı şey İsrail için geçerli. 1967'den beri sayarsanız, 43 yıldır o toprakları işgal ediyor ve insanları öldürüyor, İsrail. Orada Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluğu ve görevi var, ama aynı zamanda da hakkı var! Sen orada insanlık dışı işler yapıyorsun, ben de bu sorumluluk altında hareket ediyorum. İsrail aleyhinde bugüne kadar Birleşmiş Milletler nezlinde yüzlerce karar çıkmıştı. İsrail onları uygulamıyor ama o başka mesele...

Türkiye'nin bu çıkışı İsrail'den başka, bölgede bu sorunu kendi kendilerine "sahiplenmiş" başka ülkeleri rahatsız edebilir mi?

Hayır, tam tersi. Arap ülkelerini bir tarafa koyarsanız, ki bazıları zaten ihanet içersinde ve onları saymayız. Ama İran'ı kast ediyorsak, İran ile Türkiye'nin son dönemde birlikte hareket ettiği ortada. 

İran değil de Mısır desek?

Mısır zaten rahatsız olacaktır, Türkiye'nin böyle bir yükümlülüğü ve sorumluluğu sahiplenmesinden dolayı. Çünkü kendi halkı önünde zor durumda kalacaktır. Hatırlayalım 5-6 Ocak zamanında Türkiye'den giden yardımların Mısır'ın El-Ariş Limanında başına gelenleri. Mısır rahatsız olacaksa olsun.

Bu açıklamadan sonra son derece aktif bir dış politika gündemi bizi bekliyor diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Sayın bakanın bugünkü demeci Antalya'dan Gazze'ye hareket edecek yardım konvoyuna karşı İsrail'in engelleme çabaları ve 'bombalarız' türünden tehditlerine yöneliktir aslında. "Sakın böyle işler yapmayın, biz de gerekeni yaparız." demektir.

Bu İsrail'e bir uyarı.

Kesinlikle.

www.iyibilgi.com röportaj



Bu haber 6,350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,744 µs